ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Eduskuntaryhmiltä kaksi väkevää linjausta – ja yksi vähän sinnepäin

Eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajat antoivat tiistaina kolme konkreettista linjausta, joilla halutaan kiristää seksuaalirikosten rangaistuksia ja vastata kansalaisten huoleen Oulussa ja Helsingissä ilmenneistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Viimeinen jää linjauksena muita heikommaksi, eikä sen läpimenoon uskota kaikissa ryhmissä.

Nykyinen eduskunta istuu enää noin kaksi kuukautta ennen vaalitaukoa. Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen korostikin, että jokaiselta eduskunnalta jää aina lakiesityksiä käsittelemättä ja linjauksilla halutaan varmistaa, että nyt nämä kolme toimenpidettä on saatava valmiiksi.

Puolueiden ryhmäjohtajat katsovat, että törkeisiin lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa minimirangaistuksia on korotettava. Parhaillaan eduskunnan lakivaliokunta käsittelee lakiuudistusta, jolla nostetaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön maksimirangaistus nykyisestä neljästä vuodesta kuuteen vuoteen, ja että lakiin tulisi uusi pykälä, jonka mukaan sukupuoliyhteyden käsittävä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi aina lapsenraiskaus. Kaikkien puolueiden edustajat katsovat, että lakimuutokset on ”vietävä ripeästi läpi”.

Toiseksi ryhmäjohtajat haluavat, että eduskunta kiirehtii poliisien henkilötietojen käyttöä koskevaa lakiuudistusta. Se parantaisi poliisin mahdollisuuksia käyttää monipuolisemmin nykyisillä toimivaltuuksilla saatuja henkilötietoja seksuaalirikosten ja muiden rikosten torjunnassa.

Listan kolmas ja heikoin lenkki koskee kansalaisuuslain muutosta. Hallitus on tuonut eduskuntaan lakiesityksen, jolla halutaan viedä kansalaisuus terrorismiin syyllistyneiltä. Käytännössä laki koskisi ainoastaan kaksoiskansalaisia, koska Suomi on sitoutunut kansalaisuudettomuuden ehkäisyyn, eli että ainoata kansalaisuutta ei voida ottaa pois.

Muun muassa sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on pitänyt julkisuudessa esillä, että hän haluaisi lakiin mukaan myös törkeät seksuaalirikokset.

Nyt tiistaina ryhmäjohtajat linjasivat, että hallituksen on nopealla aikataululla arvioitava mahdollisuus täydentää esitystä törkeillä seksuaali- ja väkivaltarikoksilla. Linjauksessa on nollavaatimuksen makua, koska hallitus voi toimivaltansa puitteissa ryhtyä selvittämään eri asioita ilman eduskunnan linjauksiakin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoikin aiemmin tiistaina Uudelle Suomelle, että selvitystyö on jo ministeriössä käynnistynyt.

Kirjaus oli tehty taiten, koska esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat uudistukseen skeptisesti. Krista Mikkonen (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) arvioivatkin ennen kaikkien ryhmäjohtajien kokousta, että kansainväliset sopimukset voivat tulla asiassa hyvin nopeasti vastaan.

”Meidän täytyy noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, ja olen ymmärtänyt, että se ei onnistu. Eikä siitä kannata lähteä ryhmäjohtajien kesken huutokauppaa käymään”, Mikkonen totesi.

”Kun lukee sitä hallituksen esitystä, joka on tällä hetkellä eduskunnassa sisällä, niin sen perusteella jo voinee todeta jo, että kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on sitoutunut, estävät tämän tapaisen ratkaisun. Minusta se on ministeriön selvitettävä asia”, Pekonen jatkoi.

Viesti tuli selväksi: siinähän selvittävät, mutta läpi ei mene. Huomio päätyi lopulta ryhmäjohtajien linjapaperiin sulkeisiin. ”Velvoitetaan hallitus nopealla aikataululla arvioimaan mahdollisuus (kv-sopimukset huomioiden) täydentää esitystä törkeillä seksuaali- ja väkivaltarikoksilla”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kriminaalipolitiikassa hyviä tuloksia saadaan vain huolellisella valmistelulla, nykyinen linja on vuosikymmenten työn tulos. Nyt näyttää siltä, että rangaistuksia lähetään kiristämään yhden vaalikampanjan aikaisen kohu-uutisen takia. Se ei ole perinteinen suomalainen tapa toimia ja siitä tuskin seuraa mitään hyvää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kolmas kohta on todellakin mielenkiintoinen lakien kannalta. Nythän jo käsittelyssä olevassa esityksessä sisältö on Migrin mukaan suurinpiirtein seuraava:
"Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden. Tällaisia rikoksia olisivat maanpetos, valtiopetos ja Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset. Hallitus antoi esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta eduskunnalle 5.12.2018. Kansalaisuuden menettäminen voisi koskea vain sellaisia henkilöitä, joilla olisi myös jonkin toisen valtion kansalaisuus sekä riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa."

Jos katselee listaa, niin maanpetos, valtiopetos ja myös terrorismi ovat alueita, joihin voinee soveltaa poikkeuksellista käsittelyä.

Millaiset muut rikokset sitten tulisivat perään on aika haastava määriteltävä monelta kannalta eikä vähiten kansainvälisten sopimusten suhteen. Tuskin siellä noiden perään voi vain lukea yksittäisenä asiana alaikäiseen kohdistunut raiskaus, vaikka se törkeä teko onkin.

Birgitta Kesseli

MIksei siellä voisi lukea "humanitaarisin perustein turvaa hakenut menettää suojeluntarpeensa ja pakolaisasemansa syyllistyttyään törkeään rikokseen ja näin tpimiessaan menettää valtion ja kansalaisyhteiskunnan luottamuksen".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikkapa perustulain toteamukset tasa-arvoisuudesta yms ja oikeusvaltion periaatteet siitä, kuinka samasta teosta tuomitaan sama rangaistus kansalaisille ovat ristiriidassa.

Jännä ajatus, että toteat "menettää suojeluntarpeensa". Tarve voi olla edelleen hyvinkin olemassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Ei tässä kolmessa vuodessa ole mikään juuri muuttunut. Ehkä kristillisdemokraattien homohumina on vaimenemaan päin, mutta mamulätinä sen kun jatkuu, kun jotkut käyttävät lasten hyväksikäyttöä keppihevosena rasistisille ulostuloille. Ihan kuin nettisaalistajat olisivat uusi tai muualta tuotu ilmiö. Eivät ole. Suurin osa alaikäisten saalistajista vain jää medialta huomaamatta valkoisen suojavärin vuoksi.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Vellihousut eivät tätäkään asiaa kykene hoitamaan.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Kansainväliset sopimukset ... (paskaista naurua)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oletko koskaan matkustanut ulkomailla? Jos tulee ongelmia, niin haluaisitko että kansainväliset sopimukset ovat voimassa? Naurattaisiko mikäli eivät olisi?

Miten olisi matkavakuutukset ilman kansainvälisiä sopimuksia tai lentoliikenne? Ihmisoikeudet?

Se parhaiten nauraa joka... Kannattaisi usein noudattaa ohjetta mietippä omalle kohdallesi. Ehkä silloin merkitykset aukeavat.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Sopimukset palvelevat Suomea, eikä Suomi sopimuksia.
Jos tarve vaatii, niin kansainvälisiä sopimuksia täytyy purkaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Sopimukset on tehty aivan toisenlaista maailmaa varten. Ne suojelevat rikollisia enemmän kuin hädässä olevia naisia, lapsia, vanhuksia ja sairaita.

Toimituksen poiminnat