ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Takana kolme laimeaa presidenttitenttiä – Mullistaako Väyrynen vielä pelin?

–Noh, mitäs pidit?

–Joo... Sitä Matti Vanhasen vihreää ämpäriä oikeastaan jäin kaipaamaan.

Näin tuumaili yksi seurue poistuessaan kolmannesta presidenttitentistä. Ja oikeassa olivat. Kun kolme ensimmäistä tenttiä on nähty, ei sana kansanomainen sovi niistä yhteenkään.

Nyt on puhuttu ulko- ja turvallisuuspolitiikka vahvasti noin kuuden tunnin ajan. Suomen virallisen linjan allekirjoittavat kaikki suurten puolueiden ehdokkaat sekä vihreiden Pekka Haavisto. Eli että Suomi on sotilasliittoihin (Natoon) kuulumaton maa, joka kuitenkin ylläpitää mahdollisuutta liittyä sotilasliittoon (Natoon), osallistuu aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön ja kantaa globaalia vastuuta. Poikkeuksen tekevät Nils Torvalds, joka haluaa Natoon; Merja Kyllönen, joka katsoo, että Suomi kuuluu sotilasliittoon ainakin ihan kohta; ja Laura Huhtasaari, joka haluaa eroon ainakin eurosta, mielellään koko EU:sta ja vastustaa globaalia vastuuta tai ainakin sen kasvattamista Suomen kustannuksella.

Keskustelu on ollut juuri niin värikästä kuin linjaerotkin. Eikä niitä erojakaan liiaksi ole korostettu. Omiin puheenvuoroihin haetaan vauhtia kilometrin pituisilla johdannoilla, joiden perimmäinen tarkoitus tuntuu olevan sen osoittaminen, että ehdokas tuntee maailmanhistoriaa tai historiallisia anekdootteja. Riemullista.

Eiväthän nämä vielä kunnon vaalikeskusteluja ole olleet. Kun istuvan presidentin kuusi vastaehdokasta hekottelee tämän puujalkavitsille, niin ei näistä vaaleja tule vaikka keskustan puoluetoimiston väki liimaisi joka niemeen, notkoon ja saarelmaan Matti Vanhasen vaalijulisteita hänen sloganillaan “Tehdään näistä vaalit”.

Vaalien rytmi ja tilanne voi muuttua, mikäli Paavo Väyrynen onnistuu keräämään vielä 5 000 kannattajakorttia joulukuun 12. päivään mennessä. Tv-tentit alkavat seuraavana päivänä, ja jos kortit ovat kasassa – vaikka vielä tarkastamatta – istuu Väyrynen ainakin torstaina Pasilan Ylen studiolla. MTV:llä on periaatteena, että vain vahvistetut ehdokkaat otetaan mukaan, mutta asiaa tarkastellaan lähempänä h-hetkeä.

Väyrynen on pannut peliin koko poliittisen uransa ja selvästi myös roppakaupalla rahaa, kun hän on lähtenyt lehti-ilmoituksia myöten keräämään kannattajakortteja tahdilla, jolla Sinisen tulevaisuuden puoluekokous olisi pidetty jo elokuussa.

Ollaan Paavo Väyrysestä poliitikkona, julkisuuden henkilönä tai hänen poliittisesta linjastaan mitä mieltä tahansa, niin selvää on, että hän etenee presidentinvaalia kohti sellaisella vimmalla, mitä muissa ehdokkaissa ei ole vielä nähty. Se pakottaisi muut ehdokkaat selvästi terävöittämään esiintymisiään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Hyvä kirjoitus. Paavo on siitä harvinainen poliitikko nykysuomessa, että hänellä on näkemys Suomen tulevaisuudesta, jota on pyrkinyt perustelemaan ja avaamaan monissa kirjoituksissa ja kirjoissa. Niin, ja parissa näytelmässä. Hän myös uskaltaa näkemyksensä kertoa eikä kumartele kuvia.

Risto Salonen

Se Paavon tulevaisuus taitaa olla siellä 80-luvulla kähminnän ja kassakaappien aikakaudella.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Kyllä nää vaalit tylsiksi jää, jollei Paavo pääse lauteille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paavo viihdyttämään vaalikeskustelujen katsojia?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Väyrynen on saanut tähän asti kerättyä keskimäärin 3.750 kannattajakorttia kuukaudessa. Eli tällä vauhdilla jäljellä olevassa kahdessa viikossa saisi korkeintaan 2000 lisää. Päästäkseen mukaan vaaleihin hänen pitäisi kerätä huomattavasti enemmän yhä harvenevasta mahdollisten joukosta.

Lisäksi on otettava huomioon hylkäykset ja kerättävä reilusti yli 20.000. Moni Niinistön kortin allekirjoittanut on varmasti epähuomiossa (tai piruuttaan) antanut tukensa myös Väyryselle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siitä että molemmat kortit hylätään jos on allekirjoittanut sekä Niinistön että Väyrysen on uutisoitu vähän, joten luultavasti tietämättömyyttäkin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ilman yksityiskohtaista laintuntemustakin yksityisen äänestäjän pitäisi itse pystyä päättämään ketä kannattaa.

Paavoa halutaan peliin mukaan viihdesyistä ilman todellista aikomusta äänestää häntä, mikäli hän pääsee mukaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Postitin Väyrysen kannattajakortin tänään juuri noista viihdesyistä. Olisin alunperin kannattanut piraattien Pennasta mutta nämä löivät koko keräyksen lekkeriksi.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Varmaan turhia laskelmia, kun kukaan ei varmaan tiedä kuinka paljon missäkin ajassa on kortteja tullut. Nythän tietysti loppukirissä on Paavo kiertänyt ja lehtimainoksia ollut, joten aika spekulaatiota määrät on. Ja mahdollisuudet pärjäämiseen taitaa olla ihan samat kuin muillakin, tietysti poislukien Niinistö.

Mutta aiemminkin olen kysynyt, onko jollain factatietoa, ettei saisi kirjoittaa kun yhdelle ehdokkaalle kannattajakortin? En meinaan sellaista säädöstä löytänyt jossa se kiellettäisiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On siitä uutisoitu, mutta kuten mainitsin niin vähän.

Kannatuskorttia verrataan väestörekisterikeskuksen tietoihin. Jos sama henkilö on antanut kannatuksensa myös toiselle ehdokkaalle, nimi poistetaan kummaltakin listalta.

https://yle.fi/uutiset/3-9849885

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mikään laki ei estä sinua kirjoittamasta kannattajakortteja useammalle kuin yhdelle ehdokkaalle. Tällöin kaikki kannattajakorttisi vain hylätään. Lukee vaalilaissa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Löytyhän se tosiaan tuolta vaalilaista, ei vaan aiemmin sattunut silmää, kun luin sieltä enemmänkin juttuja.

Johannes Hissa

2.10.1998/714 Vaalilaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714
128 §
...
Äänioikeutettu voi olla jäsenenä vain yhdessä valitsijayhdistyksessä. Jos hän on jäsenenä kahdessa tai useammassa valitsijayhdistyksessä, vaalipiirilautakunnan on poistettava hänen nimensä kaikista perustamisasiakirjoista.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No ei ole ollut huonoja presidenttejä mutta ei ole Paavosta eikä Matista noihin hommiin kun pitäisi jotain tietääkkin . terv tepivaari

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Timo Haapalan kommentti presidentinvaalitenttien sarjatuotantoon Maajussille morsian-showna on osuva.
Kaivataanko Väyrystä siksi, että tarvitaan toteuttamiskelpoisia poliittisia vaihtoehtoja - vaiko siksi, ettei vaalishow ole tarpeeksi yleisöä viihdyttävä?

Onko Väyrysen motiivi pelkästään Suomen politiikkaan vaikuttaminen? Minusta yhtä hyvä syy on pelko omasta vanhenemisesta ja sen kieltäminen. Joka näkyy enenevänä mielipiteiden faktoiksi julistamisena sekä kuuroutena toisenlaisille näkemyksille. Samaa ongelmavyyhtiä mistä Tuomas Enbuske kirjoitti Juhani Tammisen kohdalla.
https://guitarkonkari.wordpress.com/2017/11/28/mie...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyllä Väyryselle kysyntää on: Lehdet tarvitsevat lööppejä ja vaalitentit katsojia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Politiikan mediahuomio on aivan liikaa muussa kuin sisällöissä. Vaalitenttien ylitarjonta ja sitä myötä inflatoituminen jotenkin alleviivaa tätä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Paljonkohan tässä on mukana mainosarvon tavoittelua? Että Väyrysellä olisikin riittävästi kannattajanimiä, mutta koko keräysaika käytetään. Näin saadaan luotua jännitystä, joka taas tuo julkisuutta ja ehkäpä lopulta niitä kaivattuja ääniäkin.

En ainakaan uskaltaisi lyödä vetoa siitä, ettei Paavo saa riittävästi nimiä.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Toivon Paavoa kisaan ja terävyyttä noihin ohjelmiin - ovat tosin toimittajistakin kiinni. Ämpärit ei kisaan kuulu.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Mikä nyt olisi todellinen asia, joka saisi aikaan sitä säpinää.??

Nato on käyty läpi, puolustusyhteistyö menee kuten sovittu ja välit joka suuntaan niin hyvät kuin voi olla. Ulkopolitiikka on pressan rootelissa ja muut asiat sitten PM sekä hallituksen.
Väyrysen nyt voi odottaa tuovan mitä vaan pöytään mutta hänen paukkunsa loppuivat kuin kanan lento kommunisti Venäjän romahtamiseen. Sehän ei PV mielestä ollut mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset