ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Touko Aallossa tapahtunut iso muutos – vihreissä piilee yhä jytky

Suomen suurin potentiaalinen kannatus, ydinkannattajajoukko jaetulla kärkisijalla. Suomen toiseksi vetovoimaisin puoluejohtaja.

Aivan äkkiseltään ajateltuna kovin monelle ei varmasti tule mieleen, että puoluebarometrin tiedot viittaavat vihreisiin ja puheenjohtaja Touko Aaltoon.

Nimittäin Aallon julkisuuskuva on syksyn kuherruskuukausien aikana muuttunut sekavaksi.

Suurelle yleisölle on jäänyt avoimeksi Aallon alkoholikanta, ruokavalio kuin yksityiselämän suhteetkin. Olenpa kuullut, että kaikille ei ole oikein vieläkään selvää, tuomitsiko Aalto Fatim Diarran insestiheiton maalaisista vai ei. Tällä viikolla hän joutui oikomaan jo omasta painostaan antamiaan kommentteja.

Aallon uusi julkisuuskuva on jo sikäli mielenkiintoinen, että vielä puoli vuotta sitten Aalto oli puolueensa sankari, joka oli nostanut vihreistä Jyväskylän suurimman puolueen.

Hän oli reippaasti kantaa ottava ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka ensitöikseen eduskunnassa perusti olutseuran, puhui käsityöläisoluiden puolesta, seurasi hanakasti sotea ja antoi hallitukselle sapiskaa Talvivaarasta. Eduskunnassa hän piti aktiivisesti puheita ja huuteli niin, että ministeriaitiosta Aaltoa alettiin nopeasti puhutella nimeltä.

Kevään puheenjohtajakampanjansa aikana Aalto otti sovittelevamman suunnan: politiikkaa tulisi tehdä pitkäjänteisesti yli vaalikausien. Viestien pohjavireessä korostui tämänkin palstan lukijoille tuttu slogan: “hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa”. Pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) soitti rautakaupasta. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala äimisteli jo julkisesti, missä on vihreiden kesäpopulismi ja pohti, että vihreiden keväästä saakka toistama hokema pääministeripuolueeksi nousemisesta olisi syytä ottaa jo vakavammin.

Syksyllä Aallon esiintymisissä on ollut enemmän selittelyä, josta on revitty huumoria aina Pelimiestä myöten.

Vaikka kohuissa on Aallon kannalta kiusallisia väärinymmärryksiä, on puoluejohtajan uskottavuuden kannalta hankalaa, että hän joutuu toistuvasti omia lausuntojaan jälkikäteen oikomaan. Ne eivät rakenna kuvaa uskottavasta poliittisesta johtajasta saatikka pääministeristä.

Aalto on yhä Suomen toiseksi vetovoimaisin puoluejohtaja, mutta luvut ovat laskeneet Ville Niinistön kaudesta. Syksyn aikana suurelle yleisölle on julkisuudessa syntynyt kuva haparoivasta Aallosta. Gallupeissa vihreiden kannatus on kesän huippuluvuista jo laskenut.

Puoluebarometrista kuitenkin ilmenee, että vihreät ovat sitouttaneet ydinkannattajajoukkonsa uusiin ennätyslukemiin. Nyt 12 prosenttia suomalaisista pitää vihreitä erittäin houkuttelevana puolueena eduskuntavaaleja ajatellen. Yhtä koviin lukemiin nousee kokoomus. Kaikkiaan 38 prosenttia pitää sitä vähintään melko houkuttelevana puolueena.

Aaltoon kohdistuu kovat odotukset ja hän tuntee ne itsekin. Valintansa jälkeen Tampereen puoluekokouksessa hän tunnusti, että kevään 2019 eduskuntavaaleista tulee hänen kautensa tärkein koetus. Kun uuden puheenjohtajan kuherruskuukaudet ovat ohi, alkaa jäljelle jäädä kysymys, kuinka Aalto odotukset realisoi.

Lauantaina Aalto pitää linjapuheen vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa. Nähtäväksi jää, onnistuuko hän tällä kertaa viestimään asiansa kerralla oikein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onkohan Aalto sittenkin utopisti, jonka ideat toteutuvat aina seuraavien 5-10 vuoden aikana?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Viestiipä miten viestii ja riippumatta vaaleissa toteutuvasta suosiosta Aalto joka tapauksessa johtaa vakiintunutta poliittista puoluetta eikä mitään alkuaikojen reformistista liikettä.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kuka luki Me Naisten 30kg haastattelun? Nuorison tekstari kielellä se oli emt eitod kamaa, jos unohdetaan skekulointi siitä mikä onkaan totuus, niin kuinka moneen naisäänestäjään (ehem mies) tämä vollotus vetosi ?!?!

https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ih...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

30 kg lisää lihasta - vai oliko se läskiä - taisi tuoda mukanaan samalla töyssyn kannatukseen. Monet vihreät eivät halua puheenjohtajakseen kaljupäistä steroidipullistelijaa, joka laukoo kerta toisensa perään suustaan latteuksia ja typeryyksiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No itse asiassa tuo Me Naiset lehden nuttu näytti ihan tarkkaan harkitulta imagonrakennukselta, jonka keskeinen viesti oli se miten monipuolinen Aalto on.

Kattokaas kun Aalto on toisaalta sellainen pumpattu macho sotilaspoliisi, mutta vain siksi kun ympäröivä julma maailma on tehnyt pupuja ja perhosia rakastavasta herkästä runopojasta sellaisen. Vihreiden alfaurosta pitäisi edes vähän sääliä, kun avioero roolin toteuttamisesta tuli ihan yllättäen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Oras Tynkkynen vastaa paremmin vihreitten miesihannetta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Vihreät lankesivat Aallon kohdalla samaan sudenkuoppaan kuin kokoomus Stubbin kohdalla ja se sudenkuoppa oli hurmos. Kummastakan edellä mainitusta ei taida olla puoluejohtajaksi. Olisi pitänyt ajatella yhtä hyvin menneitä vaaleja pidemmälle eikä tehdä ratkaisuja tunnekuohussa.

Virreiden toinen moka on tietysti tämä "idioottimainen" rajaus puheenjohtajan kausien lukumäärässä. Onhan se demokraattinen mutta kun vihreillä oli Niinistössä hyvä ja suosittu johtaja olisi siinä ollut hyvä pitäytyä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Onhan tämä US-n toimittajan hypetys osviitta merkittävästä suhtautumisesta Vihreiden Touko Aaltoon. Touko Aallon vikana on leimatuminen maalaispojaksi vihreille city hesalaisille. City vihreät naiset kehrää ja vikisee onnesta Toukon sieluun, sen sijaan vihreät miehet kadehtivat syvästi Toukoa ja pääsevätkin ehkä onneen mukaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreillä tuo potentiaali on kyllä mielenkiintoisen voimakas. Iso osa äänestäjistä selvästi odottelee vain sitä pientä sysäystä joka saa heidät siirtymään vihreiden kannattajiksi. Mielenkiintoista olisi tehdä vielä syväluotaava tutkimus siitä mikä tekijä tuon padon helpoimmin avaisi.

Itselläni odotukset Toukon suhteen asettuvat vuoden 2023 vaaleihin. Siihen mennessä hän on kaikelle kansalle tuttu ja kyennyt luomaan oman linjansa. Se todennäköinen vaihtoehto, että ennenaikaiset ek-vaalit ovat jo ennen kesää tai alkusyksystä tulee Toukon kannalta liian aikaisin.

Mutta mitä noihin kannatuspadon aiheuttaviin tekijöihin tulee, niin hallituksen epäonnistuminen ei näytä tuovan merkittävää arvonnousua. Perinteinen SDP näyttää keräävän enemmän tuota omasta toiminnasta riippumatonta kansan suosiota. Siksi vihreiden kannattaa edelleen liputtaa omien vaihtoehtojensa esille tuomista.

Vaikka pressanvaalit ovat harvinaisen mielenkiinnoton kisa, niin olisi erittäin tärkeää saada Haavisto selkeäksi kakkoseksi. Jopa toiselle kierrokselle. Edellinen Haaviston vaalimenestys tavallaan palautti vihreiden uskottavuuden puolueena.

Siitä on hyvä jatkaa tuleepa seuraavaksi eteen maakunta- tai ek-vaalit. Jos ennustaa pitäisi, niin maakuntavaaleja ei tule koskaan ja ennenaikaiset ek-vaalit käydään syyskuussa 2018. Siinä on todellinen iskun paikka kun Kokoomuksen ja Keskustan täytyy lähteä täydellisen epäonnistumisen jälkeen hajoitusvaaleihin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tulevaisuutta on toki vaikea ennustaa kuten vaikkapa Kekkosen menestystä vuoden 1994 presidentinvaaleissa aikoinaan. Vihreiden muutosliike on taas joka tapauksessa kuivahtanut maan tavaksi.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016033121348003_u...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kieltämättä näiden Helsingin vihreiden grynderitouhuja kaupungin rajojen sisällä ei pysty muualla maassa oikein selittämään. Enkä minäkään noita oikein ymmärrä. Tai ymmärrän motiivit, muttei ne sovi minun arvomaailmaani.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Yltiösuvaitsevaiset, laittoman maahanmuuton, paperittomat maahantulijat, ja kaiken monikulttuurisuuden hyväksyvät vihreät oppivat aikanaan, että raha ei synny pankkiautomaatissa seinässä, eikä sähkö pistorasiassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Uskon, että vihreät seuraavissa vaaleissa saavuttavat ison voiton, on se kannatus sitten vaikka 14%, niin kyseessä on merkittävä tulos.

Se ottaa täällä puheenvuorossakin lujille, jos vihreät menestyvät, minusta siinä ei ole mitään erikoista, selvä vastavoima persussuomalaiselle jytkylle.

Jytkyt on nähty ja kuopattu, seuraavaksi on sitten vihreiden vuoro näyttää osaamisensa. Minua ei haittaa vaikka voittaisivat, sillä silloin joutuu hallituksessakin vastaamaan puheistaan.

Puheet ovat puheita, teot sitten osoittavat, onko puheissa katetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Puheet ovat puheita, teot sitten osoittavat, onko puheissa katetta."

Valiterravasti yhdelläkään puolueella ei ole kanttia edes oikeanlaisiin puheisiin, saati sitten tekoihin.

Sipilällä puheet edes olivat sinnepäin kuin pitäisi, samoin teot yrittivät olla, mutta nyt, vaalien lähestyessä, teot alkavat olla sellaisia että niillä ei enää pyritä Suomen kuntoon saattamiseen vaan kepun saattamiseen vaalikuntoon.

Vihreillä ne puheetkin on vähemmän sinnepäin kuin mihin pitäisi olla. En usko että teoissakaan päästään näillä puheilla edes yhtä paljon oikeaan suuntaan kuin mihin Sipilä pyrki.

Toki tämä näiden porvarihallitusten aikana syntynyttä vääristymää rikkaiden hyväksi köyhien kustannuksella voitaisiin Touko Aallon valtaan nousulla oikaista, mutta tällä ei ole mitään tekemistä sen Suomen kuntoonpanoprojektin kanssa mitä Sipilä aloitti, mutta mikä ei onnistunut kuin vähän.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Itse toivoisin, että Vihreistä puhuttaessa otettaisiin enemmän heidän aatepohjaansa ja ideologiaansa esille ja mistä se kumpuaa. Tarkoitan mm teosofiaa ja antroposofiaa. Onko tämä aihe tabu? Kuka lehdistön tai muun median edustajista uskaltaa nostaa tämän asian esille?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nosta sinä Mirja, minua kiinnostaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Saattaapa olla, ettei kumpaakaan ilmiötä löydy suomalaisten vihreiden aatepohjasta vaikka kuinka penkoisit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset