ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

”Kokoomusväki hämmentynyttä” – Vapaavuorella ja Orpolla sote-näytelmä Turussa

  • Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo esiintyivät sovinnollisesti. Kuva Petteri Paalasmaa
    Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo esiintyivät sovinnollisesti. Kuva Petteri Paalasmaa

Kokoomuslaiset ovat hämmentyneitä, arvioi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) perjantaina Turun puoluekokouksessa. Arvioon yhtyi myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Syistä he ovat eri mieltä. Orpon mielestä kokoomuslaiset ovat hermostuneita, koska sote-uudistuksesta ei tule valmista. Vapaavuoren mielestä kokoomuslaiset ovat hämmentyneitä, koska he ovat hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että sote-uudistus on täysi susi, mutta he kannattavat yhä Petteriä puheenjohtajaksi.

Molempia miehiä, siis Orpoa ja Vapaavuorta, kuitenkin yhdistää selvästi huoli kokoomuslaisten hämmennyksestä. Kumpikin oli selvästi aistinut sen, joka kiteytyi tuoreimmissa puoluekannatusmittauksissa siihen, että SDP meni kokoomuksesta ohi: kokoomuksen kannattajat epäröivät.

Orpo ja Vapaavuori olivat päättäneet esiintyä Turussa yhdessä korostaen, että he ovat yhä samalla puolella kokoomuslaisina, vaikka ovatkin eri mieltä. Tarinaan kuului vahvan yhteyden korostaminen. He ovat ystäviä. Asiat vain riitelevät. Vapaavuori tuki Orpoa puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten ja jos nyt käynnissä olisi kisa, pormestari pitäisi sanojensa mukaan taas puheen Orpon puolesta puolueväelle.

Turun puoluekokouksessa järjestetyssä Sotettaako?-tilaisuudessa viesti tuntui uppoavan.

”Petteri, voit olla varma siitä, että ei ole erityisen kivaa olla kanssasi eri mieltä”, Vapaavuori sanoi ja yleisö seurasi hipihiljaa.

Puoluekokousväki sai kunnon naurut, kun Orpo ja Vapaavuori johdattivat median edustajat Hamelnin pillipiiparin tapaan esityksen toiseen osaan. Siinä he saivat vastata toimittajien kysymyksiin ”sivistyneen erimielisinä” mutta yhdessä vierekkäin kokoomuslaisina puolueen mainossermien edessä.

Lopuksi Vapaavuori ja Orpo poistuivat yhdessä juomaan vielä bisset. Voisiko olla vielä joku alleviivaavampi kuva suomalaisesta ystävyydestä ja sovinnosta?

Mutta nähtäväksi jää, mitä puoluekokouksessa nähty näytelmä jatkon kannalta todella merkitsee. Aikooko Vapaavuori todella lakata sättimästä hallitusta tyhmäksi ja vastuuttomaksi sekä kokoomuslaisia sote-uudistuksen ajajia naiiveiksi?

Ainakin hän pyrkii soten kaatamiseen jatkossakin. Tiedotustilaisuuden lopuksi Vapaavuorelta kysyttiin, pyrkiikö hän jatkossakin vaikuttamaan esimerkiksi kokoomuksen helsinkiläisiin kansanedustajiin, jotta nämä kaataisivat soten. Puheenjohtaja Orpon rinnalla Vapaavuori vastasi suoraan näin:

”Olen sanonut monesti, että tämä on Helsingin historian suurin edunvalvontakysymys – jos ei ehkä lasketa sitä, että pääkaupunkioikeudet siirtyi Turusta Helsinkiin, mutta ainakin sen jälkeen. Ja totta kai kun näin koen, niin koen, että minulla on virkavelvollisuus. Ja kun otetaan vielä huomioon, että meidän kaupunginvaltuustomme on äänin 82–3  päättänyt jyrkästi vastustaa uudistusta, niin minun virkavelvollisuuteni on yrittää sitä kaataa. Totta kai pyrin vaikuttamaan eduskuntaan. Mutta en minä sitä sillä tavalla tee, että kävisin kansanedustajia yksitellen läpi ja yrittäisin heitä muiluttaa. Se tapahtuu yhteiskunnallisen keskustelun kautta.”

Ja ehkä myös kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän huoneessa?

”Sielläkin on aika paljon väkeä yleensä paikalla.”

Voi olla, että Orpo ja Vapaavuori joutuvat juomaan vielä muutamat oluet kameroiden edessä ennen kuin kokoomuslaisten hämmennys väistyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jan tietää, että sote menee kiville, siksi on helppoa hymyillä. Pettrikin tietää ja hymyilee kuin Mona Lisa salaista hymyään kun kukaan ei tiedä miksi hän oikeasti hymyilee.

Petteri hymyilee sitä, että eduskunta saattaa soten kiville ja hallitus jatkaa loppuun saakka ja palkka juoksee. Petteri ja Jan ovat molemmat voittajia ja siksi he menevät yhdessä oluille jatkossakin.

Olli Kankaanpää

Jos Jan Vapaavuori tulee Petteri Punakuonon kanssa kauppatorille kahville samaan pöytään, niin Vapaavuoren katu-uskottavuus on mennyt. Olin aikoinani kahvilla Liikasen kanssa kun pöytään tunkeutui Loka Laitinen.

Tosin Loka oli jo aiemminkin tunkeutunut eri yhteyksissä pöytääni, mutta se ei kuitenkaan tee rikoksesta lievempää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ari !

Sipilän puheet Sotkamossa menivät pesäpallotermein takalaittomaksi ja sisäpelivuoro juoksutta.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005712260.html

Ja Sipilän puheet tuottivat monta juoksua lisää kokoomuksen laariin.

Vapaavuori on nimittäin jokerilyöjä ja Orpo kapteenina piti läpilyonnillä merkin päällä.

P.s. Sanoo pesäpalloseuran kasvatti

Olli Kankaanpää

Vapaavuori on ensisijaisesti vastuussa helsinkiläisille eikä kokoomukselle. Ota nyt näyttävä ero kokoomuksen puoluejohdosta äläkä kimitä kuin akka, ei mene läpi. Äläkä istu kahdella tuolilla... Toiseksi kannatan sinua kokoomuksen puheenjohtajaksi ja myös tulevaksi pääministeriksi, miksi emmit?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trump ei ole saanut läpi terveydenhuollon lakimuutoksia,vaikka republikaaneilla on
takanaan koko värisuora.Syy on yksinkertainen.Osa republikaaneista pitää omien paikallisten äänestäjien etua puoluetta tärkeämpänä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On erikoista, että Keskustan ja Kokoomuksen Sote-lehmäkaupan tekivät Sipilä ja Stubb. Sen jälkeen Stubb hävisi puheenjohtajavaalin Orpolle - ja hävisi ulkomaille. Nyt häneltä on kyselty puoluekokouksessa näistä asioista. Hän kieltäytyy ottamasta kantaa "kotimaan asioihin".

Kenties Stubb on viisastunut Euroopan ytimissä puuhaillessaan (?):
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256549...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Timo Uotila huhuilee päästä lehmäkaupoille mutta mitä olen jo aiemmin sanonut lehmät on laitettu korkealaitaiseen ja navetta on tyhjä ja myytävää ei ole.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #8.
Halusin vain kuvata, millaisessa tilanteessa tuo "lehmäkauppa" tehtiin. Sipilä oli vaalivoiton huumassa ja pyrki sanelemaan. Stubb oli "pronssimitalipuolueena" aivan shokissa. Hän pelkäsi hallituksen hajoavan ja menettävänsä ministerin paikkansa. Kun hän ehdotti Sote-palvelujen yksityistämistä, asian käytännön toteutusta ei tietenkään ehditty miettiä millään tavalla.

Ihmettelen vain, että Orpo on halunnut roikkua tällaisessa hallituksessa vielä senkin jälkeen, kun hallituksen "hopeapuolue" Persut hajosi mutta Siniset saivat säilyttää kaikki viisi ministerinpaikkaansa.

Sivistyneessä demokratiassa ei tällainen kävisi laatuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset