ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Se sanottiin vasta kun kamerat sammuivat: ”Maahanmuutto”

Presidentinvaalien ensimmäisestä tentistä jäi vielä aiheita ammennettavaksi seuraaviin tentteihin. Istuva presidentti Sauli Niinistö sekä ehdokkaat Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari vihjasivat maanantaina kameroiden sammuttua, että maahanmuutto ja arvokysymykset synnyttävät tulevissa mittelöissä vielä kiihkeää debattia.

–Mehän emme puhuneet maahanmuuttokysymyksestä ollenkaan. Ei puhuttu pakolaiskriisistä eikä presidentti Niinistön ajatuksesta, jonka hän aikanaan eduskunnassa esitti, että pitäisi avata Geneven pakolaissopimus, sanoi Pekka Haavisto, kun kamerat sammuivat.

–Uskoisin, että aika lähellä sisäpolitiikkaa koskevia kysymyksiä tulee vielä. Niitä ei tässä tullut esille. Ne nyt ovat kuitenkin usein vaaleissa tulleet esille, elikkä arvopuolen kysymykset, Niinistö totesi.

Maahanmuuttoa ei nostanut esiin maanantaina edes perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari.

–Kritiikkini kohdistui etenkin EU:hun ja EU:n politiikkaan. Nyt Dublin-sääntöön ollaan lisäämässä pakollinen taakanjakoelementti. Me emme siis jatkossa päätä omasta turvapaikkapolitiikastamme

Nykyiset ehdokkaat vasemmistoliiton Merja Kyllöstä lukuun ottamatta kohtasivat kaikki Finlandia-talolla maanantaina. Lähtölaukaus jäi suurelle yleisölle pikemminkin tussahdukseksi, kun ehdokkaat päästettiin keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa detaljitasolla. Esimerkiksi ehdokkaiden Nato-kantoja enemmän keskusteltiin siitä, miten Natoon mahdollisesta menemisestä pitäisi päättää.

–Jos tämä olisi ollut tv-tentti, niin puolet katsojista olisivat pudonneet pois jo Lissabonin sopimuksen artikla 42.7 [turvatakuut] kohdalla. Tässä istui asiantuntijayleisö. Tässä istui se yleisö, joka seuraa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Minusta tuntuu, että kaikki ehdokkaat sovittivat puheensa asiantuntijayleisölle, arvioi Haavisto.

Kaikki vastaan Niinistö

Vaikka esiintymislavan äärilaidoille oli sijoitettu valtavirrasta eniten poikkeavat EU:ta vastustava Laura Huhtasaari (ps.) ja Natoa kannattava Nils Torvalds (r.), varasti huomion ja keskustelun Niinistö, joka piti selvästi pisimmät puheenvuorot.

Liekö kohteliaisuutta istuvaa presidenttiä kohtaan, gallupeiden pelkoa vai mistä kyse, mutta Niinistöä ei Finlandia-talolla kunnolla edes haastettu. Ei vaikka muita ehdokkaita on selvästi kesän aikana nyppinyt, kuinka kannattajakorttejaan kerännyt Niinistö kielsi käyvänsä mitään kampanjaa ja kieltäytyi osallistumasta muiden ehdokkaiden kanssa tenttiin Porin SuomiAreenalla.

Matti Vanhasen vaalislogan on ”tehdään näistä vaalit”, Haavisto kritisoi, että julkisuudessa ja kansalaiskeskustelussa on vallalla narratiivi, että Niinistö voittaa vaalit selvästi ensimmäisellä kierroksella.

–Me muut ehdokkaat taistelemme sitä tarinaa vastaan ja koetamme kaataa tarinan vaaleista, joita ei oikeastaan tarvitakaan, sanoo Haavisto.

Huhtasaarikin katsoo, että suomalaisen demokratian kannalta olisi tärkeää, että vaaleissa nähtäisiin toinenkin kierros.

–Minusta on hyvä, että Suomen historiaan ei jää sellaista, että presidentti valittiin ensimmäisellä kierroksella. Ehdottomasti tarvitsemme toisen kierroksen ja me kaikki ehdokkaat olemme täysillä presidenttikisassa mukana, kertoo Huhtasaari.

Finlandia-talon tentti oli ensimmäinen 12 presidenttitentin sarjasta. Ulospäin se näyttäytyi vielä hakemiselta ja totuttelemiselta: tunnusteltiin toisten kantoja ja vaalikärkiä. Seuraavasta keskustelusta on jo lupa odottaa värikkäämpää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Piti oikein suositella, kun huomasit saman eli Niinistö sai sooloilla miten tahtoi eikä Apunen siihen puuttunut. Huono suoritus haastattelijalta ja melko röyhkeä veto istuvalta presidentiltä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Huhtasaarikin katsoo, että suomalaisen demokratian kannalta olisi tärkeää, että vaaleissa nähtäisiin toinenkin kierros.
–Minusta on hyvä, että Suomen historiaan ei jää sellaista, että presidentti valittiin ensimmäisellä kierroksella. Ehdottomasti tarvitsemme toisen kierroksen ja me kaikki ehdokkaat olemme täysillä presidenttikisassa mukana, kertoo Huhtasaari."

Tuskin toinen kierros on tärkeä muille kuin presidentin haastajille - ja tietenkin medialle. Demokratian kannalta siinä ei ole mitään moitittavaa, että yksi ehdokas on niin suosittu, että menee läpi ensimmäisellä kierroksella. Kun Urho Kekkonen voitti valitsijamiesvaalit yhden äänen enemmistöllä, siitä riitti spekulointia ja porua vuosikymmeniksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen samaa mieltä, että keskustelu oli yleisesti ottaen hieman varovaista. Kyllä kuitenkin Nato-jäsenyydestä ja siihen liittyvästä kansanäänestyksestä käytiin sähköistä sananvaihtoa Niinistön ja Torvaldsin välillä. Minusta Nato-kansanäänestys ei ole hyvä idea:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245300...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos mietitään asiaa yleisemmässä kontekstissa, niin lähtökohdaksi tulee tämä:

1) Tämä blogiteksti pyrkii esittämään (jo otsikkonsa kautta), että maahanmuutto on vaiennettu keskustelunaihe Suomessa

2) Uusi Suomi nostaa kirjoituksen karuselliinsa

Tältä pohjalta voi itse kukin alkaa vetää johtopäätöksiään (minä julkaisin omani jo yli 6 vuotta sitten).

Miksi valtamedia jatkaa sinnikkäästi sellaisen mielikuvan lietsomista, että maahanmuuttoa vastustavat tahot olisivat sorrettuja ja tukahdetutteja tavallisen kansan ääniä?

Leon Trotsky's FASCISM -- What It Is and How To Fight It

Kukaan ei tietenkään jaksa lukea tuota tekstiä, joten esitetään pieni yhteenveto:

Kun kapitalistinen talous alkaa kurjistaa keskiluokkaa, ja poliittisella vasemmistolla ei ole rohkeutta esittää todellista vaihtoehtoa, keskiluokka ajautuu fasismin syliin.

Tuo palvelee kapitalismia. Kapitalismi on kapitalismiluokan diktatuuria, kun taas sosialismi on työväenluokan diktatuuria.

Jaakko Paasonen

Enpä ole linkkejä juuri vilkuillut,
mutta yksi on varmaa eli.jos joku muu,kuin Laura Huhtasaari valitaan presidentiksi,niin Suomi viedään EUn liittovsltioon,ilman Natoa ja siis Sauli Niinistön,ja Kokoomuksen johdolla.
Ei pidä unohtaa,että Kokoomuksen veljespuolue Venäjällä seuraa varmasti mielenkiinnolla näitä vaaleja,sillä onhan sen johtaja eräs V Putin.
Hänen peukolonsa alla ovat Venäjän mahtavat markkinat,joille kepuli/kokoomuslaiset vuorineuvokset ymm.edelleen hinkuvat,vaikka ulospäin ollaan EUn talouspakotteiden kannattajia. Koko ajan sinne kuitenkin vilkuilevat,ja jos ehtona on NATO liittymä niin siitä he myös luopuvat. Toistaiseksi ja tai Hyvillä ehdoilla ainakin .

Huolestuttavaksi asian heille tekee se,että kansallisen itsemääräämisoikeuden luovuttaminen Brysseliin,eli siitä luopuminen,syö kannatuksen kotimaassa,
Parempi siis mennä Brysselin kautta Venäjän markkinoille,kunhan EU/komisdio ensin tukahduttaa nämä kansallisvaltioita kannattavat puolueet pois jäsenmaiden parlamenteista..
bisneksiä häiritsemästä.
Samaan pyrkivät (melkein) kaikki oppositiopuolueetkin Suomessa.

Tosiasiahan on, että vain perusSuomalaiset tuota vastustaa ja haluavat säilyttää Suomen itsenäisenä valtiona.Jatkossakin,ja hyvä niin,sillä nämä presidentinvaalit,ensi tammik.-18,
ovat ilm.viimeinen kansanäänestys,jossa kansa suoraan voi vaikuttaa,presidentin henkilön kautta,em.asioihin Suomessa,
Eli ja jos,Sauli Niinistö valitaan uudelleen presidentiksi,niin homma oli sitten siinä.
Kuuden vuoden päähän ei kukaan pysty ennakoimaan tulevaa. Varsinkaan Kokoomus,jonka taustavoimien hektinen voiton maksimointi,menee kaiken kansallisen edun edelle.
Samoille linjoille on mennyt myös kepulit ,eikä kovin isänmaallisia enää ole vihervasemmistodemarikokoomus,RKP ym.Suvakki ryhmittymätkään. Liekö sitä olleet ikinä.
Se on nähty näiden EU vuosien "fantastisissa" menestystarinoissa, joissa Suomi on velkaannutettu tarkoituksella liittovaltioon talutettavaksi.

Se,että Euroopan unioni) komissio,ei näitä kansanäänestyksiä hyväksy,eikä tule koskaan hyväksymään on kyllä nähty,ja jonka mm.Katalonia juuri meille osoitti.

Toimituksen poiminnat