ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Jari Lindströmille voi nyt käydä köpelösti

Työministeri Jari Lindström (sin.) voi jäädä eduskunnan ulkopuolelle seuraavissa vaaleissa.

Sinisten puoluehallituksen jäsen, kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti loikkaavansa kokoomuksen. Muu sinisten puoluejohto veti herneet nenäänsä, syytti hallituskumppania likaisesta pelistä ja vaati tapaamista hallituspuolueiden kesken. Väläyteltiin sanaa hallituskriisi.

Ensimmäisiä loikkareita on sinisistä odotettu aina uusi vaihtoehto -ryhmän perustamisesta lähtien. Puolueen nimestä huolimatta sillä ei ole nähty tulevaisuutta. Kannatus on gallupeissa näyttänyt "aivokuolleen käyrää" kuten puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sen niin osuvasti sanoi. Jos politiikassa jatkoa mielii, luvut eivät takaa jatkopaikkaa nyt enää 18 kansanedustajalle.

Turunen tulee Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, josta viime vaaleissa läpi meni 4 perussuomalaista. Heistä Turunen ja Lindström siirtyivät kesällä sinisiin.

Kun vaalipiirin äänikynnys on 12 000 ääntä, tarkoittaa se hyvin suurella todennäköisyydellä, että ainakaan toiselle ei jatkopaikkaa heru. Turunen näyttää laskeneen, että enemmistön ja siten sinisten vaalilistan koko potin keräisi Lindström.

Sinisille olisi pienoinen ihme, jos puolue saisi tämän jälkeen punnerrettua Lindströmin läpi eduskuntaan. Lindström epäröi ensin, lähteekö hän ylipäätään vaaleihin, mutta on sittemmin sanonut "maailmanlopun maalareille" lähtevänsä ehdokkaaksi.

Kaakkois-Suomessa on kova kilpa kokoomuslaistenkin kesken.  Uudelta vaalipiiriltä läpi pääsi viimeksi kolme kokoomuslaista: nykyinen oikeusministeri, puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sekä eduskuntaryhmän vpj Jukka Kopra ja kansanedustaja, ex-ministeri Lenita Toivakka. Toivakka jätti muuten Mikkelin kaupunginvaltuuston, eikä hän maakuntavaaleistakaan ole ollut kiinnostunut. Saa nähdä, ennakoiko siirtymää politiikan ulkopuolelle.

Entä hallituskriisi? Sinisten markkina-asema politiikassa perustuu siihen, että puolue ei ole ihan niin persu ja se on hallituksessa. Kumpikaan ei ole erityisen vahva meriitti, mutta koska puolue on ripustautunut hallitusyhteistyöhön, pitäisin todennäköisempänä, että kokoomukselle annetaan "viimeinen varoitus".

Se toinen vaihtoehto merkitsisi kyllä soten kaatumista. Valinnanvapaudelle voisi sanoa hyvästit. Sille ei riitä tukea ilman sinisiä. Jos maakuntamalliin haluttaisiin muutoksia (esimerkiksi Vaasan sairaalan kannalta), niitä tuskin ehdittäisiin tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näyttää siellä samassa vaalipiirissä olevan muutakin liikettä kokoomuksen suuntaan.

Lappeenrannasa kaksi kepun valtuutettua on kuukauden sillä siirtynyt
kokoomukseen.

https://www.uusisuomi.fi/comment/791545#comment-79...

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Todella hyvä huomio. Neljäs paikka vaalipiiristä janottaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Neljättä ei tule, se ei ole pointti. Kepussa on ilmapiiriongelma, joka johtuu pääasiassa paikallisen ykkösnimen ja hänen lähipiirinsä harjoittamasta junttauksesta ja sisäisen kilpailun pois niistämisestä. Siksi sieltä haluaa porukka pois ilman suoraa henkkoht hyötyäkin.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

"Sinisten markkina-asema politiikassa perustuu siihen, että puolue ei ole ihan niin persu ja se on hallituksessa"

PS:n hallitustaipaleen kannatuslasku 2015-2017 johtui juurikin siitä, ettei puolue ollut "riittävän persu". Viime kesän loikan jälkeen siniset ovat yrittäneet repiä eroa PS:ään, ja siinä samalla he repivät **entisestäänkin** eroa perussuomalaisuuteen.

En tiedä, kuka on tämän älyvapaan taktiikan valinnut. Mutta sen vaikutukset tiedän - kuten tietävät kaikki muutkin politiikkaa seuraavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja sama toisin päin. Persut ja siniset peilailivat vain toisiaan. Nyt kun Soini vaipuu unholaan mukana menee myös katkera vastapari.
Toisin kuin Soinille Halla-aholle jää sentään jonkinlaiset kasvot kun ei ole tuoleja heitellyt.
Tuolienheittelijä pääsi pilaamaan Suomea hommalaisten tuen ansiosta eikä sitä koskaan tulla antamaan anteeksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lindström on vieläkin kysymysmerkki. Itse veikkaan, ettei hän ole jatkossa käytettävissä edes Sinisten listoilla. (mutu).

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ihan totta. Paavo Väyrynenkin pyrki melkein loppuun asti, kunnes ymmärsi.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Hyvä jos näin käy, lindströmillä ei ole kykyjä toimia kansalaisten valtuuttamina edustustehtävissä. Ei sitten minkäänlaisissa, se on jo nähty. Loikkaus kokoomukseen voisi pelastaa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Täytyy puolustaa Jaria sillä hän on tehnyt valtavan hyvää työtä verrattuna edelliseen työministeriin. Työttömyys vähenee ja vähenee mitä muuta häneltä odotat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Väheneehän se työttömyys kun työttömän aktiivimallin ehdon täyttävä työtön ei ole tilastollisesti työtön.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

"Täytyy puolustaa Jaria"
*****************************************************

Tunti töitä ja et ole yhtäkkiä työtön tilastoissa, höpö-nassu kurssi ja silitä pehmoeläintä siellä ja et ole työtön tilastoissa, tipahdat sosiaalituelle (mikäli edes sitä osaat/kehtaat hakea, viittaan vakavaan tukien alikäyttöön Suomessa) ja et ole työtön tilastoissa, otat jostain syystä 9€/päivä "työn" ja et ole työtön (korvasit mahdollisesti henkilön, jolle olisi joutunut maksamaan aitoa palkkaakin)... Tilastoissa siis on monia mahdollisuuksia olla olematta yhtäkkiä työtön, muttei se asioita paranna... ja noita esimerkkejä on loputtomiin. Ne ovat siellä juurikin siksi(kin) ettei työttömyys näyttäisi niin pahalta tilastoissa - ja voisit kehuskella/hämätä seuraavia vaaleja ajatellen.

Suomen työllisyys/työttömyys on jokseenkin karumpi kuin mitä tietyt tilastot näyttävät. Nykyinen hallitus on muokkaillut tilastoja taas "yllärinä" itselleen edullisemmaksi - ei toki ensimmäinen hallitus siinä, mutta jatkumona jatkaa linjaa. Onhan se kiva mainostaa että työttömyys laskee omasta syystä eikä suinkaan mm. suhdanteiden, tempputyöllistämisten ja höpöhöpö-kurssien ja tilastokikkailujen takia.

*****palataanpa tähän alkuun eli*******************
"Täytyy puolustaa Jaria"

No en näe mitään syytä puolustaa häntä. Loikkari ministerinpalkkansa/etuisuuksien perässä ja työttömien kurittaja ilman järkevää suuntaa millä asiat muutettaisiin paremmaksi. Ne ovat lähinnä muuttuneet hänen aikanaan huonommiksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #7

Käsittääkseni samalla mittaustavalla ei ollut aiemminkaan. Työttömyys vähenisi, jos aktiivimalli saisi aikaan muutoksen. Sitähän se ei ole saanut aikaan. Työllisyys paranee mitä ilmeisimmin muista syistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Palkansaajien keskuudessa Lindström on menettänyt kaiken uskottavuuden, työministerinä hän on vain kiltisti, kuin sylikoira toteuttanut EK:n tavotteita. Työttömyyden vähentymisellä ei hallituksella saati työministerillä ole osa ei arpaa, maailmantalouden noususuhdanteella kyllä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #11

Lindströmillä on yritystä ja rohkeutta. Selkeästi virheitäkin tekee, mutta rohkeus riittää tehdä päätöksiä, joista aivan varmasti tietää huutia saavansa.

Tämä irtisanomisen helpottaminen pk-yrittäjien työllistämisen kannalta oikeasuuntainen toimenpide.
Oppositio pitää mekkalaa ja pyrkii asiaa hämärtämään. Kun sitä kuuntelee, niin saa kuvan, että yrittäjät oikein käsiään hierovat kun pääsevät irtisanomaan. Hyvän työyhteisöönsä sopeutuvan ja tarvittavan tuoton työnantajalle tuovan työpaikka on tänään hyvin turvallinen. Sensijaan henkilön, joka ei tuota edes palkkaansa ja ei yhteisöönsä sopeudu, paikka on jossain muualla kuin tuossa yrityksessä.

Oppositio ja ayliike puhuu epävarmuuden luomisesta. Minusta juuri heidän toimintansa luo sitä epävarmuutta ihmiseen.

Lyhytaikainen työsuhde on parempi kuin pitkäaikainen työttömyys.

Hyvin todennäköistä on että Lindström ei mene läpi, mutta hänessä näyttää "äijää" siitä huolimatta tehdä sen mitä oikeana pitää.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#5 Seppo

Aika paljon panit Jarin piikkiin. Minusta hän on julistava välikäsi koko prosessin huomioon ottaen.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.S:"Työttömyys vähenee ja vähenee mitä muuta häneltä odotat".

Mikä ihmeen itseisarvo se työttömyyden väheneminen on, jos ei se näy suoraan kansalaisten hyvinvoinnissa? Jos se pelkästään olisi tärkeätä, niin eikö voitaisi palkata muutama henkilö siivoamaan työkkärin tietokantoja ihan päätyökseen. Jos kovalevyllä viisisataatuhatta työtöntä, niin format c:/, jos toisella lisää, niin sama sinne. Voidaan myös velvoittaa jokainen työtön ilmoittautumaan päivittäin kolmensadan kilometrin päähän aamulla kello seitsemän ja jos ei, niin poistetaan te-toimiston kirjoilta.

Okei, ehkä menee hieman överiksi, mutta koita nyt ymmärtää, että tällä systeemillä laskettuna (ihminen ei ole työtön, kun viikossa tekee tunnin töitä) voidaan näyttää suunnilleen mitä lukuja hyvänsä ja tehdä myös sellaisia päätöksiä, (esim. aktiivimalli), millä ei kuitenkaan mitenkään edesauteta ihmisen omaa eloa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #25

Työttömyysturva maksaa noin 5000 000 000 miljoonaa vuodessa kaikki toimenpiteen jotka on avuksi työtömmyyden vähenemiseksi auttaa veronmaksajaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #28

S.S:"Työttömyysturva maksaa noin 5000 000 000 miljoonaa vuodessa kaikki toimenpiteen jotka on avuksi työtömmyyden vähenemiseksi auttaa veronmaksajaa."

Kannattaa nyt pikkasen eläkepäivillä(?)tutustua siihen mitä aikoinaan opiskeltiin koulussa ja keskittyä ainakin siihen matematiikkaan. Siinä sitten seuraavaksi näihin lukuyksiköihin ja eritoten, miten monta nollaa missäkin. Ehkä parempi kun ei sotke kirjaimia ja numeroita, vaan käyttää pelkästään jompaa kumpaa.

Ne työttömätkin ovat niitä veronmaksajia ja heidän hyvinvointinsa edesauttaa koko meidän maamme hyvinvointia. Tämä maa ei noude suosta sillä tavalla, että annetaan niille joilla jo ennestään on ja se mikä heille lisää, pois meiltä vähempiosaisilta.

Osaatko yhtään arvata kummassa tapauksessa raha lähtee kiertoon paremmin. "Annetaan" tuhannelle työttömälle satanen, tahi sitten "waalruusille" satatuhatta? Mitä katsellut kommenttejasi täällä, luulen että liian vaikea kysymys, mutta yritä kuitenkin.
PS se työttömyyden vähentäminen ei auta, jos ei sen takana ole oikea työpaikka oikealla palkalla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #29

Selvä juttu nollien määrä ei mennyt putkeen mutta asia tuli ymmärretyksi.
Veronmaksajalla on myös käyttöä suuremmasta € määrästä verojen jälkeen.

Mikko Järvinen Vastaus kommenttiin #28

"kaikki toimenpiteen jotka on avuksi työtömmyyden vähenemiseksi auttaa veronmaksajaa"

En ole samaa mieltä tästä, esimerkkinä vaikka kuntouttava työtoiminta ja sen väärinkäyttö. Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään yleisesti palkattoman työvoiman hankkimiseksi ja säästöjen saamiseksi kunnalle ja nykyään jopa ilmaisen työvoiman saamiseksi yrityksille .

Vuonna 2010 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 5 000 henkilöä

Vuonna 2013 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 24 200 henkilöä

Vuonna 2016 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 41 700 henkilöä

uudempaa tilastotietoa ei ole tarjolla mutta jo vuonna 2016 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli yli 30 prosenttia kaikista pitkäaikaistyöttömistä.

Miksi homma paisuu kuin pullataikina?

Vuoden 2015 alusta voimaan astui lakiuudistus, Kieltäytymisestä kuntouttavaan työtoimintaan seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen tai toimeentulotukea voidaan leikata enintään 40 %. Samalla siirrettiin pitkäaikaistyöttömille maksettujen työttömyyskorvausten maksuvastuuta yhä enemmän työttömien kotikunnille ja näin pitkäaikaistyöttömistä luotiin valtava riesa kotikunnille. Kun työttömän työttömyys on kestänyt yli 300 päivää, kunnan osuus on 50 % työttömälle maksetusta työmarkkinatuesta. Jos työttömyys on kestänyt yli 1000 päivää, kunnan osuus on 70 % työmarkkinatuesta. Kun työtön osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan, kunta säästyy maksuvelvoitteelta ja työtön tilastoidaan työlliseksi.

Pitkäaikaistyöttömät siis pakotetaan karenssin uhalla "ilmaistyöhön" nimeltä kuntouttava työtoiminta . Nykyisen hallituksen toimesta koko ajan syntyy lisää ilmaistyömalleja esimerkiksi työelämäkokeilu joka toteutetaan yrityksissä.

Pitkäaikaistyöttömällä kun ei käytännössä ole kuin kaksi vaihtoehtoa joko osallistua kuntouttavaan työtöimintaan/työelämäkokeiluun ym tai joutua karenssiin.
kuntouttavan työtöiminnan/työelämäkokeilun ym piirissä pitkäaikaistyötön luetaan tilastollisesti työllistyneeksi. karenssin aikana taas pitkäaikaistyötön käsittääkseni poistuu työllisyys tilastoista. Eli joka tapauksessa pitkäaikaistyöttömien määrä vähentyy ja näin tilastot kaunistuu.

Nämä ihmiset tekevät käytännössä ilmaistyötä 9 euron kulukorvausta vastaan, mitään säästöjä siitä ei valtiolle synny koska he edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea tai toimeentulotukea ja täyttä asumistukeakin. Valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei oikein riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja. Työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksia ole.

"ilmaistyötä" järjestetään kunnissa,yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä… esimerkiksi työelämäkokeilun piirissä nämä ihmiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille ym 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle. Sipilän hallitus on keksinyt aivan uuden tavan maksaa yritystukia .

Mikko Järvinen Vastaus kommenttiin #28

Räikeimmissä tapauksissa ammattitaitoinen henkilö on päätynyt tekemään entistä omaa työtään kuntouttavana työtoimintana. Ja ihan yleisesti nykyään tehdään työtä palkatt rinta rinnan samasta työstä palkkaa saavan kanssa ja aivan koko ajan korvataan palkkatyötä palkattomalla työllä. työttömyys vähenee tilastollisesti mutta väheneekö se oikeasti ja mitä tämä tulee maksamaan veronmaksajille ?

kuten esimerkiksi tässä

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/329044-van...

tätäkin työtä on normaalisti tehty oikealla palkalla josta saa loma ja eläkekertymän.

ja tässä

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Eikös' nyt eduskunnassa ole ns. "Harkimon ryhmä", jossa on vain edustaja Harkimo. Eikös silloin voi joku Sininen loikata nyt "Harkimon ryhmään"?

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Periaatteessa se on mahdollista. Ja kyllä tuo Liike Nyt näyttää kirpaisseen sinisiä. Kun tänään kerrotaan 7 400 "osallistujan" olevan mukana ja muistaa, millainen Via Dolorosa oli sinisille saada 5 000 kannattajakorttia kokoon, en yhtään ihmettele, että ärsyttää. Jos itse olisin toreilla ollut, varmasti syyttäisin tästäkin mediaa, "joka vain juoksee Jungnerin ja Harkimon perässä" unohtaen samalla, miten paljon huomiota sinisten loikka ja oma puoluehanke sai.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Pääpointti siinä tuskassa on, että siniset ovat jo tottuneet sellaiseen julkisuuteen, että heidän "nokkamiehistään" on joka viikko useampi laaja henkilökuva-haastattelu valtamediassa ja kaikki heidän narauksensa sekä ulostulonsa uutisoidaan tavalla, josta mikä tahansa oikea puolue olisi kateellinen. Ja nyt sitten tulee joku Harkimo joka vie kaiken tämän mediatilan noin vaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ihan mielenkiintoista pohdintaa, pari paikallistuntemuksen tuomaa pointtia heittäisin tähän;

Lähtökohta ei ole täysin rehellinen. Eivät Lindström ja Turunen saaneet ääniä henkilöidensä johdosta, vaan olosuhteiden tuoman puoluekannatuksen voimalla. TIlanne ei sellaisena tule koskaan uusiutumaan.

Lindström sai Kouvolasta todella rajun tuen, koska puolueen pohjakannatus siellä oli kova ja hänestä haluttiin laajalti ministeriä jota kaupungilla ei ollut aikoihin ollut. Näkyvyys ryhmän pjnä oli tässä merkittävä lisätehoste.

Tästä kaikesta huolimatta hänestäkään ei ollut nousemaan eduskuntaan omilla äänillään, vaan hyötyi jotakuinkin 3000 ääntä ryhmän vertausluvusta.

Turunen taas onnistui nousemaan odottamattoman kovaan äänimäärään keskittämällä koko Etelä-Savon PS äänet itselleen. Istuvana hän oli vahvoilla ja lisäksi Mikkelin heikko paikallinen tilanne auttoi häntä.

Kokoomuksella on piirissä kolme paikkaa, mikä määrä tuskin muuksi muuttuu. Neljään on pitkä matka nykyiselläkin kannatuksella, koska piirissä kok on perinteisesti ollut kovalla takamatkalla valtakunnan tulokseen.

Nyt istuvista Häkkänen on piiriin jäädessään selvä ykkönen, etenkin Toivakan luultavasti jäädessä pois. Loput 2 paikkaa menevät noin 90% varmuudella jakoon Kopran ja Marika Kirjavaisen kesken ja siihen ei ole väliin tulemista.

Tästä seuraa, ettei Turunen varmaankaan ole vakavissaan pyrkimässä jatkoon kokoomuksen riveistä, vaan ainoastaan kerää itselleen parempaa neuvotteluasemaa muun jatkon neuvotteluun.

Lisäksi hänen motiivinaan saattaa olla myös kalavelkojen maksu Soinille ja kumppaneille niistä useistakin kerroista, kun herrat ovat vetäneet maton jalkojensa alta. Hallintarekisteri oli näkyvin, mutta muutakin on.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mielenkiintoinen avautuminen Mäkelältä.

Saammeko kuulla lisääkin "kalaveloista" Soinille? Ilmpiirin puhdistaminen olisi suotavaa ennen seuraavia vaaleja!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

No se meni niin, että Soini ensin pitkän aikaa lupasi että Turunen voi vapaasti vastustaa hallintarekisteriä, mutta menikin sitten lupaamaan triossa että rekisteri voi edetä. Siinä kohtaa Turuselle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin menettää kasvonsa ja sorvata pari säälipontta esitykseen.

Lisäksi Turuselle oli luvattu, että hänestä tulee ryhmän PJ kun Terhosta tulee ministeri. Tätä ryyditettiin tietyistä piireistä nostamalla oikea-aikainen kohu Leena Meren puheenjohtajuuden estämiseksi. Mutta ei Turunen silti onnistunut, vaan hävisi ankkana Kankaanniemelle, joka oli saatu suostuteltua tilalle kisaan.

Tämän seurauksena oli, että molemmat mainitut puheenjohtajakisaan sekaantuneet olivat mustalla listalla sinisiä perustettaessa.

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Kiitos näistä lisäyksistä ja totta on, ettei Lindströmin sinänsä komea 9966 äänen potti olisi äänikynnyksen yli riittänyt. Ja gallupeiden valossa roimaa laskua voi saaliiseen helposti povata. Entäs nuo Lappeenrannan siirtymät (eka kommentti) - et usko, että niillä heltiäisi kokkareille neljäs paikka?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Varmaahan tietysti ei ole mikään, mutta on syytä muistaa se tosiseikka että viime kerran kokoomus sai piirissä 38947 ääntä, valtakunnan kannatuksen ollessa 18,2%. Neljäs paikka olisi vaatinut jopa 49500 ääntä, joten on hyvin epäuskottavaa että sellaisista lukemista puhutaan isollakaan valtakunnallisella kannatusnousulla. Etenkin, kun kokoomuksella ei ole uskottavasti vahvoja ehdokkaita Kouvolassa tai Mikkelissä, ja Imatralta tuskin enää yrittää viime kerralla kaukaiselle varasijalle jäänyt ex-edustajakaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Aina yhtä hupaisaa tämä kun lasketaan vaalituloksia etukäteen aivan kuin Eduskuntavaalit olisivat vain muodollisuus ja kumileimasin joka sinetöi ylhäältä sovitut paikkajakaumat.

Mutta tätähän media rakastaa. Tarvitaan tosiaankin muutos. Häpeäisitte.

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Juu, tosiaan tämäkin mediassa tänään päätettiin. Sori siitä.

Syy miksi näistä kirjoitetaan, on se, että lukuja paljon myös laskeskellaan puolueissa ja ehdokkaiden parissa. Lue vaikka tuo Mäkelän kommentti.

Vaalit maksavat ehdokkaille rahaa, ja siksi he haluavat selvittää omia mahdollisuuksiaan käymällä vaalien tuloksia läpi ja pohtimalla, mistä omat äänet tulisivat ja mentäisiinkö niillä läpi.

Onko se nyt niin väärin, että niitä lukuja julkisuudessakin käydään läpi?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

No on se minusta sen paljon mainostetun demokratian halveksuntaa.
Ja vie ajattelua sisällöistä henkilöiden välisiin gladiaattoritaisteluihin. Aivan kuin eilisessä surkeassa kiekko-ottelussa mylvittiin katsomossa kun oman kylän porkkanahousu oli kasan päällimmäisenä.
Mutta tämän tyyppistä henkisesti laiska media ja yleisö rakastaa.
Tarvitaan Liike Nyt.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaikea ymmärtää tällaista moraalista paheksuntaa ja sen perusteita. Ikään kuin vaalituloksia ei saisi ennakoida tai arvioida, se olisi jollain tavalla "tuhmaa". Mihin tällainen eetos perustuu?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä minustakin se aiheuttaa politiikkahalveksuntaa jos politiikka kuvataan ainoastaan poliittisen kastin sisäisenä paikkojenvarauksena ja pudotuspelinä sekä yksittäisten poliitikkojen urakehitys edellä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #33

Juu, kähmitään vain niinkuin aina ennenkin on tehty. Paimenneraan vaalikarja oikeisiin aitauksiin. Mikään ei saa muuttua.

Onkohan edes tutkittu, miten tällainen sanoisinko vaalitulos-suunnittelu pitää kutinsa? Vai onko se käsienheiluttelua jotta puoluetuet saadaan käytettyä?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #33

Mutta eikö ole aikamoista jeesustelua tuomita julkinen keskustelu siitä, millaiset asiat vaikuttavat poliitikkojen toimintaan ja politiikkaan, jos se ei vastaa ihannekuvaa politiikasta? Siis, että jos tässä aprikoidaan paikkojen jakautumista eri henkilöille, sitä pitäisi sitten hävetä. Minusta illuusioton tila on hyvä, moraalisen kannanoton voi osoittaa faktuaalista tilannetta kohtaan. Väittäisin, että tuollainen uralaskelmointi on ollut jo vähintään vuosikymmeniä merkittävässä roolissa suomalaisessa politiikassa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Veikkaan et Soinille kiitollisuuden velassa olevat Jarppa ja kumppanit tekevät maakuntavaaleissa vaaliliiton Kokoomuksen kanssa ja tällä tavalla mittauttavat kannatuksensa ek vaaleihin nähden. Jos tulee lunta tupaa ei ehdolle lähdetä. Mutta jos kannatus säilyy edes jollain tavalla, niin sit loikataan Kokoomukseen.

Kokoomuksella tavallaan on mahdollisuus 4 paikkaan, mutta nyt en kyllä lähde kilpailevaa organisaatiota julkisesti neuvomaan :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos kaikki Siniset loikkaisivat Kokoomukseen, Kokoomus hyötyisi ehkä jopa 9 paikan verran. Vaa'ankielipaikkoja oli Kokoomuksella melko paljon eri vaalipiireissä, lisäksi Uusimaasta tulisi Kokoomukselle uusi aarreaitta.

Mutta ikäväksi tilanteen tekisi se, että Siniset itse asiassa veisivät nyky-Kokoomukselta 11-12 paikkaa.

Esimerkiksi, jos Lindström Kaakkois-Suomessa siirtyisi myös Kokoomukseen, saisi Kokoomus kolme paikkaa vaalipiiristä. Yhden lisää siis. Mutta noista kolmesta paikasta kaksi olisi entisiä Sinisiä. Ilman loikkareita Kokoomus olisi saanut kaksi omaa paikkaa.

Toki nuo uudet tulokkaat olisivat saman puoluekurin alla ja äänestäisivät "oikein", mutta kyse on myös siitä, että maakunnassa on kasvavia omia kykyjä. Nämä jäisivät hyödyntämättä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lindström ja Turunen olisivat yhdessä saaneet yhden paikan Kaakkois-Suomessa. Turusen äänimäärästä iso osa valuu nyt pois Sinisiltä. On mahdollista, ettei Siniset saa yhtään eduskuntapaikkaa Kaakkois-Suomesta.

Perussuomalaisilla tilanne on aavistuksen parempi. Sen ykkösnyrkki Eerola saa Mäkelän vetoavulla uusituksi paikkansa. Mäkelän tie paikan uusimiseen on noussut pystyyn. Mäkelällä, samoin Eerolalla, on ikävä menneisyys. Kovat puheenvuorot sulkevat ovia. Heille kummallekaan ei löytyisi edes välttämättä puoluetta, johon voisivat siirtyä. Ehkä Kristilliset voisivat nämä äärijyrkät riveihinsä huolia.

Sinisten ja Perussuomalaisten puntit tasoittuivat Turusen loikattua. Nyt omassa laskennassani molemmilla on sama mahdollisuus. Molemmat voivat yltää 6-8 paikkaan ensi keväänä. Ennen Turusen loikkaa ennustin Sinisille 7-9 paikkaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisi kiva saada tuolle laskennalle jotain perusteita. Minusta kannatuksen perusteella PS on edelleen vähintään noin 10-15 kansanedustajan puolue.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Turunen tulee Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, josta viime vaaleissa läpi meni 4 perussuomalaista. Heistä Turunen ja Lindström siirtyivät kesällä sinisiin. Kun vaalipiirin äänikynnys on 12 000 ääntä .."

Katselin Kaakkois-Suomen demarikansanedustajien listaa ja totesin, että ne taitavat olla kaikki naisia! Sinne mahtuisi mukaan myös yksi mies! Siinä olisi ent. ay-aktiiville eli Lindströmille maalinteon paikka - demarien riveissä! Hänelle oikeastaan ainoa porsaanreikä Eduskunnan aidassa...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Kukapa Lindströmiä kaipaisia. Porvareille hän on nobody ja työväestön hän petti äänestäjiään ja työkavereitaan myöten. Hyvä jos uskaltaa kadulla liikkua. Mikään muukaan puolue ei halua työväestön kykyttäjää joka petti omansa.

Sininen tulevaisuus oli vain hillotolppapuolue jota porvarit käyttivät hyvkseen ja siihen se luotiinkin. Ihmettelen kuka haluaa nähdä Soinia enää lainkaan? Täyspelle joka tavallaan mahdollisti SOTEn eli Suomen kansan, eliittiä lukuunottamatta, hyvinvoinnin lopullisen tuhon.
Lindström on yksin, eikä säälitä yhtään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Minä ainakin kaipaan! Näin politiikan ulkopuolelta katsottuna hyvin virkistävä poikkeus useimmista politiikoista.

Arvostan ihmistä, jolla uskallusta panna itsensä likoon. Tehdä kovia päätöksiä, vaikka tietääkin lunta tulevan tupaan ja rankasti. Aivan liian paljon politiikoista on suosion ja menestyksen hakijoita Päätöksissä tärkeintä on se , mikä vaikutus omaan/puolueen vaalimenestykseen sillä on.

Varmasti joissakin piireissä hän on persona non grata. Itse kumminkin ajattelen, että ehkä tärkeintä on tietää tehneensä sen minkä osaa ja pystyy.
Aivan varmasti helponpaa olisi olla jeesjees mies, ja hakea vain suosioita ja taputuksia.

Tulla itsensä kanssa toimeen eikä välittää Rikkolan tyyppisistä kirjoittelijoista mitään.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Et voi olla tosisasi, heh.. Juuri jeesjees asenteen vuoksi persut hajosivat ja siniset ovat hallituksessa. Perseen myymisen vuoksi. Eivät pitäneet sitä minkä lupasivat.

Lindströmin noteeraukset ei voisi vähempää liikuttaa, sillä en kaipaa mokomalta minkäänlaista huomiota. Se on yhtä nobody kuin minäkin, sillä erolla, että minulla on periaate & selkäranka ja se ei ole myytävänä. Ei edes hillotolpalla. Lindströmillä ei, sillä on hillotolppa, mutta se ei tee mieheksi. Minua ei pidetä petturina., Lindströmiä pidetään ja syystä.

Reijo Heikkilä

Työttömien määrä vähene nopeasti, tottakai. TE, toimistot pakottaa työttömät kelan työtömyyskorvausta vastaan töihin. Töihin tai huu haa kursseille, jotka ei johda mihkään. Tottakai ne kortistot tyhjenee, jos et lähe, annetaan karenssi, ja jos et täytä aktiivimallin ehtoja, leikataan kelan työttömyyskorvauksia,vaikka hallitus ei ole edes määritellyt mikä otetaan huomioon ja mikä ei. No, kuka lienee ilmiön hyötyjä. ? Valtio.! Ei ainakaan firmoilla palkanmaksut huoleta. Paikaliseen sopimiseen ollaan siirtymässä, AY, liikkeet nurin, että päästään harjoittamaan tätä vääristynyttä systeemiä ihan vapaasti, tule meille töihin, me ei voida maksa palkkaa kuin 5 euroa tunnille. . Palkatonta orjatyövoimaa. Eikös orjatyön pitänyt olla rikos. Voidaan puhua ihmiskaupasta.! Ostovoimaa ei tähän kirjoitukseen kertakaikkiaan julkene liittämään, sillä sitä tuskin on.

Toimituksen poiminnat