ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Sote kaatui – mikä ihana tekosyy

Sosiaali- ja terveyspalveluiden jättiuudistus julistettiin vihdoin perjantaina kuolleeksi. Virallinen kuolinaika oli 8.3. klo 10.00, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) jätti eronpyyntönsä. Todellisuudessa sote oli maannut letkuissa tekohengityksessä pitkälle toista viikkoa.

Kun poliitikot olivat päässeet riitelemästä, kenen syytä soten kaatuminen nyt oli, muistotilaisuuteen toivat oman viestinsä sote-yritykset. Ne haluaisivat nyt jatkaa business as usual.

Sote-valmistelun aikana hallitus sääti niin sanotut rajoituslait. Vaikka rajoituslaissa on sanana vahva sääntö-Suomen maku, tavoite oli estää kuntia ja kuntayhtymiä sooloilemasta ja säätämästä kesken jättiuudistuksen. Täysin ei onnistuttu siinäkään, vaan lakeja jouduttiin kertaalleen vielä tiukentamaan, kun Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri onnistui ensin ulkoistamaan Mehiläiselle Kemin keskussairaalaan toiminnot 15 vuoden sopimuksella. Sopimuksen arvoksi on arvioitu 1,1 miljardia euroa.

Kun sote-uudistuksesta ei tullut valmista, on ihan ymmärrettävää, että sote-yritykset tahtovat palata nyt takaisin markkinalle. Yhtä ymmärrettävää on, että ne haluavat solmia uusia 15 vuoden sopimuksia nyt, kun sotea ei vielä ole tehty.

Yleinen vitsi yksityisellä sote-markkinalla on lähes koko vaalikauden aikana kuulunut, että aina kun lehdissä kirjoitetaan sote-uudistuksesta, yksityisten terveysvakuutusten myynnissä näkyy piikki. Sote-asiantuntija Kari Varkila arvioi Kauppalehdessä kesäkuussa 2017, että kasvu jatkuu vain, jos sote epäonnistuu. Se tietysti kertoo jotakin kansalaisten huolesta omista terveyspalveluistaan, eivätkä ne vakuutuksenottajat ole niitä kaikkein heikko-osaisimpia.

Samaa ajatusta sote-hämmingin hyödyntämisestä on luettavissa nyt Pihlajalinnan sekä Mehiläisen vaatimuksissa kumota rajoituslait: kun edellinen sote kaatui, eikä linjauksia uudesta tiedetä, markkinassa on sote-yritysten kannalta otollista epätietoisuutta.

Viesti tuntuukin olevan, että jos vastuullinen kuntapäättäjä haluaa turvata kuntansa tai kuntayhtymänsä sote-palvelut, juuri nyt saattaa olla viimeinen hetki tehdä sopimus sote-yrityksen kanssa nimittäin koskaan ei voi tietää, mitä seuraava hallitus aikoo – ja se seuraava pääministeri muuten todennäköisesti on Antti Rinne.

“Kunnat ovat päättäjinä lähellä asiakkaita ja osaavat tehdä viisaita päätöksiä kuntalaisten parhaaksi, toisin kuin norsunluutornissa olevat keskushallinnon virkamiehet”, Mehiläisen Janne-Olli Järvenpää totesi STT:lle lähettämässään sähköpostissa.

Ajatukselle rajoituslakien kumoamiselle ei kuitenkaan lämmennyt edes kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kun puolueen vanhustenhoivan kriisi on painanut markkinapuolueen kannatusta roimaan laskuun, Orpo näki parhaimmaksi kehottaa terveysyhtiöitä panemaan suuta soukemmalle.

Esperi Carea jo aiemmin mädäksi omenaksi kutsunut sote-ministeri Annika Saarikko syytti terveysyhtiöitä haudoilla tanssimisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä Uuden Suomen "vaalivalvojaisten" ydinasia vaikuttaa olevan, että toimitus kirjoittaa itse sopivat blogit ja nostaa ne julkisuuteen karusellissa sekä myös Facebookissa.

Tämä taitaa muuten olla ensimmäinen kommentti tähän iltapäivällä poimittuun blogiin. Suosituksia näkyy olevan nolla.

No, toimituksen valinta kyseessä olkoonkin oman valinta. Uusi Suomi vaikuttaa... Littipeukku.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Syksyllä sdp yms yhdessä ay-väen kanssa yleislakkoa masinoivat .

Kun eivät onnistuneet niin nyt sama koneisto on tikun nokkaan ottanut tarkkailtavaksi attendon,esperin jne virheistään .

Kas kun kaikki virheet tyyliin yhden Kuukauden aikana "löytyneet" juuri vaalien alla .

Miksei vuonna 2018 tai 2017 yhtä voimalla rummutettu ?

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju

Teksissäsi on se henki, ettei olisi pitänyt rummuttaa ollenkaan.

Jos vähääkään asioita tunnet, tiedät hyvin, että hoitajat olivat valittaneet tilantesta jo vuosia ilman mitään seurauksia yritysten taholta. Vasta ppakon edessä nämä esperit ja attendot ryhtyivät perkaamaan jälkiään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Virallinen kuolinaika oli 8.3. klo 10.00, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) jätti eronpyyntönsä."

Ihan sylettää tämä kikkailu.
Sipilän hallitus ei käytännössä eronnut, vaan siirtyi toimitusministeristöksi.

Sisäpoliittiset valtuudet hiukan kaventuivat ja siinä kaikki - täysi palkka juoksee tekemättä mitään.
Toimitusministeristön roolista tosin ei ole mitään selkeitä asetuksiakaan.
Hallituksen tulisi soveltaa itseensä omaa aktiivimalliaan, jolla se ruoski työttömiä.

