ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Onnistuuko Torvalds Ahvenanmaalla? RKP:ssä suositaan Niinistöä

Suomessa tehtiin ennakkoäänestyksen osalta uusi ennätys, kun äänestysprosentti nousi 36,1 prosenttiin. Se voi tarkoittaa, että puolet kaikista äänistä annettiin nyt ennakkoon. Oikeusministeriön vaalit.fi-palvelun äänestystilastoista löytyy muutama kuriositeetti.

Ahvenanmaa on ainoa vaalipiiri, missä ennakkoäänestysprosentti näyttää laskeneen. 18,6 prosentista 12,8 prosenttiin. Se ei lupaa hyvää RKP:n ehdokkaalle Nils Torvaldsille. Ahvenanmaalla vuoden 2012 vaalin äänestetyin ehdokas oli RKP:n Eva Biaudet (39,4 prosenttia ennakkoäänistä ja 37,9 kaikista).

PÄIVITYS: Oikeusministeriö kertoo, että kaikki Ahvenanmaan ennakkoäänet eivät näy tilastoissa, sillä Ahvenanmaalla ei ole äänioikeustietojärjestelmää, eikä suuri osa ennakkoäänistä siirry ministeriön tilastoon.

Mikäli äänestysprosentti olisi laskenut, se voisi olla hankala paikka RKP:n Nils Torvaldsille. Vuonna 2012 RKP:n Eva Biaudet sai 39,4 prosenttia Ahvenanmaan äänistä. Saman potin kokoamisesta tekee nyt hankalaa se, että kaksi kolmesta RKP:n kannattajasta sanoo äänestävänsä Niinistöä ja vain runsas neljännes Torvaldsia.

Torvaldsin gallupkannatus on vaihdellut yhden ja kahden prosentin välillä. Vuonna 2012 Biaudet sai tammikuun gallupeissa kahden prosentin kannatuslukuja.

Ennakkoäänestysprosentteja vertaillessa Ahvenanmaan ohella korostuvat Satakunta ja Lappi, missä ennakkoäänestysaktiivisuus on ollut vilkkainta.

Paavo Väyrysen maakunnassa Lapissa ennakkoon äänesti nyt 43 prosenttia äänioikeutetuista. Nousu edellisvaaleihin oli 2,2 prosenttiyksikköä. Kun Väyrynen viimeksi pokkasi vaalipiirin ennakkoäänistä 42 prosenttia ja kaikista vaalipiirin noin sadasta tuhannesta äänestä 43 prosenttia, voi samojen äänestäjien kuvitella löytyvän nyt uudestaan.

Satakunnassa, Laura Huhtasaaren (ps.) kotimaakunnassa äänestysprosentti ennakkoäänestyksessä ampaisi 36,2 prosentista 42,6:een. Muhiiko siellä Laura-ilmiö?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Millä perusteella Lappi on helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun maakunta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hänellä on ollut siellä jalasmökki!

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Hauska juttu, sano sika kun joulusta kuuli!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nils Torvaldsin pienenä rasitteena on kommunistimenneisyys, mikä saattaa painaa äänestäjien vaakakupissa jossain määrin edelleen. Hän ei myöskään ole niin näkyvä hahmo päivänpolitiikasta kuin Biaudet oli.

Toisaalta Ahvenanmaan maakunnan äänestäjämäärän merkitys lopputulemaan on sen verran pieni, ettei sitä kannata nyt alkaa noiden ennakkoäänimäärien perusteella spekuloimaan muutoinkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johtuisiko siitä että Torvalds on ehdottanut pakkoruotsin poistamista. On näköjään menossa Ahvenanmaalle perjantaina, mutta 1. ja toistaiseksi ainoa kommentti ei vaikuta kannustavalta.

http://www.nyan.ax/nyheter/torvalds-valspurtar-pa-...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ahvenanmaalla arvostetaan maakunnan demilitarisoitua asemaa ja sen kautta rauhan ja tasapainon säilyttämistä Itämerellä. Ehkä siksi natokiimaista Torvaldsia ei järin innokkaasti kannateta?

Kaikille yhteinen toisen kotimaisen kielen opetus mantereen perusopetuksessa ei liity Ahvenanmaahan suoraan mitenkään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nato jakaa mielipiteitä sielläkin, ja vaikka ruotsin opetus ei Ahvenanmaalla kouluukäyntiin liitykään niin Torvaldsin aikanaan ottama kanta on saattanut vaikuttaa.

Åländska reaktioner på Torvalds Nato-utspel

http://www.nyan.ax/nyheter/alandska-reaktioner-pa-...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Paljonko Ahvenanmaalla on äänestäjiä? 20 000?
Ennakkoäänestysprosentin laskeminen kuudella prosenttiyksiköllä ei tietenkään merkitse yhtään mitään Torvaldsille tai ylipäätään vaaleihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Laskin sen mukaan että olisi 20 000 ja leikitään että äänestysprosentti olisi 70. Näistä 40% äänestäisi kuten viimeksi, eli RKP:n ehdokasta, noin 5600 ääntä.

Kuuden prosenttiyksikön lasku näillä speksein tarkoittaisi, jos viime vaaleissa ennakkoäänestäneet jäävät nukkumaan, noin 300 äänen laskennallista poistumaa. Eihän sillä ole mitään tekemistä presidentinvaalien lopputuloksen tai pärjäämisen kanssa.

"Äänestysaktiivisuuden lasku Ahvenanmaalla herättää myös kysymyksen siitä, eikö Torvalds sittenkään vetoa RKP:n äänestäjäkuntaan. Kaksi kolmesta RKP:n kannattajasta sanoo äänestävänsä Niinistöä ja vain runsas neljännes Torvaldsia."

Ei RKP ole koskaan mukana Ahvenanmaan maakunta- tai eduskuntavaaleissa. Ahvenanmaalaiset eivät ole "rkpläisiä", vaikka se manner-Suomesta katsoen voisi siltä vaikuttaakin. Äänestysaktiivisuuden lasku Ahvenanmaalla tarkoittaa, että ahvenanmaalaiset eivät ole äänestäneet ennakkoon yhtä ahkerasti kuin viimeksi.

Kun Nissen gallup-suosio on prosentin-kahden luokkaa ja RKP:n suosio yi neljän, tuon johtopäätöksen (RKP:n äänestäjät eivät ole Torvaldsin takana) voi vapaasti vetää mutta ei Ahvenanmaan ennakkoäänestysprosentin mukaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Noin on, eduskunnasssakin mainitaan erikseen Ahvenanmaan edustaja:

Ruotsalainen eduskuntaryhmä koostuu Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajista sekä Ahvenanmaan vaalipiirin yhdestä kansanedustajista.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/edusku...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Affet on eri maata. Katselin että viime pres. vaaleissa kolmen kärki oli 1) Biaudet, 2) Lipponen, 3) Niinistö.

Yhtä hyvin voisi blogata, että "outo äänestysilmiö Ahvenanmaalla, miten käy Haataisen?"
ja spekuloida että ovatko demarikannattajat ennemminkin menossa Ninistön taakse kun Ahvenanmaalla on noin huono vaali-innostus.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Taitaa Thorvalds olla liian maltillinen kielimies ahvenanmaalaisille.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Vaalit on käytännössä neljän kauppa, muille ei jää kuin muutamien prosenttien kannatus. Tämä riittää estämään Saulin valinnan ensimmäisellä kierroksella.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Lapissa, ennakkoäänestys oli korkein, joten oletettavaa on, että pitivät Paavon puolta.

Toimituksen poiminnat