ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Cityliberaalin näköinen mies: Jouni Ovaska on keskustalle helppo syntipukki

Kun vaalirahakohun jäljiltä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen hävisi kuuluisaan perunakellariinsa, puhuttiin, että enää huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta voi saada. Valittiin Timo Laaninen. Laanisen kauden jälkeen sanottiin, että enää huonompaa ei keskusta voi saada. Valittiin Jouni Ovaska. Ja taas huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta enää voi saada.

Näin jupistaan keskustasta.

Ovaska ilmoitti tiistaina, ettei hän hae Sotkamon puoluekokouksessa jatkokautta. Syyksi hän mainitsi huonot vaalitulokset, mutta toi ilmi ajatuksen, ettei puolue ole valmis uudistumaan siihen suuntaan kuin hän haluaisi. Kummassakin on perää, mutta jälkimmäisessä enemmän kuin ensimmäisessä.

Viime kevään kuntavaaleissa tuli takkiin, mutta tulos oli vielä kelvollinen, kun ottaa huomioon, että hallituskumppani kokoomus hävisi saman verran ja SDP:n tuloksen etumerkki oli miinus, vaikka luku alkoikin nollalla. Syksyn laskevien gallupien aikana tyytymättömyys Ovaskaan alkoi kuulua jo puheissa. Hänen jatkokautensa kannalta kriittiseksi kohdaksi katsottiin presidentinvaalit.

”Kone on saatava käymään punaisella”, sanottiin.

Vaali-iltana Matti Vanhasen vaalivalvojaisissa kehuttiin, että kampanjan ajoitus osui nappiin ja se oli nousujohteinen – puolueväki saatiin hyvin mukaan. Tulos oli kuitenkin floppi. Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä ja tuli viidenneksi Paavo Väyrysen jälkeen. Jopa keskustan puheenjohtajan ja pääministeri Juha Sipilän kotikunnassa Kempeleessä Väyrynen sai Vanhasta enemmän ääniä. Alalla tämä sai nopeasti liikanimen ”Kempeleen katastrofi”. Ja rahaa puolueelta paloi vaaleihin 450 000 euroa.

Puolueväen tyytymättömyyden taustalla ovat myös Ovaskan pyrkimykset uudistaa puolueen rakennetta. Skisma tiivistyy hyvin siihen varsin vähäpätöiseltä vaikuttavaan kädenvääntöön siitä, kuka maksaa piirien toiminnanjohtajien palkat: piireissä halutaan varmistaa lojaliteetti maksamalla palkat itse, Ovaska taas näkee, että puoluetoimiston viestejä ja kampanjoita on vaikeampi levittää piireihin, kun puoluetoimisto ei voi sitä työtehtävänä määrätä. Tähän Ovaska viittasi myös tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Keskustassa kuten muissakin ”perinteisissä” puolueissa perusyksikkö ei ole henkilöjäsen, vaan sen paikallisyhdistykset. Keskustassa niitä on 2783 eli keskimäärin noin yhdeksän per kunta. Sieltä löytyy kooltaan ja aktiivisuustasoltaan hyvin vaihtelevia yhdistyksiä. Niillä on kuitenkin huomattava päätösvalta puolueessa, koska yhdistykset valitsevat aina ne, ketkä pääsevät äänestämään keskustan puoluekokouksessa. Ja puoluekokoukset käyttävät puolueissa aina ylintä päätösvaltaa ja tekevät keskeiset henkilövalinnat.

Irvileukojen kesken levisi taannoin vertaus terroristijärjestö al-Qaidaan, kun osa paikallisyhdistyksistä ”nukkui” aina pari vuotta ja heräsi henkiin puoluekokouksen alla, kun huoltoasemien kahvituvissa kokoontuneet kyläparlamentit jakoivat lähialueen yhdistysten äänioikeutetut edustajapaikat. Vertaus kuvannee myös sitä, millaista päänvaivaa tämä puoluetoimistolle aiheutti. Äänikirjarallia ovat hillinneet sääntömuutokset, jotka nykyisin edellyttävät, että yhdistyksen äänioikeutetun edustajan on oltava kyseisen yhdistyksen jäsen. Ja kyllä, tämä on vasta vuonna 2014 hyväksytty sääntömuutos.

Silti monilla keskustalaisilla on vankka näkemys siitä, että puolue on alhaalta ylöspäin johdettu organisaatio: kenttä päättää, puoluetoimisto toteuttaa.

Ovaskan ja muiden näkökanta taas on, että 2000-luvulla puolueista on tullut vaaliorganisaatioita, joiden on kyettävä jalkauttamaan vaali- ja muut ohjelmat kenttäväen kautta äänestäjille: tehokas ja tuloksellinen politiikka edellyttää asiantuntijatietoa, jota kenttäväen on vaikea tuottaa puoluetoimistolle, mutta puoluetoimiston on helpompi tuottaa ja hankkia sitä kenttäväelle. Vaalivoittojen tuottaminen siis suorastaan edellyttäisi puoluetoimiston vahvempaa asemaa. Työntekijöiden siirtäminen puoluetoimiston listoille mahdollistaisi myös tehtäväerikoistumisen: kaikkien ei tarvitsisi pyörittää piiribyrokratiaa, vaan heillä voisi olla eri alojen asiantuntemusta.

Ja on toki tyytymättömyyteen taustalla myös henkilökysymyksiä: Ovaskahan näyttääkin jo cityliberaalilta: pitkänhuiskea komea mies käy tyylikkäisiin pukuihin sonnustautuneena melkein kokoomuslaisesta! Maakuntien tupailloissa hän parkkeeraa valkoisen A-sarjan mersunsa isäntien kartanovolvojen viereen. Ei siinä made in Uusikaupunki -leima kauheasti paina. Keskustan kannatusalhossa Ovaska on helppo syntipukki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustassa ei vieläkään mitään uutta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei presidentin vaaleissa tullut takapakki ollut kyse huonoista puoluesihteereistä.
Ei SDP:n eikä Keskustan. Vaan puolueiden huonoon kannatuslukemiin oli vääjäämättä "syyllinen" karismaattinen ja vaalikansaan nuukuutensa ansiosta uponnut vaaliehdokas presidenttimme Sauli Niinistö.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Keskustalla on demareiden kanssa yhteinen ongelma. Ymmärretään, että pitäisi uudistua ja valitaankin tehtäviin nuorehkoja poliitikkoja. Mutta kun sitä uudistamista aletaan tehdä, niin vanhat "isännät" vetäisevät saman tien maton nuorten alta. Yllättäen aina löytyy uusia kasvoja, jotka menevät samaan ansaan. Todellinen valta noissa puolueissa on paalutettu niille ikäluokille, joilla on jäsenistössä selkeä enemmistö. Siis yli kuusikymppisille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätä vikaa on havaittavissa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Keskustan surmaksi on kyllä muodostumassa vallan keskittyminen puoluejohtajalle, nykyiseen moderniin tapaan. Kun olen itse aikoinaan nelisenkymmentä vuotta seurannut Keskustaa, silloin kun sitä johdettiin alhaalta ylös päin niin on huonommaksi totisesti mennyt.

Kenttää ja kannattajia ei kaivata enää kuin vaaleissa. Kenttä ja kannattajat nähdään pelkkinä palvelijoina.

Puoluesihteeri on tietysti jokaisessa puolueessa sopiva syntipukki, mutta ilmeisesti Ovaskakin näkee puolueen vain vaaliorganisaationa, ja jos niin on niin korkea aika on kadota ja siirtyä kokoomukseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Itse jätin Keskustan lopullisesti Sipilän astuttua kuvioihin. Ei minun tarvinnut häntä pitkään kunnella kun selvisi ettei hän ole keskustalainen eikä tiedä mitään keskustalaisuudesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olisin itse mielelläni nähnyt Ovaskan jatkavan vielä ainakin toisen kauden. Mutta jos hänestä itsestään tuntuu siltä, että jatkamisen edellytyksiä ei ole, niin silloin on pakko uskoa miestä.

Ehkä nyt sitten on aika valita nainen puoluesihteeriksi. Naiset ovat usein tehokkaita arjen pyörittäjiä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pave on ainut joka voi Keskustan pelastaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On aivan mahtavaa kun toimittajana kannat huolta Keskustapuolueesta ja osaat luoda kuvaa Keskustan puoluesihteereistä.
Ei Keskustapuolueessa suinkaan ole tapana ristiinnaulita ahkeraa puolueen toimijaa.
Elämme uutta aikaa niin mediassa kuin politiikassakin vanhoilla opeilla ei enää pärjää, siis sivistyneellä dialektiikalla.
Nyt on tulossa aika jolloin toimittajat niin Ylellä kuin bisnesmedioissa eivät enää johda dialektiikkaa vaan joutuvat haastetuksi samoin kuin politikot haastettavaksi.
Miten olen päätynyt tähän ajatukseen siksi kun politiikon puoluetausta on selvää ja mediatalon polittinen linja on arvattavissa mutta toimittajan päänsisälle ei nähdä siksi se on haastettava esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset