ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Nyt käynnistyi Juha Sipilän puheenjohtajakampanja

Keskustalaiset lähtevät lauantaina kehnojen kannatuslukujen saattelemina Maakunta- ja presidentinvaaliristeilylle. Kun oppositiosta on eduskunnassa huudettu, että kasvu ei kuulu kaikille, on pääministeripuolue joutunut tuntemaan sen nahoissaan.

Vielä vuosi sitten heinäkuussa pääministeripuolueen kannatus oli 21,8 prosenttia, kun se nyt on valunut 15,8 prosenttiin. Laskua on siis kertynyt neljänneksen verran. Kasvusta on päässyt nauttimaan paitsi Suomen talous myös hallituskumppani kokoomus.

Keskustan kannatusluvut ovat niin kehnoja, että puolueen varapuheenjohtaja, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ilmoitti, että on kotona tavattavissa seuraavan kerran jouluna. Siihen asti mennään kenttää kierrellessä. Myös puoluesihteeri Jouni Ovaska on joutunut myöntämään, että puoluekone yskii.

Nyt lauantaina lähtevä puolueristeily on tärkeä puolueen puheenjohtajalle, pääministeri Juha Sipilälle. Viikon sisään Sipilä on kahdessa tv-haastattelussa painottanut, että hän mittauttaa talven aikana omaa kannatustaan puolueväen keskuudessa ja tekee sitten ratkaisun, pyrkiikö jatkokaudelle ensi kesän puoluekokouksessa. Lännen Median kyselyn mukaan jatkon soisi joka toinen keskustan kannattaja.

–Ihmiset saavat tulla kertomaan, onko sitä kannatusta vai eikö sitä ole, Sipilä yllytti MTV:n Huomenta Suomessa viitaten myös puolueristeilyyn.

Sipilä on siis käynnistänyt oman puheenjohtajakampanjansa. Hänen retoriikkansa muistuttaa Sauli Niinistöstä, joka halusi kerätä ensin noin 100 000 allekirjoitusta ennen kuin varsinaisesti edes suostui ehdokkaaksi. Jos keskustan puheenjohtajakampanjassa kerättäisiin kannatuskortteja, ne jaettaisiin nyt.

–En kyllä väkisin pukkaa sinne. Jos tukea ja kannatusta ei löydy, niin silloin se [puheenjohtajuus] on muiden tehtävä, Sipilä sanoi viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Puheenjohtajakampanjan käynnistymistä alleviivasi Sipilän linjaus nollakorotusten kohtuuttomuudesta. Näillä sanoilla Sipilä puuttui Metsäteollisuuden ja Paperiliiton sopimusneuvotteluihin. Ja kun biotaloutta hehkuttava Sipilä hyppii Metsäteollisuuden varpaille, kertoo se ennen muuta kadonneiden kannattajien metsästyksestä.

Keskustasta arvioidaan Uudelle Suomelle, että lomarahaleikkaajaksi ja kiky-ankeuttajaksi julkisuudessa leimautunut Sipilä myös koki tarvetta asettua nyt palkansaajan puolelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ossi on kiinnittänyt hyvin Sipilän stratetgiaan huomiota ja kirjoittaa: "Viikon sisään Sipilä on kahdessa tv-haastattelussa painottanut, että hän mittauttaa talven aikana omaa kannatustaan puolueväen keskuudessa ja tekee sitten ratkaisun, pyrkiikö jatkokaudelle ensi kesän puoluekokouksessa".

Samaa pääministeri jatkaa tänään keskustalaisessa Suomenmaassa: "Syk­syn ai­ka­na ha­lu­an avoi­mes­ti ja re­hel­li­ses­ti kes­kus­tel­la puo­lu­een ih­mis­ten kans­sa, mitä miel­tä te olet­te ja olet­te­ko te ha­luk­kai­ta jat­ka­maan joh­dol­la­ni vai et­te".

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/295...

Vähän on jo marttyyriuden makua tuollaisissa kommenteissa. Ei kai pääministeri oikeasti epäile, että keskustaväki kampeaisi pääministeri-puheenjohtajansa sivuun juuri ennen eduskuntavaalivuotta?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Uutisointi on kyllä varsintarkoitushakuista Lapin piirijärjestön kerrotaan olevan yksimielisesti Sipilän takana, tosin jätetään kertomatta, että piirijärjestöllä on puoluekokouksessa vain yksi ääni, tosin uutisoinnilla on ohjaavaa vaikutusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valtamedia on mitä on. Antaa niiden vöyhkätä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, minä ainakin olen jo moneen kertaan sanonut, että keskustan ainoa (järkevä) vaihtoehto on tukea pääministeriä. 2018 ei ole oikea hetki vaihtaa puheenjohtajaa vaan sen aika on 2019 vaalituloksesta riippuen 2020 tai 2022.

Siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että keskusta saisi vielä 2019 pääministeriyden, se vuosi on 2022, muuten 2020. Mutta tällä kertaa pääministeriä ei kuitenkaan vaihdettaisi kesken kauden vaan pääministerin tulee jatkaa seuraaviin vaaleihin. Tilanne on eri noissa kaksipuoluejärjestelmän maissa, joissa jompi kumpi valtapuolueista hallitsee käytännössä yksin.

Luulisi keskustalaisten ymmärtävän, että vain onni pelasti heidät, kun Väyrynen ja muut jäärät tekivät Kiviniemen jatkon mahdottomaksi. Samaa onnenkantamoista on turha toivoa, jos Sipilän jatko kaadetaan sisäiseen taisteluun. Sen sijaan on kiire aika niiden henkilöiden pyrkiä varapuheenjohtajiksi, jotka haluavat Sipilän seuraajiksi.

Marttyyriudella ei ole tuon kanssa mitään tekemistä. Mutta on turha jatkaa, jos kenttä päättää olla luottamatta. Se kannattaa sanoa myös ääneen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"–Ihmiset saavat tulla kertomaan, onko sitä kannatusta vai eikö sitä ole"

Tällä systeemillä voi hyvillä mielin jatkaa pestiä. Sipilään kyllästyneistä vain ani harvat käyvät kertomassa mielipiteensä. Toisaalta jo ainakin yksi kilpailija on ilmoittautunut ja toisestakin huhu kiertää.

Rökäletappion uhka on todellinen. Sitä eivät juuri paranna nollasopimusten tuomitseminen. Sipilä ei käy EK:n kimppuun työntekijäin puolesta. Palkansaajia hän oikeasti rokotti ja pakotti. Tuskimpa äänestäjät unohtavat monia muitakaan tempauksia. Sipilän on vaikea profiloitua keskustakaiseksi uusliberaalin viitan alta. Alussa hän esiintyi odotetusti, mutta vaalien jälkeen kaikki muuttui.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos kannatusluvut mataa näin alhaalla kuin ne nyt ovat ja laskee vielä entisestään, niin Sipilän johdolla ei ole mitään mahdollisuutta jatkaa, vaikka eduskuntavaalit olisi kuinka lähellä tahansa. Ongelmia olen tuonut blogeissani esille. Yksi suurimpia ongelmia on tällä hetkellä Sipilän oma imago kansan keskuudessa. Sitten on se, että ollaan oltu piilossa tavalliselta kansalta ja etäännytty tavallisen ihmisen arjesta. Katu-uskottavuus on olematon. Täällä pitää keskustella avoimesti ihmisten kanssa ongelmista ja kuunnella mitä kansa sanoo. Tietysti nämä rajut leikkaukset ja uusliberaali politiikka, joka palvelee kokoomuslaisia aiheuttaa alkiolaiselle kansanliikkeelle suurta päänvaivaa. Köyhät ja työtä tekevä kansa on saanut kärsiä omassa selkänahassaan, vaikka uusia työpaikkoja on syntynyt ja vientikin nyt vetää paremmin. Henkseleiden paukutteluun ei kuitenkaan ole mitään aihetta, niin vähän tässä vielä aihetta on juhlaan. Sipilän plussaa on tavoitteet talouden, työllisyyden ja velkaantumisen pysäyttämisen estämiseksi sekä työmoraali. Sipilän johtamistyyli ei ole kuitenkaan kansanomainen, kansa ei kaipaa yritysjohtajaa. Vaikeaa tulee olemaan ja jos puoluejohto- ja piirit eivät osaa ajoissa puhaltaa peliä poikki, niin soppa on valmis ja edessä voi olla totaalinen kannatuksen häviäminen. Olen edelleenkin valmiina haastamaan Sipilän, vaikken omia mahdollisuuksiani pidäkään hyvänä. Joka tapauksessa pitää Sipilän johtamalle uusliberalismille olla vaihtoehto ja sitä minä ainakin olen. Olen monelta osin perinteiden vaalija, vaikka muutos voi olla mahdollisuus enkä ole muutosvastainen, kunhan muutokset ovat järkeenkäypiä. Olen myös isänmaallinen, oikeudenmukainen ja minulle on kaikki kaikessa kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus. Kelpasin sitten tai en, niin olen valmis kilpailemaan. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää nyt väliin, jos vain terveyttä riittää ja pää pelaa. Minulla ei tietysti ole varaa lennellä lentokoneella pitkin maata keräämässä suosiota piireistä, minä olen täällä ja menen tietysti selkä suorana Sotkamoon ja tyhjennän oman "patteristoni", siellä se lopullinen näyttö annetaan puoluekokousväelle, sanokoot muut mitä tahansa. Arvostella saa, loskaa politiikassa sataa aina niskaan, siltä ei välty kukaan, joka tähän leikkiin ryhtyy.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eiköhän tuo ole itsestään selvyys, että jos kannatuista ei ole, ei kannata asettua ehdollekaan. Ongelma on siinä, miten kannatuksensa voi mittauttaa, kun todennäköisesti vakaat pulueen kannattajat ovat samalla Sipilän kannattajia, mutta ääniä puolueelle ei sillä tuvalla tule, vaan menee.

Astelma on sellainen, että mitä tiiviimmin puolueväki Sipilään sitoutuu, sen heikommin Keskustalla puolueena menee. Kyllä asiaa pitää tarkastella kokonaisuutena, eikä vain puheenjohtajan kannatusta puolueen sisällä peilaten.

Puheenjohtajan vaihto, voisi vielä pelastaa Keskustan rökäletappiolta, mutta sellaista ehdokasta, jolla olisi kansankaan keskuudessa Sipilää suurempi kannatus, on vaikea löytää. Kaikkonen on yksi mahdollisuus, mutta lähteekö hänkään vaaleja häviämään?

Vesa Levonen on jo avoimesti ehdolla. Tuskin hän menestyy. Hän on liian tuntematon ja ulostulot ovat olleet kovin laimeita, sellaista yleishyvän hyminää joka suuntaan. Hyvä, että kuitenkin yrittää. On se sentään demokraattisempaa kuin, että seuraavaksi puheenjohtajakaudeksi valitaan entinen yksimielisesti. Sekin vaara on olemassa, Jos Levonen sittenkin vetäytyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta ja kiitos Viljo. En vetäydy, jos ei estetä Sotkamon puoluekokoukseen pääsyä eikä terveys petä. Kuten sanoit vakailla puolueen kannattajilla ei ääniä tule, vaan menee. Kannatus pitää lähteä kansasta, ei puolueen sisällä olevista hännystelijöistä. Vaikea tulla ulos ja saada näkyvyyttä enemmän omalla kohdallani, kun valtamedia on vain kiinnostunut näistä, jotka ovat tällä hetkellä puolueen johdossa. Ristiriita on taas siinä, että kansa ei ole kiinnostunut nykyisestä puoluejohdosta eikä näytä puoluejohtokaan olevan kiinnostunut kansasta. Keskustalaiset kokoukseen valtuutetut jäsenet kuitenkin ratkaisee Sotkamon puoluekokouksessa, mutta osaavatko he tehdä oikean ratkaisun, se jää nähtäväksi. Jos kansan muistissa pysyy tämä asetelma mikä syntyi siitä, kun siniset lähti perussuomalaisista ja sote kaatui jo kertaalleen perustuslakiin, niin veikkaan, että Sipilän johdolla keskusta ei tule pärjäämään ottaen myös sen huomioon mitä jo kirjoitin. Hallitus kauttaaltaan on demokratian irvikuva. Siellä on nyt ministereinä henkilöitä, jotka eivät ansaitse millään paikkaansa, mutta siellä vain ovat ja lähtö tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa monelle koko eduskunnasta. Se on varmaa ja uusiiko Soinikaan enää paikkaansa vai saako sen kuuluisan hillotolpan, mistä lehdet ja some on kirjoituksia pullollaan. Juudas hirtti itsensä, Soini ei, mutta kansalta on tullut joka tapauksessa tyly tuomio, kun katsoo Sipilän, hallituksen ja sinisten kannatusgalluppeja. Ei ole helppoa saada enää käännettyä tätä asetelmaa toisinpäin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen kyllä täsmälleen eri mieltä. Ei puolueen toiminnan pidä lähteä siitä, mitä kansa huutaa Puheenvuorossa tai Facebookissa, eikä yleensäkään siitä, mitä kansa huutaa. Puolueen toiminnan tekevät puolueen toimijat. Sen toiminnan perusteella puolue saa sitten juuri sellaisen kannatuksen kuin ansaitsee.

Jos yksittäisen kansalaisen mielestä puolueen toiminta ei ole sellaista, mitä hän haluaa, mutta hän kuitenkin pitää itse puoluetta kannattamisen ja vaikuttamisen arvoisena, hän sitten menee mukaan toimintaan ja yrittää muuttaa sitä. Mutta puskista huutelevia 'kannattajia' on turha kuunnella.

Edelleenkään en pidä yhtään puoluetta itsessään tarpeellisena. Niiden ainoa arvo tulee siitä, millaisen mukana olevat toimijat siitä tekevät. Nykyinen keskusta vastaa hyvin minun näkemyksiäni. Ei täydellisesti mutta riittävän hyvin. Sipilä on tehnyt hyvää työtä, ensin innostaessaan keskustan toimimaan niin, että vaalivoitto tuli. Sitten kerätessään hallituksen, jolla oli edes jonkinlaiset edellytykset saada taloutta nousuun.

Ministerivalintoihin hän vaikutti ilmeisesti sen verran, että ministeripaikoista ei tullut pelkkiä vanhojen partojen ja pitkäaikaisten kansanedustajien lepopaikkoja vaan sinne todella yritettiin saada kykeneviä toimijoita. Anne Berner riepoi varmaan monia mutta minusta hän oli erinomainen valinta kuten on osoittautunutkin.

Jos keskusta palaa takaisin 1900-luvulle, se saa minun puolestani palata sinne yhdessä SDP:n kanssa. Siellähän voi sitten muistella kansanrintama-aikoja. Kyllä Sipilän voi haastaa. Mutta kannattaa haastaa sellaisin perustein, että äänestäjät voivat uskoa politiikan jatkuvuuteen. Parempaa johtajuutta saa tarjota. Pelkkää Sipilän arvostelemista en pidä hyvän johtajuuden mittana.

Ei keskustasta pidä tehdä mitään gallup-lukujen perusteella hyppivää kvartaalipuoluetta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Joensuu, mitä oli vialla kansanrintamassa, saatiin mm. hyvintoimiva kansanterveyslaki, joka nyt kepunajamana romutetaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Ei mitään vikaa. Se vain oli 1900-lukua ja 2000-luku on eri asia. Minä ainakin olen saanut sen käsityksen, että niin maalikylillä kuin väestökatoalueillakin ollaan varsin tyytymättömiä terveyspalveluiden toimintaan.

Ainoa, mikä toimii todella hyvin, on työterveyshuolto. Ainakin sellaisten yritysten ostamana, jotka haluavat, että työntekijät pysyvät sekä talossa että terveinä. Silloin palvelun tarjoajan on tarjottava hyvä palvelu oikeaan hintaan.

Jos nykyinen järjestelmä ei toimi eikä sitä saada toimimaan, niin ainoa vaihtoehto on sitten hakea muutosta. Jos lääkärit eivät halua tulla maaseudulle, niin vaikea heitä on siihen pakottaakaan. Kyllä vaativan työn tekemisen ensimmäinen edellytys on, että pitää siitä. Toinen on sitten, että osaa ja lisäksi osaa tulla (useimpien) ihmisten kanssa toimeen. Siihen pystytään hieman vaikuttamaan koulutuksella ja koulutukseen valinnalla.

On turha kuvitella, että lailla saadaan asiat toimimaan. Sillä tehdään toimiminen joko mahdolliseksi tai mahdottomaksi. Jos nykyisten kuntayhtymienkin sisällä riidellään siitä, montako paikkaa milläkin poliittisella ryhmällä on valtuustossa, sen sijaan, että mietittäisiin, mitä pitää tehdä, että palvelu toimisi, niin ei todellakaan hyvältä näytä. Vaikka laki olisi kuinka erinomainen tahansa...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Ei ole vaikea pakottaa, joutuvat ennenkin työskentelemään kaksivuotta valmistuttuaan terveyskeskuksissa, tahto vain puuttuu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Ei tuo ole mikään ratkaisu. Jos lääkärit vaihtuvat kahden vuoden välein, mitään kunnon potilassuhdetta ei synny. Työterveyshuollossa minulla oli sama lääkäri karkeasti 15 vuotta eläkkeelle jäämiseensä saakka. Tietenkin kiireellisessä tapauksessa täytyi mennä lääkärille, joka oli juuri silloin töissä mutta aika paljon koko työpaikan porukka kävi samalla lääkärillä.

Kaiken kaikkiaan se, että ihminen tulee tehtävään vain siksi, että se nyt on pakko, ei ainakaan tuo kovin suurta oletusarvoa sille, että hän jäisi tehtävään yhtään sen pidemmäksi ajaksi. Vaikka nykyään ei juurikaan ole elinikäisiä työsuhteita, niin kyllä monessa tehtävässä kahden vuoden työsuhde on ihan liian lyhyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Juho, seli, seli, ei setarkoita, että lääkärit vaihtuvat kahdenvuodenvälei, jos velvollisuus on kaksivuotta alkuun olla terveyskeskuksessa.Vositko selittää miksi hävittäjälentäjät joutuvat kirjoittamaan palvelusitoumuksen,jos siirtyvät ennenaikaisesti liikennelentäjiksi joutuvat maksamaan koulutuksensa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Se nyt vain on inhimillistä valita sellainen työpaikka, joka sopii omiin suunnitelmiin. Voihan sitä tietenkin yrittää esittää, että lääkärikoulutukseen liittyisi sopimus palvella 15 vuotta julkisella puolella ja vaatimus koulutuksen maksamisesta, jos siirtyy sitä ennen yksityiselle tai ei suostu menemään julkisella puolella sinne, mihin määrätään.

Veikkaan vain, että sillä sitoumuksella (, jos sellainen menisi perustuslain mukaan läpi) ei ainakaan lisättäisi suomalaista lääkärikoulutusta. Parhaat lähtisivät sen jälkeen opiskelemaan ihan jonnenkin muualle, vaikka sitten omalla kustannuksella. Tai menisivät muille koulutusaloille.

Eikä sinänsä mitään. Kyllä minulle sopii, että jatketaan nykyisellä lainsäädännöllä ja nykyisillä sote-palveluille. Olen vain ymmärtänyt, että niidenkin toimimisesta valitetaan koko ajan. Joko palvelu on liian hidasta, liian kaukana, liian kallista ja täysin laadutonta. Minä olen tyytyväinen työterveyshuollon kautta saamiin palveluihin.

Kun olen (täälläkin) kuunnellut nurinaa vaikkapa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän toiminnasta, niin olen saanut sen käsityksen, että suurin ongelma on se, että keskustalla on liikaa paikkoja valtuustossa. Tietenkin, jos se on pahin ongelma, niin silloin ei kyllä ongelmaa nykyisessä terveydenhuollon toteutuksessa olekaan...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Nyt puhut Juho vähän, mutta asiaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Kiitos. Olen todellakin sitä mieltä, että ei laki mitään tee. Se vain joko saa asiat mahdollisiksi tai vaikeiksi. Ihmiset tekevät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

J.J. Sopimusoikeus menee lainyli hävittäjälentäjienkin kohdalla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sipilä on onnistunut monessa asiassa: talous on nyt nousukunnossa, suuret linjat tuli sovittua jo hallitusta muodostettaessa. Kiky on osoittanut toimivuutensa.

Maakuntauudistuksesta uhkaa tulla Sipilän kompastuskivi. Kokoomus ei sellaista alunperinkään halunnut eikä sinisistä taida olla idean kannattajaksi. Jos vuodessa ei ihmeitä tapahdu, sen hautaaminen näyttää todennäköiseltä.

Onnistuisiko sote ilman maakuntauudistusta? Ei ainakaan Keskustan mukaan. Voi siis olla, että koko sote sotkeutuu vielä yhden hallituskauden yli. Sellainen olisi jo melkoinen vitsi.

Sipilän Keskusta keräsi oppositiokaudellaan Perussuomalaisilta sen imemän kannatuksen takaisin. Perussuomalaiset saivat osan menetyksestään kerättyä demareiden liikkuvista äänestäjistä. Keskusta ei koskaan liikkunut oppositiokaudellaankaan lähemmäs Perussuomalaista muukalaisvihamielistä linjaa. Houkutusta varmasti on ollut.

Levonen on haastanut Sipilää nimenomaan pyrkimällä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin. Eduskuntaryhmä näyttää viimein tehneen linjamuutoksen. En vain mitenkään ymmärrä, mitä tällä linjamuutoksella koetaan edistettävän. Perussuomalaisten haastaminen ei onnistu kosmeettisella muutoksella. Toisaalta, miksi ryhdyttäisiin kilpailemaan marginaaliryhmän äänestäjäkunnasta. Kymmenestä prosentista on vähän paha nyhjäistä.

Ainoa järjelliseltä vaikuttava syy olisi se, että näin yritetään uudelleen liikauttaa demareihin palanneita entisiä PS kannattajia tarjoamalla vaihtoehto, joka ei olisi aivan rasistinen, mutta sopivan muukalaiskielteinen. Sipilä ei vain taitaisi kelvata tuollaisen uuden ajan kasvoksi. Sipilä kunnostautui toisenlaisella politiikalla ja ulostuloilla.

Huomioidaan se, että Vihreät pyyhälsivät ohi vapaata ja humaania maahanmuuttopolitiikkaa vaatimalla. Toki vähennistöryhmien oikeuksien ajaminen kiillottaa sopivalla tavalla vihreiden vaaliviehätystä. Pienen notkahduksen uskon sen nousevan kakkospaikalle.

En millään jaksa uskoa, että maahanmuuttovastaisuudella ja konservatismilla voidaan rakentaa vaalivoittoa. Konservatiivit menettivät viimeisen sillanpääaseman tasa-arvoisen avioliiton kohdalla. Edistyksen jarruttajille on luvassa vain paikkoja takariviin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen hallituspuolueiden tilanne on muuttunut aivan perusteellisesti vain kahdessa vuodessa. Kun Sipilän hallitus muodostettiin, Keskusta oli ehdoton "kultamitalipuolue". Se ottikin haltuunsa kaksi ministeriä enemmän kuin hallituskumppaninsa.

"Hopeasijalla" oli Perussuomalaiset. Nyt hallituksessa istuvilla ex-persuilla on korkeintaan parin prosentin kannatus.

Hallituksen "pronssipuolue" Kokoomus on noussut ensi kertaa historiassa selvästi Suomen suosituimmaksi "kultamitalipuolueeksi".

Sipilän hallitus on pelkkä farssi. Eniten ihmetyttää, miksi Kokoomus haluaa jatkaa tällaista hallitusyhteistyötä. Sipilällä ei ole minkäänlaista varaa keikuttaa venettä:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243984...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihmeellinen käsitys, että hallituksen voimasuhteet perustuisivat gallup-voimasuhteisiin eikä eduskunnan voimasuhteisiin. Kunhan vaalit pidetään, katsotaan tilanne sitten uudestaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kyllä demokratioissa yleensä järjestetään uudet vaalit, jos poliittinen tilanne muuttuu näin ratkaisevasti.

Toimituksen poiminnat