ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Jarruttaako valiokunta sote-käsittelyä? Ministeriö kävi luvut läpi

”Kyllä tämän kevään valinnanvapausesitys on edellyttänyt meidän virkamiehiltämme enemmän kuin viime kevään esitys”. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Arvion taakse ministeriö keräsi lukuja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tämän kevään valinnanvapausmallin käsittelyn aikana kuullut 187 eri asiantuntijaa, pyytänyt ministeriöltä ainakin 23 lisäselvitystä ja viisi lausuntoa.

Se on melkoisen paljon. Varsinkin kun ottaa huomioon, että valiokunta alkoi käsitellä valinnanvapauden lakiesitystä viikolla 11 ja jäi kesälomalle viikolla 27. Keskimäärin sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt ministeriölle lisäselvityspyynnön 1,35 kertaa viikossa.

Kun sama valiokunta vuosi sitten Tuula Haataisen (sd.) johdolla käsitteli silloista valinnanvapausesitystä, asiantuntijalausuntoja annettiin ministeriön arvion mukaan noin 173. Lisäselvityspyyntöjä oli nolla.

”Me pidämme tietysti tätä valiokunnan tiedonsaantioikeutta ihan oikeutettuna, koska olemme valmistelemassa hyvin uudentyyppistä lainsäädäntöä, joka pitää sisällään yksityiskohtia, joihin on perusteltua etsiä yksityiskohtaisia vastauksia”, sotesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) pehmensi torstaina.

Kuitenkin kevään aikana julkisuuteen on tihkunut tietoja, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallitus- ja oppositiopuolueiden kansanedustajien välit olisivat tulehtuneet. Uutta puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) on syytetty käsittelyn jarruttamisesta. Valiokunnan keskustalaiset kansanedustajat sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala laativat Kiurusta yhdessä kantelun, jossa he kertovat tämän estäneen neljä kertaa äänestysten järjestämisen valiokunnassa.

Kantelun allekirjoittaneet kansanedustajat myös katsovat, että asiantuntijakuulemisissakin kansanedustajille on myönnetty hyvinkin pitkiä puheenvuoroja ja kysymyksiä, jotka ovat vain löyhästi liittyneet kulloinkin käsiteltävään asiaan.

Keskimäärin 1,35 lisäselvitystä viikossa eivät kyllä helpota Kiurun asemaa jarrutussyytösten keskellä, vaikka hän toistaisikin 23 kertaa valiokunnan tekevän työtä erittäin tarkkaan, jotta valinnanvapaus nyt tällä kertaa menisi läpi.

LISÄÄ AIHEESTA:

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vaikea täältä ulkopuolelta on sanoa, jarrutteleeko Krista Kiuru tahallaan sote-paketin käsittelyä. Ei olisi ihme, jos jarruttelisikin. Niin kummallinen tämä lehmäkauppa-kompromissi on.

Tällaista suurta asiaa olisi alun perin pitänyt suunnitella kaikkien puolueiden yhteistyössä parlamentaariselta pohjalta eikä Sipilän ja Stubbin väkinäisen sulle-mulle-mallin pohjalta.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Jos edellisen sote-käsittelyn numeroihin vertaa, niin on myös muistettava, että edellisen esityksen käsittely ei koskaan ehtinyt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa näin pitkälle. Perustuslakivaliokunta pisti tuolloin asian uuteen valmisteluun, mikä keskeytti sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyn varsin varhaisessa vaiheessa.

Juha Heikkinen

Niinpä juuri ja nyt pitäisikin kysyä miksi. Miksi halutaan erillinen organisaatio väliin ? Sote pystytään hoitamaan ERVA-alueiden kautta ja se mikä puolustuspuheissa on merkillistä - toimijoiden vähentäminen kun nykyään on 13 kpl ELY -keskuksia ja jakossa 18 kpl maakuntahallintoja. Keskustapuolue antaa väärää informaatiota ministerin suulla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä on Antti Rinteen suunnittelema manööveri uuden sote ja maakuntamallin sabotoimiseksi laittamalla sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi Krista Kiuru joka on toiminnallaan aiheuttanut aiheuttanut aiemmin kiukkua.

Ei kai muuten Vihreidern arvostettu entinen ex puheejohtaja kansanedustaja Osmo Soinivaara kirjoittaisi kirjassaan 2015 Jäähyväiset eduskunnalle että: Neliraajajarrutus ei ollut hallituksessa erityisavustajien tehtävä. Suoranaista raivoa herätti muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksen tekoa, näin Osmo Soinivaara kirjoittaa.

En jaa toimittaja Ossi Kurki-Suonion näkemystä että koko valiokunta jarruttaisi vaan kyllä jarruttaja on Sosialidemokraatti Krista Kiuru.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Sepon kanssa täysin samaa mieltä! Sen verran olen kokouksissa istunut, että tiedän käytännöt puheenjohtajan tehtävistä. Hänen kuuluu johtaa kokousta eikä esittää omia mielipiteitään tai pitää omia pitkiä puheenvuorojaan. Kysyä sopiikin miten näin vaativan valiokunnan puheenjohtajaksi on valittu niin vastuuntunnoton puheenjohtaja?

Toimituksen poiminnat