ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Järjestäytyneen yhteiskunnan ”viholliset” Touko Aalto ja Annika Saarikko

”Minun mielestäni on aivan päivänselvä asia, että väkivaltainen virkavallan vastustaminen ei ole koskaan hyväksyttävä asia. Mutta samaan aikaan sanon, että Suomen yhteiskunnassa, tässä oikeusvaltiossa mielenosoittaminen tai omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on täysin hyväksyttävä asia. Omaa harkintaa pitää pystyä käyttämään, jos eettinen vakaumus niin vaatii.”

Näistä vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon sanoista lauantain television Ykkösaamussa syntyi kohu. Sosiaalisen median kommenteissa unohtui nopeasti ensimmäinen virke samaan aikaan, kun kummasteltiin, kuinka joku voi hyväksyä kansalaistottelemattomuuden. Ja vielä pyrkiä pääministeriksi, herra paratkoon!

Ei näin, vastasi kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Twitterissä (tai pilkuntarkasti #einäin).

Rauhanomainen kansalaistottelemattomuus on siitä merkillinen asia, että eri yhteyksissä se on ylintä sankaruutta tai kavalinta petturuutta. Harvassa ovat varmasti ne, jotka pitävät Rosa Parksia historian pahimpana rikollisena siksi, että hän mustana kieltäytyi noudattamasta rotuerottelun sääntöjä ja luovuttamaan istumapaikkaansa valkoiselle miehelle. Yhtä harva taitaa puolustella niitä helsinkiläisiä talonvaltaajia, jotka kapitalistista järjestelmää vastustaessaan vaativat saada asua ilmaiseksi Helsingin kaupungin omistamassa mökissä.

Mutta jotakin hyvin erikoista on kuitenkin siinä, miksi oppositiopoliitikko Touko Aallon kommenteista nousee kohu, mutta keskustan varapuheenjohtajan, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) ei. Nyt viittaan Saarikon kommentteihin Finlaysonin kampanjasta.

Finlayson päätti elokuussa käynnistää miesten ja naisten palkkaeroista johtuen kampanjan, jonka aikana naisille annettaisiin 17 prosentin alennus. Saarikon mielestä Finlayson toteutti tasa-arvolainsäädäntöä selvästi ja tietoisesti rikkovalla kampanjalla yhteiskuntavastuuta.

–Pidän tätä tärkeänä keskustelunavauksena. Tämä kampanja nostaa esiin pitkään jatkuneen ongelman, joka on Suomessa totta, ja johon ei ole tartuttu riittävän voimakkaasti, Saarikko kertoi Uudelle Suomelle.

Itse jäin tuolloin pohtimaan, saako kansalaistottelemattomuus nyt uusia muotoja, kun yritysten – tai yrityskansalaisten – kansalaistottelemattomuutta pidetään yhteiskuntavastuun kantamisena. Eikö yritysten kansalaistottelemattomuus todella ole yhteiskunnallisen keskustelun paikka?

Kansalaistottelemattomuus on passiivista ja rauhanomaista vastarintaa, joka parhaimmillaan nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia niin, että niihin puututaan. Siihen lähtevien on samalla tiedostettava ja hyväksyttävä yhtä rauhanomaisesti se, että sanktioita voi tulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kepu kummastuttaa, Saarikko varmoine esityksineen varsinkin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Poliisin työn estämien: istuminen poliisiauton eteen ei ole mielenosoitus vaan niskoittelua.

Poliisin virkatehtävien estäminen on aina tuomittava teko!

Poliisi joutui pakenemaan asuntoon alkuvaiheessa ja tarvittiin mellakkapoliisia ennen kuin virkatehtävän suorittaminen onnistui.

Pitää huomata ero poliisin työn estäminen tai rauhallinen mielenosoittaminen.

Yllyttäminen poliisia vastaan ei ole kenenkään edun mukaista!

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yllyttäminen oikeudellisessa mielessä tarkoittaa houkuttelemista ja sen lisäksi,että houkuteltu ryhtyy nimenomaiseen tekoon.Pelkkä edes etukäteen annettu hyväksyminen ei sinällään ole yllyttämistä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, ennen kuin toimittaja jatkaa, toimittajan kannattaisi varmaan käydä vilkaisemassa vaikkapa oman lehtensä sivuilla Saarikon kommentista käytyä keskustelua.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäni väkivaltainen virkavallan vastustaminen on ehdottomasti hyväksyttävää joissakin tilanteissa. Varsovassa tehtiin toisen maailmansodan aikana deportaatioita, joita tavalliset kansalaiset nousivat vastustamaan myös väkivaltaa käyttäen. Harva tuomitsee tuon vastarinnan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Finlaysonin kampanja ei tainnut vaarantaa kenenkään turvallisuutta toisin kuin toisin kuin lentokentällä ja muualla riehuvat mellakoitsijat, joita jostain syystä kutsutaan mielenosoittajiksi. Yritykset saavat tehdä ihan minkälaisia kampanjoita haluavat vaikka toki jos tarkemmin ajattelee ei mikään "vain naisille" tms. palvelu taida ihan harmoniassa tasa-arvon kanssa. Mutta muuten hyvin tyypillinen yritys järkeillä, jos vahingossa erehtyy näitä asioita miettimään eikä vain vedä emootiolla ("vauva viedään varmaan kuolemaan!", vihervasemmiston järjettömyyksiä venyttämällä asioita äärimmilleen.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Rauhanomaista kansalaistottelemattomuutta on aina ollut ja tulee aina olemaankin - onneksi.

Kun valtiovalta tekee päätöksiä, tekoja tai lakeja, jotka sotivat kansalaisten oikeustajua ja ihmisarvoa vastaan, täytyy saada toimia sillä ainoalla tavalla, mikä on mahdollista juuri sillä hetkellä, ja se saattaa tuottaa tulostakin nopeasti.

Millä muulla tavalla kansa voisi ilmaista mielipiteensä asioista, joita se pitää epäoikeudenmukaisina, ja joissa vaikutus näkyy heti?

Kansalaistottelemattomuudesta on lähtenyt kehittymään moni asia, joka on tehnyt meidän yhteiskunnastamme oikeudenmukaisemman ja paremman.

Väkivaltainen riehuminen on aivan toinen asia enkä hyväksy sitä missään muodossa.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

On mielestäni väärin ja huolestuttavaa jos Touko Aallon asemassa oleva henkilö päästelee tuollaista suustaan. Kyllä järjestäytyneen yhteiskunnan oikeuslaitosta, puolustusvoimia, rajavavartiostoa, poliisia ymv:aa tahoa tulee "kunnioittaa ja totella" ilman niskurointia, jota tuo kansalaistottelemattomuus a la Touko Aalto käsittääkseni olisi. Yli-liberalismia vai punakaartin huutoäänestys-meininkiä vai pelkkää politikointia "vihervassari-suvakkeja" varten..?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Jos viranomaisten päätökset tuntuvat epäoikeudenmukaisilta, ei kansalaisilla ole muuta keinoa vaikuttaa. Ei se liity mihinkään puolueväreihin tms.

Tuo "vihervassari-suvakki"-terminologia on jo niin väsynyttä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Oikeustajuani ja ihmisarvoani vastaan sotii tiettyjen kansanedustajien rahoittaminen Eduskunnassa. Pitäisikö kansalaistottelemattomuuttani kertoa työnantajalle, etteivät pidätä veroja palkastani tuon takia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kansalaistottelemattomuutta on myös sodanjälkeinen asekätkentätapaus.Pahimmillaan se olisi saattanut johtaa neuvostomiehitykseen.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Asekätkentäjuttu on aivan toinen juttu, ei se ole rauhanomaista mielenosoitusta lähelläkään, eikä myöskään kansalaistottelemattomuutta, sitä ei pidä verrata esim. rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Mielenosoituksessa käytetään kahta demokraattisen maan tärkeää vapautta ja oikeutta; sananvapautta ja kokoontumisvapautta.

Asekätkennässä ei ole kysymys samoista asioista, vaan sissisodankäynnin valmistelusta, siinä tapauksessa, että NL miehittäisi maamme.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Voi, voi, olette siis vihreitä anarkisteja :O !!

Mutta jos Suomen Sisu, Suomi Ensin tai muu vastaava taho pitää vaikkapa rauhallista mielenilmaisua, niin silloin näkemys on varmaan ihan toinen.
Hymy.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #12

Ei näkemys tietysti silloinkaan ole toinen, kunhan pidetään mielenilmaisu rauhallisena ja asiallisena, eikä huudeta esim rasistisia/vihamielistä kommentteja megafoniin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaikka asekätkentä ei ollut sama asia kuin joku mielenosoitus, mielestäni sekin on hyvä esimerkki siitä, että kansalaistottelemattomuus on usein hyvä asia ja kansalaisten on syytä monissa tilanteissa toimia omantuntonsa ja terveen järkensä mukaan orjallisen esivallalle alistumisen sijaan.

Asettuihan esimerkiksi Sini Saarela ja muut Greenpeacen aktivistit esivaltaa vastaan. Mielestäni on monella tapaa hyvä asia, että ei alistuta aina esivallan määräyksiin. Oikeudenmukaisuus on lakia tärkeämpi. Jos esivallan toiminta on moraalisesti kestämätöntä, siihen alistuminen on myös samalla tavalla kestämätöntä. Ei keskitysleirin vartijakaan tehnyt kuin virkavelvollisuutensa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mikä näistä menee eettisen vakaumuksen kautta hyväksyttäväksi?
- Hampurin G20-mielenosoitukset, joissa tuhottiin viattomien omaisuutta. Näennäisellä maailmanparantamisen motiivilla.
- Linnan juhlien kiakkovieraat tms. joissa konkreettinen tulos sama eli viattomien omaisuuden tuhoaminen. Samoin poliisin hevosten säikyttely.
- Kettutytöt jotka minkit vapauttamalla saattoivat nämä kohtuuvarmaan kuolemaan.
- jättäisin veroni maksamatta, vaikka siksi että sillä maksetaan tiettyjen tehtäviinsä kelvottomien poliitikkojen palkka.

Kansalaistottelemattomuus on oikeuden omiin käsiin ottamista. Ja kun näin on, sillä on aina riski karata käsistä. Mitä jos karkotuksia vastustavista joku harkintakyvyn pettäessä, Oikeamielisyyden puuskassaan panee hanttiin poliisille niin, että tämä vammautuu tai kuolee? Tai vaikka kyseessä puhdas vahinko. Jos näin kävisi, ymmärtäjät olisivat harvassa.

Niin ja tulevissa Linnan juhlissa kai tiedossa taas viattomien omaisuuden rikkomista. Joka ei minusta normaalista ilkivallasta eroa.

Ilmeisesti pitää sattua joku kuolemantapaus tai vakava vammautuminen ennenkuin järki palaa päähän.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hampurissa on jo jaettu tuomioita ja tutkinta jatkuu.Yllättäen lähes 100 poliisin toimet ovat sisäisessä tutkinnassa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eli mellakkapoliisi syypää tuhoihin? Mahtaisiko olla niin, että poliisien voimankäyttöohjeistus on Saksassa vähemmän hienotunteisempi, siellä kapinoitsijat on surmanneetkin poliiseja vuosikymmeniä. Ja nuokin ongelmat olisi vältetty olemalla ryhtymättä paikkojen särkemiseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Suomalaisen poliisin säätelyä ja valvontaa ei saa kuitenkaan laiminlyödä! Poliisi on vain ihminen vaikka suomalainen poliisi on lähes aina hyvänlaatuinen ihminen ihan sen takia, kun Tampereen Hervannan poliisikoulu on onnistunut hyvin opiskelijavalinnoissaan.

Terveisin lumilapiomies vuoden 2003 alkutalvesta poliisikoululta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset