ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Haavisto vs. Halla-aho/Huhtasaari? Presidenttikisa toiselle kierrokselle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ilmoitus presidentinvaaleista tänään Uudessa Suomessa voi viedä koko vaalin toiselle kierrokselle.

Istuva presidentti Sauli Niinistö nauttii valtaisaa kansansuosiota ja Ilta-Sanomien kesäkuun alussa julkaiseman kyselyn mukaan häntä tukee presidentiksi peräti 72 prosenttia suomalaisista. Niinistön onkin syystä arvioitu pyyhkivän muilla ehdokkailla pöytää ja voittavan vaalit suoraan ensimmäisellä kierroksella. Paljon tilanteesta kertoo se, että presidentinvaalit on nähty lähinnä tilaisuutena käydä laajaa ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Käydään siis keskustelua, ei vaaleja.

Halla-ahon ilmoitus siitä, että hänellä on ehdotus valmiina presidentinvaaleista (ja niihin lähtemisestä) muuttaa kuitenkin vaalien asetelmaa selvästi. Vaikka Halla-aho pitääkin kortit vielä lähellä itseään, eikä paljasta, esittääkö hän ehdokkaaksi itseään vai varapuheenjohtaja Laura Huhtasaarta, on selvää, että turvallisuuspolitiikan ohella myös arvot nousevat väittelyiden keskiöön. Erityisesti kamppailua käytäisiin perussuomalaisten ja vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston välillä.

Sitä keskustelua varten juoksuhautoja onkin kaivettu jo monet vaalit. Toimittaja Matti Virtanen kuvasi puolueiden välistä asetelmaa oivasti Talouselämässä (Uusi tuotantokausi, 21/2017). Hän vertasi kolmen perinteisen suuren puolueen keskustan, kokoomuksen ja SDP:n vallanjakoa oopperan kolmiodraamaan.

–Oopperassa pitää tietysti olla niin sanottu subrettipari, sivujuonta kuljettava kaksikko, joka tuo päätarinaan vaihtelua ja huumoria. Siihen rooliin perussuomalaiset ja vihreät sopivat mainiosti, Virtanen kirjoitti viitaten ennen muuta Ville Niinistöön (vihr.) ja Timo Soiniin (ps./uv.)

Jos arvot nousevat presidentinvaalien keskeiseksi teemaksi, subrettipari voi hyvin varastaa koko show’n. Tällöin ensimmäisen kierroksen todellinen kilpailu käytäisiin siitä, kumpi on suositumpi: Haavisto vai Halla-aho tai Huhtasaari. Toisella kierroksella äänestettäisiin Niinistöä.

Huhtasaari on kuopinut maata jo hyvän aikaa. Hän ilmoitti juhannuksen tienoilla Ylelle harkinneensa ehdokkuutta ja tukijoiksi ilmoittautuivat Toimi Kankaanniemi ja Jani Mäkelä. Ainakaan viime viikolla kanta ei Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa ollut muuttunut.

Itse kuitenkin veikkaan Halla-ahon lähtevän. Ensiksi Halla-aholla voi olla tarvetta ja halua profiloida puheenjohtajana perussuomalaisia nyt Uuden vaihtoehdon irtauduttua. Toiseksi luulen, että presidentti Niinistön julkisen kannanotot perussuomalaisten puoluekokouksen henkilövalinnoista jäivät Halla-aholle sen verran hampaankoloon, että hän haluaa kohdata Niinistön vaalikentillä. Lisäksi jonkinlaisena etuna Halla-aholle voi toimia myös hänen Nato-kantansa. Nykyisistä ehdokkaista hän olisi selvästi Nato-myönteisin, mikä piristäisi ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse veikkaan että toka kierros tulee. Demarit ovat kasaamassa rivejään ja keskustan ehdokas Matti Vanhanen kerännee paljon peruskepulaisten ääniä. Sauli Niinistön ekan kierroksen kannatus saattaa jäädä yllättävänkin alas ja se meinaisi mun mielestä alle 30 prosentin kannatusta. Vihreiden Haavisto ei ole mikään varma veto toiselle kierrokselle eikä Halla-aho/Huhtasaaren kannatus voi mitenkään nousta toisen kierroksen paikkaan oikeuttavaan vaalitulokseen. Jännät vaalit tulossa ja tässähän alkaa syksyä kohti varmaan innostua moni muukin kuin spekulaatioita eniten kirjoittavat toimittajat. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestäkin tulee tosi jännät vaalit, ihan en meinaa housuissa pysyä, kun pitää arvuutella, että saako Niinistö ekalla kierroksella 55% vai 65% äänistä.

Huisin jännät vaalit, ainakin toimittajille.

Jaakko Paasonen

Ei todellakaan jännitä.
Tolkun pres.Niinistö,joka on meedioiden ja Ylen suosikki, siunaa kyllä kaiken,kuten lisää matuja,sekä kannattaa €Un liittovaltiota ja sen kautta natoon liittymistä. Suurmoskeijakaan ei häntä huolestutta,eikä kansalaisten kasvava huoli islamisaatiosta,
joten tolkun mies..
kerta kaikkiaan.

Laita ny Petteri kuitenkin sepalus kiinni, kun noinkin huisisti jännittää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vai on meedioiltakin kysytty, kenestä pitäisi tehdä seuraava presidentti. Jopas jotain. MATU (= maahanmuuttajien tuettu opetus) tuskin on sen luokan kysymys, että se presidentinvaaleja ratkaisee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

MATU ei tosiaan tarkoita muuta kuin maahanmuuttajien tuettua opetusta. Minulle se on selvää, toivottavasti joskus vielä sinullekin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No pidän arviona , että Niiinistö pääsee presidentiksi toisella kaudelle, ja Väyrynen kyllä vie Vanhaselta äänia kuten aikoinaan Korhonen vei Väyryseltä. Näin arvelen je en syö hattua. Kansa saattaa ratkaista koko homman jo eka kierroksella, ehkä

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En oikein jaksa uskoa Nato-myönteisyyden olevan mikään valtti Halla-aholla. Myös Niinistö ja Haavisto ovat Nato-myönteisiä, ja sen lisäksi he ovat tolkun ihmisiä.

Kaarlo Kimpunen

Oikeastaan on pakko saada Halla-aho mukaan presidenttikisaan!
Aito Nato-myönteisyys on varmasti vahva kortti näinä aikoina. Mahdollisuus todella suureen äänipottiin on olemassa.

Huomaatteko muuten, miten kaikki aikaisemmat aidosti Länsi-suuntautuneet Nato- myönteiset (esim. Katainen, Haglund, Stubb), ovat kukin tavalla tai toisella joutuneet sivuraiteelle kotimaisessa politiikassa. Vaikka miten nuoria ja nousevia kykyjä ovat vuorollaan olleet. Tällainen suuntaus on sinänsä hyvin huolestuttava.
Pitääkö tässä suhteessa syyttävän sormen osoittaa myös nykyisen Mäntyniemen isännän suuntaan?

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Kaikki muut, paitsi Huhtasaari ja Halla-aho ovatm menneen talven lumia. Itse pidän Huhtasaarta parhaimpana ehdokkaana presidentiksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Itse kuitenkin veikkaan Halla-ahon lähtevän.»

Tuskin, ellei hän ole aivan harhainen. Olettaisin, että Halla-Aho puolueensa rikkoutumisen jälkeen kokee itsensä niin turvattomaksi ja epävarmaksi, että on varovaisempi pyrkimyksissään korottaa itseään entistä näkyvämpään asemaan. Tämä turvallisuudentarve täyttyy, jos hän saa keskeiset tukijansa näkyvämpään asemaan.

Voisin olettaa, että Huhtasaari lähtee presidenttikisaan, vaikka varmastikaan ei voi voittaa. Tärkeämpää on olla piikkinä lihassa ja hän provosoivan sanavalmiina hoitaisi tehtäväänsä ehkä jopa hyvin, mikä voi tuossa sellaista näkyvyyttä, mikä nostaa puolueen asemaa. Muut mahdolliset persukandidaatit eivät olisi yhtä provokatiivisia, eivätkä siten saisi toivottua vaikutusta aikaiseksi.

Toisaalta puolue voisi tässä hajaannustilanteessa ottaa taktiikaksi näyttäytyminen asiallisena, muuttumattomana ja laaja-alaisena, johon esim. Tom Packalén voisi sopia erinomaisesti. Sikäli, kun halla-aholaiset ovat muutenkin yleensä lähteneet ennemmin provosoimaan kuin rakentamaan arvokkuutta, on ehkä luultavampaa, että presidenttikandidaatiksi haluttaisiin Huhtasaari. Vaikea toki sanoa, koska eivät välttämättä halua tehdä niin kuin heiltä odotetaan, mikä merkitsisi vastustajien todistamista oikeaksi ja Huhtasaari merkitsisi noiden oletusten täyttämistä. Tosin Halla-Aho jo astui siihen ansaan ryhtyessään syrjäyttämään Soinia ulkoministerin paikalta, joten sinällään en välttämättä odottaisi järjenkäyttöä tässäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset