ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Timo Soinin suuri puhallus - Jätti siniset viime hetkellä

Tästähän sinista tulevaisuutta haukuttiin alun alkaen: että kyse on Timo Soinin ympärille kootusta joukkiosta, jonka ainoa tehtävä on pitää Soini hillotolpalla eli kiinni ulkoministerin salkussa.

Siihen nähden kirjoitukset Soinin eduskuntauran päättymisestä ovat saaneet vähintäänkin omituisia piirteitä. Soinin letkautuksia ja puheita on muisteltu lehtien palstoilla urotekoina kuin hiljattain edesmenneiden Matti Nykäsen mitaleita tai Olli Lindholmin kappaleita. Ihan kuin “poliitikko Timo Soini” olisi nyt poistunut keskuudestamme ja siirtynyt manan maille.

Ei hän ole. Hän on edelleen Suomen ulkoministeri. Hän vain jätti sinisen tulevaisuuden pulaan.

Soini ei hiiskunut ratkaisustaan kenellekään ennen kuin vasta saman päivän aamuna, kun puolueiden piti jättää ehdokaslistat. Nerokasta. Soini siis antoi ymmärtää, muttei ymmärtänyt antaa; piti ovea vielä viimeiseen saakka auki, mutta luikahti ulos juuri, kun ovi oli menossa kiinni.

“Autan sinisiä ehdokkaita vaalityössä”, Soini vakuutti.

Toivottavasti ihan hirveän moni sininen ehdokas ei ollut laskenut kampanjointia ja vetoapua Soinin varaan. Jos nimittäin oli, niin perääntymään ei enää olisi ehtinyt Soinin ilmoituksen jälkeen.

“Minulla alkaa tämän kansanedustajan pestin jälkeen uusi matka.”

“Autan sinisiä ehdokkaita vaalityössä.”

Soinin siirto näyttääkin vahvistavan juuri niitä kaikkein kriittisimpiä ja tylyimpiä epäilyjä siitä, että koko puoluehankkeen tarkoitus oli turvata ennen muuta Soinin ministerisalkku.

Sinisten ryhmyri Simon Elo totesi heti uuden vaihtoehdon irtauduttua, että “tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittisen uramme”. Kun Soini luikahtaa ovesta ulos viime hetkellä, hän näyttää kuitenkin sanovan “ei sittenkään minun uraani”.

Avoinna näyttää olevan vielä kysymys eurovaaleista. Vaikka Soini sanoo, että kansanedustajauran jälkeen koittaa nyt “uusi matka” (EU-vaalit eivät olisi Soinille uusi vaan jo nähty matka) ja korostaa olevansa pian “vapaa mies” ja “täysin vastuita vailla”, ei hän tiedotustilaisuudessaan suostunut sanomaan suoraan kysymykseen muuta kuin “miksi kysyt”.

Voikohan sama temppu toimia kahdesti saman vaalikevään aikana?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei kai se ole puhallus kun jokainen bloginsa ja muu ulostulo on ollut pelkkää: minä minä mainio minä my way Timo Soini minä blaa blaa blaa.
Mutta liikkeessä jossa mansplaining on suojelukohde ollaan avuttomia sen riskien ja haittojen tunnistamisessa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jytky-uhossaan Soini uskoi itseriittoisen naivisti, että kun hän on "järjestänyt" niin monelle hillopurkit ja eduskunnan vihreät oksat, että kaikki pysyy Il Ducen ruodussa ja hanskassa?
Toisin kävi ja samantien Halla-aho aloitti salkkukeskustelun. Soinille iski pakokauhu, kun poliittisen uran vähimmäistavoite, ministerin salkku oli menossa voittajalle ja seuraajalle!?

Uskoi että jytkymestarin vetovoima kerää ja synnyttää Halla-ahon PS:lle varteenotettavan, kilpailevan puolueen....?

Kun Sipilä ja Orpo pohtivat hallituksensa täydennystä, johon RKP ja kristilliset olivat jo valmiit, tajusi politiikan markkina-ja pisnismies Soini tilanteessa markkinaraon, jolla pelastaa loikkarien ministerin salkut, ja teki Sipilälle ja Orpolle tarjouksen, joita nämä eivät voineet ohittaa.

Nyt, tulevaisuuttaan pohtiessaan ja sinisten "kannatuslukuja" seuratessaan Soini tajusi, että pahimmassa skenaariossa siniset pyyhkiytyvät koko poliittiselta kartalta kokonaan pois ja jopa hän sen mukana, joten ei kun käpykaartiin!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muuten hyvä mutta Il Duce-tyyli sopii paremmin vaikka Turkkilan kuvaamiseksi. Soini pikemminkin oli röyhkeä casinohuijari tms.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kiitos, mutta kokeilin Soinin päätä vanhaan, Il Ducen pussihousuiseen uniformukuvaan ja hyvin stemmasi-mielestäni?!
- Ehkä lähetän Soinillekin "muistokuvaksi?"

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Soini oli ketku, mutta ketkuja olivat myös Orpo ja Sipilä. Ja varsin tekopyhiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Joku saat­tai­si ky­syä Soi­nil­ta är­syt­tä­vään ny­ky­tyy­liin, et­tä ” mi­ten meni noin niin­ku omas­ta mie­les­tä?”"
https://www.suomenmaa.fi/blogit/sanansa-mittainen-...

X

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Soini on jo tavoitteensa saavuttanut: lihava eläke ja takana paistattelua parrasvaloissa. Hänen jo parikymmentä vuotta sitten mainostamansa populistipuolue on menestynyt yli odotusten.

Miksi ihmeessä Timo Soini lähtisi häviämään eduskuntavaaleja Sinisten ehdokkaana? Kaikkihan tietävät, että Siniset eivät missään tapauksessa tule saamaan edustajia eduskuntaan.

Kaiken kaikkiaan Timo Soini voisi tässä vaiheessa todeta tehneensä hyvän uran ja siirtyä nauttimaan eläkepäivistä. Ellei hänelle sitten tarjota jotain mukavaa jäähdytteluvirkaa vaikkapa suurlähettiläänä jossain kivassa paikassa tms.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suurlähettilääk Pohjois-Koreaan katsomaan joukkojen johtamista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suurlähettilääk Pohjois-Koreaan katsomaan joukkojen johtamista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suurlähettilääk Pohjois-Koreaan katsomaan joukkojen johtamista.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Janne, tuolla toisaalla "kirjakauppias" ehdotteli 50 euron vetoa sota-Jussin puolesta- Soini tosin "valtakunnan ääniharavan" asemaakin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä on vähän kuin se Tom Cruisen ja Jack Nicholsonin näyttelemässä leffassa kunnian miehiä, kun nuoret sotilaat simputtivat kuoliaaksi tupakaverinsa. Käytössä oli ns. red code, jota nämä simputtajat noudattivat esimiehensä käskystä ja ihmettelivät sitten, kun heidät tuomittiin. No, se kaikkein kovin pahiskin sai lopulta tuomion ja kenkää upseerin virasta. Kävikö tässä sinisten porukalle samalla tavalla, kun menivät Soinin perässä kuin alokkaat ja jätettiin lopulta kuin nallit kalliolle. Viimeinen tuomio tulee kansalta 14.4.2019.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Soini ei hiiskunut ratkaisustaan kenellekään ennen kuin vasta saman päivän aamuna, kun puolueiden piti jättää ehdokaslistat."

Tuohan on ihan räikeä ja tarkoituksellinen vale joka on helppo tarkistaa kun katsoo sen tiedotustilaisuuden.
En viitsi sitä linkata kosta US:n toimituksella on se varmaan käytettävissään. Sampo Terhokin on julkisuudessa kertonut asian olleen toisin.
Tosin hyvä letkautushan tuo on ja menee totuutena läpi sellaisille jotka eivät seuranneet tiedotustilaisuutta vaan menevät median hössötyksen mukana.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olikohan tuo yllätys kenellekkään oikeasti?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Timo Soini, pettäjän tie. Petti ensin äänestäjänsä, sitten petti persut ja lopuksi vielä sinisetkin. Työministeri vielä kiitteli perään, että kiitos , kiitos Timo Soini.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Muuhun ei kansaa koota kuin sotaan ja äänestämään.

- Erno Paasilinna (1935-2000).

( Sota-Jussi haluaisi koota SUUR-sotaharjoituksiin, kodinturvajoukkoihin, apupoliiseihein jne... Ja Soini kokosi kaikkialta mistä vähänkin löysi ja tiesi, omien "jytkyjensä" vaalikarjaksi!)

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Joo, mutta työministeripä onkin hallinnut petoksen vähintään yhtä hyvin kuin Soini.

Työministeri (silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja) Jari Lindström hävisi kannattajineen Kouvolassa oman paikallisyhdistyksensä hallitusvaalit sekä 2013 että 2014. Tästä sisuuntuneena hän erosi yhdistyksestä ja ministerin asemaan päästyään perustutti 2015 kesäkuussa itselleen uuden paikallisyhdistyksen. Sillä konstilla hän sai paikallisvallan ilman vaaleja. Vanhan yhdistyksen vaalivoittajia ei siihen yhdistykseen kutsuttukaan.

Marraskuussa 2015 Lindström hoiteli Perussuomalaisten Kymen piirihallituksen kautta vanhan yhdistyksen erottamisen Kymen piiristä. Eihän näet ollut sopivaa että Kouvolassa oli kaksi perussuomalaista paikallisyhdistystä.

Liekö Jari Lindström neuvonut soinilaista puoluejohtoa vuoden 2017 vaalitappion jälkeen käyttämään samaa konstia kuin Kouvolassa?

Vaalitappion jälkeen ero puolueesta, uuden puolueen perustaminen, ja jatkaminen Sipilän hallituksessa ikään kuin mandaatin antaneen ja sen peruneen puolueen vaaleissa ei olisi oltukaan.

Eikä tässä kaikki. Kun sininen puolue oli perustettu, Lindström erosi myös perustamastaan Kouvolan uudesta paikallisyhdistyksestä. Yhdistys jäi vähän niin kuin tyhjän päälle, kun ei enää oltukaan "ministeriyhdistys" eikä jäsenmäärälläkään päässyt kehumaan.

Nyt vain alkaa näyttää siltä että niin Soinin kuin Lindströminkin ketkuilut on ketkuiltu. Maksun aika lähestyy ja se hinnoitellaan äänestyskopeissa.

Kaarina Leinonen

Tämäpä oli valaiseva selvitys ent. työministerin Jari Lindströmin toimista kaikille Suomen työttömille ja aktiivimallilla kiusatuille ! Lindström näyttää olevan "kunnon peluri". Tämä vastauksena nro 19:toista.

Käyttäjän JVuorela kuva
Juhani Vuorela

Soini teki päätöksensä ek-vaaliehdokkuus asiassa mutta mistä tämä jälkiparku ja huuto kumpuaa. Eikö Soinillakin ole oikeus päättää ja ilmoittaa ko. asiasta silloin kun itse niin päättää.

Persujen aikaan Soini oli johtava tekijä kun kannatusta alkoivat nostamaan alle 1 %:in tasolta. Soinin johdolla persut saivat jytkyn, jytkyn perään, etenivät kahdesti hallitusneuvotteluihin ja kerran hallitukseen, jossa olivat vajaan kaksi vuotta. Siihen ei moni pysty, ei edes osaksi.

Vastaavaan saavutukseen ei nykyinen persujohtoinen toiminta pääse, vaikka kuinka julistaisivat sanomaansa barrikadeilta, jotka Soinin aikana ja ansiosta syntyivät.

Siniset pärjää ilman Soiniakin koska puolue ei ole yhden miehen, eikä naisenkaan varassa, vaan laajan osaavan ja kokeneen puolueväen käsissä.

Siniset jatkaa puoluetyötään, eli karavaani kulkee ja koirat räksyttävät, jatkossakin. Mitäpä siitä, kyllä tähän maailmaan ääntä mahtuu.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sinisillä on KAKSI, vaihtoehtoista tulevaisuutta:

Jos se pelastuu vielä puoluekartalle, se palaa Soinin persujen alkuaikojen tapaan 1-2:n kansanedustajan, kristillistenkin "puolikkaaksi", mutta ei "räsäsläiseksi" puolueeksi koska Soini ei ole enää se yksi, tai se toinen.

Toinen, lähes yhtä todennäkoinen tulevaisuuden vaihtoehto on, että sininen puolue pyyhkiytyy vaaleissa puoluekartalta kokonaan pois.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Soini vei persut jytkyyn, mutta oliko se Soinin vai puolueen ansioita? Soini lähti - perustiko hän uuden "jytkypuolueen"? Jos ei, niin miksi ei?

Siniset ovat räkyttäneet persuille puoluekokouksesta lähtien. Muuhun he eivät pysty, ei varsinkaan Soini. Äänestäjät toki päättää.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Soini joutui toteamaan hypänneensä ehjästä veneestä kylmään järveen. Sinne plumpsahtivat myös hänen uskollisensa. Kuinka monelle löytyy pelastusrengas ja millainen, jää nähtäväksi.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ei Soinilla mitään kylmässäkään vedessä ole sillä hän on ilmoittanut ravien ja jalkapallon lisäksi harrastuksekseen "vapaissa avovesissä uinnin.
- Jotain saattaa isolta mieheläkin kylmässä vedessä kutistua, mutta tuskin ainakaan iso ego...?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Luottamustehtävään äänestämämme politikot somemedian pyöritettävänä.

Jos nyt ihan katsotaan faktojen perusteella PS puoluetta he saivat 524054 äääntä ja 38 kansanedustajaa. PS:n hajotessa muodostui uusi ryhmä siniset nimeltään joka on nyt 17 kasanedustajan ja 234445 äänen valtuus toimia.

On muistettava että kansanedustaja saa valtakirjan vaalipiiriltä itselleen ei puolueelle. Se mitä tulevissa vaaleissa käy on kokonaan eriasia. On jotenkin kornia että jopa median toimittajat sivuuttavat nämä faktat kirjoittaessaan ministereistä hillotolppina yleensä.

Tälläisella toiminnalla toimittajat ohjaa kansan mielipiteitä työrukkasina mediakonsernin haluaamaan polittiseen suuntaan. Tämä näkyy kk gallupteina kansalle jota taasen toimittajag siteeraavat. Me kansa olemme vain ohjattua vaalikarjaa jota jossakin kabineteissa ohjaillaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Vaikka valtakirja on kuinka henkilökohtainen tahansa, niin se on saatu asettumalla tietyn ideologian taakse. Ja on saatu tukea vaalityötä varten. Ei niitä ääniä voi oikeasti pitää vain edustajan omina.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Saa nähdä jatkuuko Ohukaisen ja Paksukaisen ratkiriemukas yhteinen taival nyt europarlamentissa, kun eivät enää samaan puolueeseen mahdu. Missä EU, siellä Ohukainen ja Paksukainen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Lamminpää tuo nimittelysi jo osoittaa Turkulaisen vihreiden kuntapolitikon ajatuskulmaa kuinka arvostat miidän vaaleilla valittuja luottamus henkilöitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On sulla otsaa Seppo Simonen. Soini nikkaroi epämääräistä pakinakatkokävelyä pääharrastuksena ja media ottaa siitä kopin koska absurdi pahaolo on medialle tuottava laji. Jos joku puhuu siloisesti Soinista ja Soinin letkausmasiinan siivellä nousseesta Halla-shosta niin hän on alistettu tollo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa tasavallan presidentiltä tänään Mäntyniemessä klo 10.00.

Sen jälkeen pääministeri pitää tiedotustilaisuuden Kesärannassa noin kello 10.45.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Timo Soini kiitti sinisiä tukijoitaan pettämällä heidät.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdin tuossa, että ehkäpä tämän päivän hallituseron taustalla vaikuttaa myös osittain siniset, joiden kannatus ei puolueen johdon puheista huolimatta ottanut tulta alleen. Todennäköisesti heidän sote-rivinsä alkoivat rakoilemaan entistä enemmän, kun ulkoministeri Timo Soini, 56, ilmoitti viimeisellä mahdollisella hetkellä, ettei hän lähdekään enää leikkiin mukaan. Soini kertoo parhaiden päiviensä olevan vielä edessä, enkä epäile sitä lainkaan, mutta miten käy niiden kaikkien muiden, jotka uhrasivat tulevaisuutensa hänen ministeripestinsä tähden?

Sinisten kansanedustajat tuskin halusivat uhrata viimeisiä kannatusrippeitään kokoomuksen hankkeeseen, kun suuri johtajakin oli kerran hypännyt jo kelkasta. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä, vaikka Simon Elo ja Sampo Terho kehuvatkin kilpaa Soinin poliittisia saavutuksia.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Soinin sanataiteilulla ja viljelemillään kielikukkasilla on rajansa. Ne kärsivät jo sisältöinflaatiosta, ja kumisivat kuin tyhjä rumpu.

Luultavasti Soini teki loikan perussuomalaisista siniseksi ja suoraan hallitukseen ja ulkoministeriksi olettaen, että siinä pestissä erossa päivän sisäpolitiikasta hän olisi jonkinlaisessa turvassa.
Vaalirahvaan poliittinen muisti on lyhyt, mutta ei olematon.
Veikkaan, että Soini sai pedattua ulkoministeriössä itselleen suurlähettilään pestin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin eli Halla-ahon poliittisiin saavutuksiin voi laskea sen että Soini on kukkeloinut ulkoministerinä ja menee seuraavaksi johonkin maahan "edustamaan" Suomea vastustamalla valistuksen aatteita.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Tätä siis on edustuksellinen demokratia Soineja, Sipilöitä, Orpoja, Halla-ahoja. Säälittävää egonsa täyttämää porukkaa jotka ajattelevat että ovat turvassa audin takapenkillä. Todella säälittävää. Sipilä valmis ajamaan 'demokratiamme'alas valtapyyteessään. Orpo myymään terveydenhuoltomme. Soini itseään täynnä kirjoittamassa tyhmiä blogejaan. Todella säälittävää ja pelkään että säälittävämmäksi vaan muuttuu.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Muuten ok, mutta jaksan aina ihmetellä tätä toimittajien perusoletusta, että Soinilla olisi jotain henkilökohtaista kannatusta - ainakaan enää, kaiken tämän jälkeen.

Lopulta asia on kuitenkin niin, että sen enempää 2011 kuin 2015 vaaleissakaan ei Soini pystynyt vetämään omaa piiriään juuri yli valtakunnan tuloksen. 2011 jäi jopa jälkeen siitä. Kuinka sitä kannatusta olisi nyt loikattuaan?

Eihän Timo ole niitä miehiä jotka lähtevät häviämään, ellei ole pakko.

Mahalaskujen äiti, lähteä ulkoministerin paikalta vaaleihin joko pahimmassa tapauksessa jäämään 0 paikkaan kautta maan, jäämään listalla kakkoseksi vanhalle kamaripalvelijalleen tai parhaassa mahdollisessa tapauksessa menemään eduskunnan takapenkkiin istumaan yhden miehen ryhmäksi.

Johan siinä Arhinmäkikin nauraisi niin makeasti, että sitä ei noilla vuosirenkailla miesoletettu jaksa kuunnella.

Toimituksen poiminnat