ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Touko Aallon ilmoitus on hankala - Mitä vihreissä oikein tapahtui?

Jos jotakin ilmoitusta politiikan saralla on viime viikot odotettu, se on Touko Aallon eroilmoitus. Gallupkäyrät ovat sojottaneet kohtisuoraan kaakkoon viimeiset kuukaudet ja Aallon ilmoitettua sairauslomastaan ovat spekulaatiot kiihtyneet siitä, voisiko joku muu kuin Aalto johdattaa puolueen ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ja kun Aallon ensimmäisen sairausloman kerrottiin jatkuvan, alettiin jo ihan vakavissaan kysyä, kenestä tulee Aallon seuraaja.

 

Vihreät on ollut kuin tuuliajolla koko spekulaatioiden ajan. Puolueessa halutaan ajatella, että laskevat gallupluvut, keskustelu niistä ja puheenjohtajaspekulaatiot ovat vieneet happea, eikä puolueesta ole päästy esittämään sen omia vaihtoehtoja sekä näkemyksiä politiikan sisällöistä. Tämä yhdistelmä on saanut gallupluvut vajoamaan entisestään.

 

Kuvaavaa on, että kun viime viikolla eduskunnassa lähestyin merkittäviä vihreitä poliitikkoja, ei Hesarin tuoreista gallupluvuista haluttu antaa mitään lausuntoa eikä Aallon tilannetta arvioida edes puolella lauseella uusien spekulaatioiden pelossa.

 

“Jos sulla on kysyttävää politiikan sisällöistä, niin jutellaan sitten”, eräs kokenut vihreä kansanedustaja kuittasi.

 

Niitä vihreiden politiikan sisältöjä ei toden totta ole ollut julkisuudessa.

Kun irtisanomislaista keskusteltiin hallituksen tiedonannon yhteydessä viime viikolla eduskunnassa, vihreät käytti 12 puheenvuoroa, perussuomalaiset 14, vasemmistoliitto 15 ja demarit peräti 49. Eikä näistä vihreistä puheenvuoroista jäänyt juuri jälkipolville kerrottavaa eikä otsikoita syntynyt.

 

On totta, että demarit ja vasemmisto ovat vihreitä lähempänä palkansaajaliikettä, mutta kun Suomessa järjestetään poliittisia lakkoja, luulisi kaikkien tyrkyttävän omia näkemyksiään tilanteen ratkaisemiseksi. Ja kun vihreiden agendan kannalta selvästi merkittävämpi IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin, puolue esiintyi yhtenä muista kommentoimassa sitä, kun vihreiden suorastaan odotetaan ottavan ilmaherruuden ilmastokysymyksissä. Puheenjohtajan taakse masinoidut ulostulot ja tiedotustilaisuudet jäivät näkemättä.

 

Yksi pieni merkki tuuliajosta oli nähtävissä eduskunnan medialehterillä viime viikolla. Puolueiden viestintähenkilöt käyvät tuomassa sinne merkittävien puheiden printatut versiot. Silloin kaikkien pidettyjen irtisanomislakipuheiden vierellä oli siisti paperipino Touko Aallon puheesta, kun Sipilä ilmoitti sote-uudistuksen siirtymisestä. Aallon puhe oli kesäkuulta ja mies itse oli ehtinyt olla sairauslomalla jo kuukauden päivät. Sattuuhan näitä, mutta se jätti miettimään, missä puolueen fokus oli.

 

Ilmoitukset Aallon sivuun jättäytymisestä ja uuden puheenjohtajan valinnasta sähköistävät ilmaa vihreiden ympärillä. Nyt tuntee, kuinka gallupalhosta ja vellovista spekulaatioista halutaan siirtyä eteenpäin.

 

Tätä ajatellen Aallon Facebookissa tekemä ilmoitus oli hankala. Se vastasi vain kysymykseen: aiotko jatkaa vain luopua. Kysymykseen miksi Aalto kertoi itse vastaavansa vasta tulevaisuudessa.

 

“Avaan myöhemmin uupumuksen syitä ja suunnitelmani tulevaisuudelle”, Aalto kirjoitti.

 

Tarina Touko Aallosta vihreiden puheenjohtajana ei siis saanut vielä päätepistettä. Sen sijaan se jäi pahasti kesken. Aalto kertoi sairastuneensa masennukseen jo vuosi sitten eli vähän sen jälkeen kuin hänet valittiin puheenjohtajaksi. Ilmoitus nostatti yhtä paljon avoimia kysymyksiä kuin mihin se vastasi: mitä Touko Aallolle tapahtui ja mitä vihreissä oikein tapahtui? Kehottihan entinen puheenjohtaja Ville Niinistö Aaltoa ryhdistäytymään tasan viikkoa ennen kuin tämä jäi sairauslomalle.

 

Puolueen ja sen ympärillä vellovien spekulaatioiden kannalta on hankalaa, jos Aallon puheenjohtajakaudelle ei ehditä panna pistettä ennen uuden puheenjohtajan valintaa. Ja nyt näyttää siltä, että ei ehditä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sekoamatta enempää vihreiden valintaan pohdin juuri itsekseni, että Maria Ohisalo olisi oma valintani vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi. Jos Haavisto tai Niinistö valitaan on se suuri epäluottamuslause nykyiselle varapuheenjohtajistolle.

Selkein valinta puheenjohtajan estyessä tehtävänsä jatkosta on varapuheenjohtaja eikä joku vanha jäärä, joka säälistä olisi takaisin tulossa putinimaisin aikein.

Kun puoluehallitukseen jää nyt avoimeksi yksi miespaikka niin sen antaisin Marko Kivelälle;)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse valitsisin nyt kuten viimeksikin ehdottomasti Emma Karin. Vihreät saisivat näköisensä puheenjohtajan.

Johtuu ehkä siitä että en kovin paljoa pidä vihreistä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Olen useimmista asioista Maria Ohisalon (kuten muidenkin vihreiden) kanssa eri mieltä, mutta täytyy sanoa, että hyvin hän tuurasi Aaltoa ainakin niissä haastatteluissa, jotka itse näin Aallon sairasloman aikana. Vähän väritön ja virkanaismainen, mutta järjessä ei tunnu olevan vikaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luultavasti Hanna Halmeenpää olisi vielä parempi, jos ajatellaan tulevia hallituskuvioita. Mutta voihan olla, että hän ei edes halua tässä vaiheessa noin tuuliselle paikalle. Toisaalta, lähtihän hän Pro Hanhikivi liikkeenkin käyttövoimaksi tietämättä varsinaisesti, mihin se johtaa. Joten ei hän ilmeisesti myöskään pelkää haasteita, jos niitä tarjotaan.

Kyllä sekin vaihtoehto tarjoaisi tilaa Marko Kivelälle…

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestä tässä ei ole mitään hankalaa, puheenjohtaja sairastuu ja luopuu, ja uusi valitaan.

Ei se nyt maailmaa mullistavaa ole, voihan joku kuollakkin, ja sitten se vasta kai hankalaa olisikin :)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Paitsi jos Perussuomalaisille kävisi samalla tavalla. Silloin sinulle riittäisi takuuvarmasti postattavaa ja päiviteltävää pitkäksi aikaa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Tätä ajatellen Aallon Facebookissa tekemä ilmoitus oli hankala. Se vastasi vain kysymykseen: aiotko jatkaa vain luopua. Kysymykseen miksi Aalto kertoi itse vastaavansa vasta tulevaisuudessa."

Erikoinen väite. Aalto kertoi hyvin selvästi, että miksi hän erosi tehtävästä. Hän on sairas, kärsii masennuksesta. Kuinka paljon selvemmin hän olisi voinut syyn sanoa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvin todettu, ilmeisesti edelleenkään ei ymmärretä masennuksen olevan todellinen sairaus, joka vie voimat joillakin lähes kokonaan. Jos ihminen voitaisiin laittaa johonkin simulaattoriin kokemaan se, niin kenties toimittajakaan ihmettelisi, minkä takia henkilö ei välttämättä jaksa olla julkisuudessa avautumassa asiasta ainakaan tällä hetkellä.

Voimat loppui sairastumiseen - sillä hyvä. Muut jatkaa. Luopuminen on aivan riittävä piste asialle toistaiseksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse ennakoin Vihreiden puheenjohtajan vaihdosta jo ennen Aallon sairaslomaa. Muutama uskottava puolueen vanha aktiivi toi tuolloin esille puolueen julkisuuskuvan rapautumisen mm. Tukholman läpsyttelyn ja lentokone episodin uutisointien jälkeen.

Loppu on sitten ollutkin teatteria.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti antaa hyvin osviittaa siitä, millä teemoin kevätvaaleihin lähdetään uuden puheenjohtajan johdolla. Äänet aiotaan kerätä edelleen vasemmisto- ja ympäristöteemoin suurimpien kaupunkien nuorilta äänestäjiltä.

Vapise Li Andersson.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ville Niinistöä ei ole oikein voinut muusta moittia kuin siitä että se käyttää liian usein sanaa "surullista". Mutta Aallon sairastuminen on tosiaan ihan oikeasti surullista. Kaikkea hyvää Toukolle. Ja taisin jo rivien välissä sanoakin kuka minusta sopisi vihreitten puheenjohtajaksi tässä tilanteessa. Odotin pelonsekaisella jännityksellä vuoden 2017 puoluekokousta. Se oli tiedossa, että meidän mekaaninen yltiöidealistinen systeemi joka pani hyvän puoluejohtajan vaihtoon juuri silloin kun kaikki näytti mahdolliselta, oli omaan jalkaan ampumista. Siinä sai vain jännittää sitä että kuinka pahasti sattuu. Kaikki muut puolueet vaihtavat puheenjohtajaa silloin kun kannatus laskee tai puheenojhtaja on väsynyt. Vihreät voisi nyt jo ihan oikeasti myöntää että kyllä me ollaan ihan oikea puolue eikä enää mikään Koijärvellä itseään kaivinkoneeseen tai käkkärämäntyyn kahlitseva villapaitajengi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mielenterveyden järkkyminen on todella vakava asia sen kokeneelle ja läheisille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niinhän se on. Onneksi Aalto teki sen ainoan oikean ratkaisun eli vetäytyi julkisuudesta. Toivottavasti se ei näitä keskustelujakaan seuraa, ei näillä masennus parane.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ehdottomasti Aino Pennanen. Oma-aloitteisuutta, kansalaisrohkeutta ja luopuvan puheenjohtajan tuki toiminnalleen. Paluu juurille, Koijärvi, kettingit & käkkärämänty. Kannatus raketoi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hyvä ehdotus. Harmi, että Pennanen ei ole politiikassa mukana.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Suomen vihreiden kohtalo voi lopuksi olla sama kuin Ruotsin tovereiden oli puoluejohtaja kuka hyvänsä, siellähän MP:n kannatus pyörii nykyään jokseenkin samoissa lukemissa kuin rkp:n täällä. Ruotsin vihreillähän on ollut näitä islamisti kohuja ja sen sellaista. Eräs viime vuonna MP:stä eronnut kirjoittikin, että puolue on täysin unohtanut ne aatteet joille se aikoinaan perustettiin, että nykyään ihannoidaan vaan sisäkaupunkia ja islamismia. Suomenkin vihreät ovat tainneet unohtaa.

Mutta Niementauksen kanssa olen samaa mieltä, että Aino Pennanen puheenjohtajaksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aika epä-älyllistä vouhottamista tuo puhe kohtisuoraan kaakkoon osoittavista kannatuskäyristä, kun todellisuudessa gallupkannatus on yhä noin neljä prosenttia suurempaa kuin kannatus ek-vaaleissa 2015 ja samalla tasolla kuin kuntavaaleissa 2017. Eli tässä oli vain lyhyeksi jäänyt nousupyrähdys gallupeissa, kannatuskäyräntuijottajien kielellä sanottuna. Merkittävä tosiasia on, että Vihreiden peruskannatus on kasvanut määrällisesti ja uusilla alueilla. 12, 5 prossalla saisi nyt aika paljon enemmän kansanedustajia kuin 8,5 sai v. 2015.

Puolue ei myöskään ole tuuliajolla tai marginalisoitumassa kuin siellä jossain alt-rightin takarivin tylpimmän pään päiväunissa.

En yhtään ihmettele, jos Vihreät poliitikot ovat kyllästyneet rinnuksissa roikkuviin toimittajiin, joiden kotiläksyt ja ajattelu ovat jääneet pääosin tekemättä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö tuo kommenettisi ole juuri epä-älyllinen tämän päivän tiedon mukaan ?

Toki valehdellahan aina voi - jos omatunto srn sallii.

Ja salliihan se Vihreiden vasemmistossa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

No mutta eikös toimittajat ole pääosin viherpunaisia, jotka kovasti suosivat juuri vihreää puoluetta, kuinkas vihreät sellaisiin voisi kyllästyä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jaha, sieltähän ne takarivin tylpimmät tulivatkin sönköttämään.

Käyttäjän ArjaNikali kuva
Arja Nikali

En kommentoitavasta jutusta oikein minäkään ymmärtänyt, mitä siinä tarkoitettiin sillä, että "Tarina Touko Aallosta vihreiden puheenjohtajana ei siis saanut vielä päätepistettä. Sen sijaan se jäi pahasti kesken... " ja "...Aallon Facebookissa tekemä ilmoitus oli hankala. Se vastasi vain kysymykseen: aiotko jatkaa vain luopua. Kysymykseen miksi Aalto kertoi itse vastaavansa vasta tulevaisuudessa." Puolueen ja sen johtajana olemisen kannalta minusta vastaus on ihan selkeä, Aallon yksityiselämän tai psyykkiseen hyvin/huonostivointiin vaikuttaneiden seikkojen kannalta ei, mutta kuuluuko se tähän tilanteeseen? Mielestäni ei kuulu. Masennukseen sairastuminen on niin henkilökohtainen ja vaikea asia, ettän ennemmin ihmettelisin, jos Aalto alkaisi (tai kykenisi) tässä vaiheessa, sairauden keskellä julkisesti eritellä sairauteensa altistaneita asioita. Samoin olisi hiukan hämmentävää, jos vähän ennen tietoa hänen sairauslomansa jatkumisesta tai loppumisesta, puoluetoverit haluaisivat antaa spekulaatioille lisäsiipiä. Ennemmin kunnioitan heidän suhtautumistaan Aallon vakavaan tilanteeseen.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Ossi Kurki-Suonio ei ymmärtäisi mitä mielenterveysongelmat ovat, vaikka mielenterveysongelmat tulisivat ja purisivat Ossia perseestä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Vihreiden tärkeimmät tapahtumat taisivat olla tässä:

Yhden vihreän harjoittama miesstripparin perskannikan puristelu Tukholmassa, toisen rahan teko omaan pussiin luentomatkoillaan kouluihin, kolmannen viranomaispäätöksen estämisyritys häiriköimällä lentokoneessa - kaikki se oli aivan liikaa.

Lisänä rahan kähmintä eduskunnan ulkopuolellakin.
Viite:
"Vihreä ex-poliitikko Saido Mohamed syytteeseen törkeästä rahanpesusta"
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248977-yle-ja-su-...

Petri Hämäläinen

Masennukseen sairastuneen Aallon Vihreitä voi verrata Andropovin tai Tsernenkon Neuvostoliittoon 1980-luvulla. Ideologinen paatos vallitsee puolueessa joka valitsee ikääntyneen demagogin ja kivenkovan kommunistin (yhden toisensa jälkeen) puoluejohtoon. Puolueen politiikka erkaantuu reaalimaailmasta yhä kauemmaksi. Vähemmistöjen oikeudet, maailmanrauha, #metoo. Samaan aikaan kaupoista loppuu ruoka niin kuin Jätkäsaaresta autotie ulos tai Mechelininkadulta ratikat.

Tuleeko nyt perestroika ja kuka on Vihreiden uusi tuleva Gorbatshov?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sitä olen mielenkiinnolla seurannut, jatkuuko vihreiden lapsenomainen höpöttäminen aurinko- ja tuulivoimasta, ja bioenergiasta ikään kuin ratkaisuna energiaongelmiin.
Ihme kyllä, sellaista ei ole näkynyt pitkään aikaan.
Heillä on kuitenkin vielä pitkä matka myöntämään tosiasioita, että Suomen sähköntuonti, noin 25 % kokonaiskulutuksesta, voidaan korvata vain lisäämällä ydinvoimaa.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Petri Hämäläinen ja Hannu Rautomäki eivät ymmärtäisi mitä mielenterveysongelmat ovat, vaikka mielenterveysongelmat tulisivat ja purisivat heitä perseestä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #28

Kommenttisi on kasvokuvasi eli lapsen tasoinen.
Aiheesta ei sanaakaan, vaan herjan heittoa muista kommentoijista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #29

Saat mitä tilaat vai miten se soinismi meni.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #29

No sinä taidat sitten samalla perusteella olla seniili.
Omissa komenteissasi Vihreistä ei ole päätä eikä häntää. Olet selvästikin yksinomaan iltapäivälehtiotsikoiden varassa.

Toimituksen poiminnat