Miten aikuiset ihmiset nielevät ja hyväksyvät tällaisen piiloleikin?

Antti Harkila

Miksi aikuiset ihmiset valitsevat huonot poliitikot? Huhtikuussa taas!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Punavihervasemmisto syyllistyy nyt hoitojonoissa kuolemiin samoin voikäydä kun lääkäriin pääsy viivästyy lisäksi vielä vanhukset huutokaupataan halvimmalle yksityiselle hoidon tarjoajille.

Nykysote ei missään nimessä ole perustuslain mukainen sillä nykysote ei kohtele yhdenvertaisesti maamme eripuolilla asuvaa ihmistä. Kuntien erilainen varallisuus asettaa terveyden hoidossa eri asemmaan köyhässä kunnassa kuolet varakkaassa selviät hengissä.

Kun oli näihin ongelmiin erinomainen korjaus tulollaan uuden sote ja maakuntamallin myötä tämä tyrmättiin lähinnä SDP-n ja VAS toimesta näiden johtamat valikunnat sosiaali ja terveysvaliokunnan sekä perustusvaliokunnan hallituksen enemmistö jäsenien munattoman toiminnan seurauksena.

Vastuun saa nyt kannettavakseen suveneerisesti pääoppositiopuolue joka luhfasi ja puhalsi kaikin mahollisin keinoin sote/makua vastaan jopa HUS johtaja SDP-läinen Aki Linden sanoi käyttäneensä 829 työpäivää sote ja maakuntalain vastaiseen toimintaa.
Kumpa US toimittaja Ossi Kurki-Suonio tekisi tutkivaa journalismia mitä hyvää nyt menetettiin soten kaatumisen seurauksena.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Punavihervasemmisto syyllistyy nyt hoitojonoissa kuolemiin samoin voikäydä kun lääkäriin pääsy viivästyy lisäksi vielä vanhukset huutokaupataan halvimmalle yksityiselle hoidon tarjoajille."

Punavihervasemmisto on istunut oppositiossa päättämättä mistään mitään.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Punavasemmisto käytti kuitenkin vähemmistödiktatuurista valtaansa johtaessaan näitä kahta sote/makulle tärkeät valiokuntaa jumiuttamalla ja hidastamalla näiden valikuntien toimintaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #7

Kun on pienenä rokotettu maalaisliiton neulalla, on pakko yrittää kääntää aina asiat muiden kuin kepun syyksi.

Tosiasiassa hallitus (Keskusta, Kokoomus ja Siniset) valmistelivat lait niin huonosti, että ne eivät menneet edes valiokunnissa lävitse, vaikka noissa valiokunnissa oli hallituspuolueilla selvä enemmistö.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

6#. "päättämättä mistään mitään" mutta valiokuntatoimillaan estäneet vastuullisen hallituksen saamaan asioita eteenpäin. Että sellaista vastuuta oppositio on harrastanut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valinnanvapaus olisi vähentäntyt eriarvoisuutta, sanoi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo maanantai-illan a-studiossa.

Että siinä oli melkoinen viesti eduskunnan vihrervasemmistolle.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Hiilamo saa sanoa ihan mitä tahamsa. Eikä se ole välttämättä totuus. Vaatii olla jonkun terveysjätin hallituksessa, että noin voi lausua, vaikka tietääkin puhuvansa vähintään rajoitettua totuutta.

Valinnanvapaus on asia, joka toteutuu kaikissa asumisympäristöissä eri tavalla. Se toimii silloin, kun puhutaan suurista väestökeskittymistä. Se ei toimi maaseudulla, jossa pienen väestömäärä takia ei olisi kaupallisia/yksityisiä palveluntarjoajia.

Ei se, että kunta/maakunta/terveydenhoitopiiri valitsee palveluntuottajaksi yhden tai kaksi pörriäistä tuo potilaalle valinnanvapautta. Pian oltaisiin valinnanvapauden osalta samassa tilanteessa kuin päivittäistavarakaupassa, jossa maaseudulla voit valita Alepan tai olla ostamatta.

Eikä tuossa ole kyse vihervasemmistosta, vaan järjen käytöstä. Ja se järki ei asu Hiilamon päässä.

Kaarina Leinonen

Järkevää puhetta Hiilamo on ostettu tiettyjen puolueitten palvelukseen. Jokainen kansalainen huomaa tämän yhteyden.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:lle käy 18 maakunnan malli mutta ei valinnanvapaus.
Keskustalle valinnanvapaus ei ole kiveenkirjoitettu, mutta maakunnat mieluinen.

Taitaa seuraavat vaalit pääpuolueineen ja hallitusohjelmat olla jo taputeltu etukäteen ja uusi sote nousee tuhkasta, kuin feenikslintu.

Se sitten on jo täysin päätön väite, että tuolloin haluttaisiin enää tehostaa palvelutuotantoa tai paranta aiempia tasapuolisuuden ja palvelujensaatavuuden nimissä aiempia soten tavoitteita.

Seuraavan hallituksen aikana mennään metsään oikein rytinällä.

Kaarina Leinonen

Uuden Suomen kommentoijissa on pari viisasta miestä Hannu Rautomäki ja Ensio Jauhiainen - lisäksi muutamia muitakin nimenomaan naispuolisia henkilöitä joiden suusta kuulee tosi viisaita sanoja , kunnioitan.

Toimituksen poiminnat