ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Pantiinko Touko Aallon haastaja nyt takariviin?

  • Pantiinko Touko Aallon haastaja nyt takariviin?

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari näyttää jääneen jakojäännökseen vihreän eduskuntaryhmän valiokuntapaikkakierrätyksessä.

Kari oli vihreiden puheenjohtajakilpailussa ennakkosuosikki, gallupjohtaja ja siten kisan voittaneen Touko Aallon merkittävin haastaja. 

Hän on ollut puolueessa nouseva tähti: ennen nousua eduskuntaan Kari toimi ex-puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistön erityisavustajana vuonna 2014. Seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa Kari sai Helsingissä runsaat 4 600 ääntä ja viime kevään kuntavaaleissa jo yli 5 900 ääntä – toiseksi eniten heti pormestariehdokas Anni Sinnemäen jälkeen.

Karin asema nousevana tähtenä näkyi myös eduskunnassa. Hänelle oli uskottu paikat tärkeässä EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa sekä lakivaliokunnassa, joka käsittelee muun muassa oikeuslaitosta koskevia lakiesityksiä.

Päällisin puolin valiokuntapaikkojen kierrätyksen taustalla oli Hanna Halmeenpään ja Jani Toivolan palaaminen eduskuntaan perhevapailta ja sairauslomalta. Erikoista ei ole siinäkään, että uusi puheenjohtaja halutaan nostaa suureen valiokuntaan. 

Mutta kummeksuttaa, kuinka Karille jätettiin varajäsenen paikka valtiovarainvaliokunnassa. Kaikki muut vihreät kansanedustajat toimivat ainakin yhdessä valiokunnassa. Puheenjohtajakilvassa kauemmaksi taakse jääneillä Olli-Poika Parviaisella on paikka niin tulevaisuus- kuin hallintovaliokunnassakinjäsen ja Krista Mikkosella taas puolustusvaliokunnassa.

Eduskunnassa kaiken työn sanotaan tapahtuvan valiokunnissa, kun taas suuren salin väittelyt ovat teatteria kansalle. Kärjistettyä, mutta pitää paikkansa, että kaikki lakiesitykset käsitellään valiokunnissa – joskus toisenlaiseen asentoon kuin ne sinne ovat saapuneet – ennen kuin eduskunta alkaa niitä hyväksyä.

Vihreistä kerrotaan, että siirtoihin vaikuttivat edustajien henkilökohtaiset toiveet. Eduskuntaryhmästä myös huomautetaan, että valtiovarainvaliokunnan varajäsenellä on selvästi merkittävämpi asema kuin muiden valiokuntien varajäsenenä. Syy on siinä, että valiokunta jakautuu peräti kahdeksaan jaostoon, jotka nyt aloittavat ensi vuoden budjetin pilkkujen syynäämisen. Karille olisi tulossa näistä nyt neljä paikkaa. 

Aiemmin Karin asemassa valtiovarainvaliokunnan varajäsenenä toimi Ozan Yanar, joka nyt nostettiin varsinaiseksi jäseneksi Aallon tilalle.

Tappio Aallolle puheenjohtajakamppailussa on ollut Karille eittämättä raskas ja senkin arvioidaan vaikuttaneen paikkajakoon. Silti ulospäin näyttää, että Karin siirtämisessä takariviin olisi myös osin kyse siitä perinteistä valtapolitiikasta ja Abbankin hoilaamasta logiikasta, että häviäjän on pudottava, kun voittaja saa kaiken. 

Saa nähdä, ilmoittaako Kari pian keskittyvänsä työhön Helsingin hyväksi kaupunginvaltuustossa ja kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisiko Touko-äijä ottanut mallia Antti-äjiästä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ennen pitkää alkavat vihreitten rivit rakoilla. Emma Kari oli Ville Niinistön suursuosikki puheenjohtajaksi. Ville Niinistö saattaa todennäköisesti hakeutua toisiin tehtävään ennen seuraaavia eduskuntavaaleja, eikä asetu ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa.

Touko Aalto joutuu selittämään, mitä hän tarkoittaa kansalaistottelemattomuudella. Minulle jäi ainakin kovin epäselväksi,
tarkoittakoo Touko Aalto kansalaistottelemattomuutta myös virkatehtäviään suorittavia poliiseja kohtaan. Hän ei sanoutunut siitä mielestäni selvästi irti.

Kaj Wiik

Tätä Touko tarkoitti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaistottelematt...

Kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Haluatko mieluummin venäläistyylisen järjestelmän?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Hän ei sanoutunut siitä mielestäni selvästi irti."

Kyllä hän siitä selkeästi sen tuomitsi. Poliisin toimia voi ja saa vastustaa väkivallattomasti.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Alfa-uros panee alfa-naaraita, syrjään!

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Vaihtoehdoista Aalto ja Kari näin ulkopuolisena arvioisin, että Touko Aallolla on enemmän rationaalisuutta ja vähemmän fanaattisuutta kuin Karilla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään tv-haastattelussa Aalto oli minulle vähän pettymys aikaisempiin esiintymisiin verraten. Liekö menestys jo noussut vähän päähän, joka sinänsä ei olisi mikään ihme, mutta jotain kiihkoisaa puhekonemaisuutta oli tullut liikaa mukaan. Jotenkin liikaa Niinistömäisyyttä, joka ei välttämättä ole ollenkaan eduksi?

Aika näyttää, miten hän pystyy vielä muutenkin näin kovin vihreänä politiikkona viemään uraansa eteenpäin. Pääministerin paikkaa en hänelle kyllä näillä puheilla suosittelisi vielä pitkään aikaan...

Risto Salonen

Olet oikeassa niinitömäisyydessä: ei antanut haastattelijan keskeyttää itseään, rakasti omaa ääntään ja omia mielipiteitään niin paljon. Lisäksi täynnä omaa vihreää erinomaisuutta. Tosin paljon Karia parempi.

Timo Heikkila

Aivan totta, pelkkää liturgiaa. Mitenkään muuten P.Haavistoa sen suuremmin diggaamatta, niin hänessä parasta on vastaukset kysymyksiin. Toisin kuin muut poliitikot Pekka vastaa siihen mitä kysytään.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #18

Haavisto onkin outo poikkeus Vihreiden porukassa. Ei edes uskoisi miestä Vihreäksi puheidensa perusteella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vihervasemmistolaista stalinismia, normikamaa.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Tässä syy, miksi Emma Kari ei voi toimia näkyvästi Vihreiden politiikassa:

Kokoomusvaikuttajalle 5 vuotta törkeästä petoksesta

Ilkka J. Kari on kokoomusvaikuttaja ja vihreiden kansanedustajan Emma Karin isä. Hän on toiminut muun muassa Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kari tuomittiin vankeuteen 5 vuodeksi.

Espooseen piti rakentaa luksustalo senioreille, liki 7 miljoonaa euroa katosi taivaan tuuliin.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707032200242995...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Harvinaisen törkeä kirjoitus Ruipolta. Varsinaista ruikuttamista. Miten lapset ovat vastuussa isiensä teoista? Ei mitenkään!

Hieman tilastoa niille jotka mällistelevät ulkomaalaisten tekemistä rikoksista maassamme: "1.9 Ulkomaalaisten tuomiot
Vuonna 2015 kaikista 474 500 rangaistukseen tuomituista 8 prosenttia (38 500) oli ulkomaan kansalaisia. Ulkomaan kansalaisten osuus oli selvästi suurempi rangaistusmääräyssakkoihin määrätyistä (13 %) ja alioikeuksissa tuomituista (10 %) kuin rikesakkoihin määrätyistä (4 %). Suurin osa, 61 prosenttia, ulkomaalaisten saamista rangaistuksista oli seurausta liikennerikkomuksista ja liikennerikoksista sekä noin 15 prosenttia omaisuusrikoksista."
Ruippo voi tutustua koko aineistoon linkissä:

http://www.stat.fi/til/syyttr/2015/syyttr_2015_201...

Käyttäjän PerttuHuovinen kuva
Perttu Huovinen

Itsehän toivoin että enmä kari olisi valittu puolueen johtoon, tosin tämä partasuti tulee hyvänä kakkosena typerien kannanottojen julkilausujana. Virheet eivät hallituksessa saa mitään aikaan, se nähtiin jo Villen toimesta, jäi meinaan suot suojelematta kun päästettiin sanni puikkoihin, koska möksähdettiin ydinvoimasta. Sanni tosin on vielä pelottavampi opetusministerinä, kuin ympäristöjonakin^^

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Lähtevätkö nyt Emma Kari ja Anni Sinnemäki yhdessä pontevasti vihdoin ajamaan Hesaan tuulimyllypuistoja ?

Onhan se kauheaa, että Suomen pääkaupungissa, jossa uusiutuvan energian puolesta puhuvien puolue on kakkosena, ei ole yhtään tuulimyllyä. Muualla Suomessahan niitä on valtavasti ja niiden rahoitukseenkin meni julkista menoista ( jonka leikkaamista hallitus on kovasti hehkuttanut ) viime vuonna 157,6 miljoonaa ( jolloin tuulisähkön osuus sähkön nettotuotannosta oli 3,6 % ) , tänä vuonna 211 miljoonaa ja ensivuodelle on jo esitetty peräti 248,5 miljoonaa.

Kyllähän Karin ja Sinnemäen pitää huolehtia, että Hesa saa osuutensa niistä tuottoisista maavuokrista, joita tuulisähköfirmat maksavat niille maata vuokraaville kaupungeille , kunnille ja muille maanomistajille.

Ei muuten vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto eikä myöskään haastattelijansa Seija Vaaherkumpu muistanut näitä tuulimyllytukiaisia nostaa esiin tänään Ykkösaamussa, kun pohtivat mistä leikataan ja siirretään mm. koulutukseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

:). :). Ilman muuta, eihän pääkaupunkiseutu voi jäädä ilman tätä tuottoisaa ihanuutta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Energiapolitiikka onkin Vihreiden heikko kohta, ellei peräti pimeä puoli. Tuulivoima on kalleinta mahdollista jan samalla saastutavinta energian tuotantoa, kun otetaan huomioon sen tarvitsemat massiivisen betonirakennelmat ja varavoimalat tuulettoman ajan varalle. Kaiken päälle tuulivoima syrjäyttää muuta tuotantoa aina, kun sitä on saatavilla. Tästä typeryydestä suomalaiset maksavat ensi vuonna jo noin 250 miljoonaa euroa.

Jos tuulivoiman tuki lopetettaisiin, siitä saataisiin riittävästi varoja koulutukseen, eikä tarvitsisi puuttua teollisuuden tukiin, mitä Touko Aalto on esitellyt. Suomen teollisuuden saamat verohelpotukset ovat välttämättömiä globaalin maailmantalouden vuoksi ja myös sen vuoksi, että Suomi joutuu maksamaan päästömaksuja suhteellisesti enemmän kuin muut ja vain sen vuoksi, että täällä on lähtötilanteessa ollut keskimääräistä parempi päästötilanne.

Tämän päälle Vihreiden politiikka on uhka metsätaloudelle. Suojellut metsät toimivat muka hiilinieluina. Eivät toimi. Ne ovat kasvunsa päässä olevia alueita, joilla on kyllä retkeilyarvoa, mutta ei muuta. Vain uusiutuvat talousmetsät, jotka kasvavat enemmän kuin puustoa käytetään, sitovat hiiltä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pari korjausta. Vihreiden energiapolitiikka on paljon muutakin kuin tuulivoimaa - tuulivoima on vain yksi keino muiden joukossa. Itse asiassa tuulivoiman ylisuurten tukien takuumiehenä häärivät keskustalaiset, etenkin ilmeisesti Pekkarinen.

Teollisuuden tukien on havaittu olevan tehoton ja kilpailua vääristävä tapa toimia, nuo rahat voitaisiin käyttää paljon paremminkin. Tästä on mm muutama kokoomuslainenkin vihreiden kanssa samaa mieltä. Päästömaksujen suhteellisen enemmyyden osalta toivoisin perusteluja - minulle moinen on outo väite.

Näkemyksesi metsistä on muuten jossain määrin ristiriitainen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #24

Totta on, että silloinen Vahhasen II-hallituksen elikeinoministeri Mauri Pekkarinen on tuon tuulimyllytukiaisten käyntiinpanija. Taustallahan siinä oli maanomistajien tuulisähköfirmoilta saatavat mittavat maanvuokrat. Siinä keksittiin uusi kepulainen rahastusautomaatti.

Mutta Pekkarista komppasi silloin vahvasti myös vihreiden työministeri Tarja Cronberg visioimalla tuulimyllyteknologian tuovan Suomeen Tanskan malliin 15 000 - 20 000 työpaikkaa. Paljonko tuosta on toteutunut, kun se ainoa suomalainen tuulimyllytehdas, WinWind, meni jo vuosia sitten konkurssiin. Suomeen tuotavat tuulimyllyt tulevat Saksasta, Tanskasta ja Espanjasta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ei kai ole mahdollista että vihreissä esiintyisi pyrkyryyttä tai vielä pahempaa eli voiton jälkeistä "puukottamista" kaikkivoipaisuuden puuskassa.

Toukolla ei ole mitään oikeaa sanottavaa koskaan ollut, toistaa ulkoa opeteltuja lätinöitä kuin papukaija joka haastattelussa ja hömppäohjelmassa johon pääsee silmät pyöreinä "esiintymään". Tuohan ei kyllä ole mikään ihme kun kysymyksessä on vihreiden pj. eli puolueen jolla ei omaa sanottavaa juuri ole.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Vihreiden kantavana voimana ovat mielikuvat ja idealismi. Näistä realisimi tuntuu välillä olevan kaukana. Osaan kansalaisista mielikuvat ja idealismit menevät kuin kuuma veitsi voihin, koska näihin on helpompi uskoa kuin inhottaviin tosiasioihin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Taisi nousta hattuun kun jo jakaa hallituspaikkojakin.

Timo Ala-Harja

Se Emma Kari on fanaatikko.Sellaiset eivät koskaan saa mitään rakentavaa aikaiseksi.

Veijo Mustonen

Joillekin totuus on harvinaisen törkeä kirjoitus.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa Kari sai Helsingissä runsaat 4 600 ääntä ja viime kevään kuntavaaleissa jo yli 5 900 ääntä – toiseksi eniten heti pormestariehdokas Anni Sinnemäen jälkeen."

Kenties tässä on se ydin. Vihreisiin ei ehkä mahdu kahta voimanaista samaan aikaan.
On siinä Toukolla paimentamista :).

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Eduskunnassa kaiken työn sanotaan tapahtuvan valiokunnissa, kun taas suuren salin väittelyt ovat teatteria kansalle.....

ooo

Miksi valiokuntatyöskentelyä ei televisioida? Saisimme todella nähdä mitä ihmiset tekevät eduskunnassa.
Jos laki on esteenä, sitä on muutettava.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olen kyllä oikein tyytyväinen siihen että Aalto voitti puheenjohtajakisan. Emma Kari on cityvihreyden ruummiillistuma, hän olisi ehkä kyennyt säilyttämään vihreitten kannatuksen viime kevään tasolla, mustta tuskin nostamaan sitä. Touko Allon johdolla vihreistä on tulossa (ellei jo tullut) todellinen yleispuolue, joka vetoaa myös maakunnissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ovatko seuraavat puheenjohtajavaaleissa hävinneet eturivissä puolueensa politiikassa?
Jutta Urpilainen, SDP
Alexander Stubb, Kokoomus
Sampo Terho, PS -> Siniset

Varsin normaalia siis. Kova on hinku pudottaa alas Vihreiden imagoa, kun kannatus vaan nousee.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Syyllistyvätkö Vihreät sukupuolisyrjintään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset