ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Antti Rinteen hätätila

Sauli Niinistön ”hurmokselliseen” kampanja-avaukseen verrattuna SDP:n presidenttiehdokkaan metsästys näyttää kärsimysnäytelmältä, pohti politiikan erikoistutkija Erkka Railo Twitterissä. Arvioon on helppo yhtyä ja oikean kontekstin se saa, kun muistaa, että SDP on vuoden 2007 jälkeen hävinnyt peräjälkeen kolmet eduskuntavaalit, kolmet kuntavaalit, kahdet eurovaalit ja yhdet presidentinvaalit.

Maanantaiaamun ensimmäinen uutinen oli, että pitkän linjan demarikansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta jo toistamiseen. Heinäluoma viittoili puheenjohtajalle Antti Rinteen suuntaan todeten, että puheenjohtajan tulisi nyt löytää ehdokas, koota joukot ja muistutti perään, että joukkoja johdetaan edestä.

Joku saattoi lukea rivien välistä: ”Antti, tää olis nyt sun homma”.

Vaikka Rinne kuinka vakuutteli, että oma ehdokas löytyy ”kivuttomasti”, on selvää, että SDP:n on nyt vaikea löytää nimekäs ehdokas, joka suostuisi ottamaan osuman joukkueen puolesta.

Iltapäivälehtien viikonlopuksi julkaisemien kyselyjen mukaan Sauli Niinistö olisi voittamassa vaalin suoraan ensimmäisellä kierroksella. Viime vaalien kakkosen, Pekka Haaviston, kannatus oli 11–12 prosenttia ja SDP:n Heinäluoman 3 prosenttia. Tavoitteena olisi Paavo Lipposen viimeksi saaman 7 prosentin kannatuksen päihittäminen.

Ehkä siksi Heinäluoman heitot ensin Jutta Urpilaiselle ja sitten Rinteelle synnyttävät ennemmin mielleyhtymiä polttopallosta kuin syötöiltä pistepaikoille.

Rinne väistikin nopeasti Heinäluoman heiton. Hän laski ilmeisen ”kivuttomasti”, että olisi helpompi saavuttaa toivottu tulos muualla ja ilmoitti kokoavansa joukot sekä johtavansa heitä edestä presidentinvaalin sijaan samaan aikaan järjestettävissä maakuntavaaleissa.

Rauhanmerkkiä napinlävessään kantava Erkki Tuomioja teki omat johtopäätöksensä gallup-luvuista ja ehdotti, että ehkä kenenkään demarin ei tarvitsisi ottaa osumaa. Että demarit voisivat asettua tukemaan Sauli Niinistöä.

Tämän tekee mahdolliseksi paitsi se, että Niinistö on tällä kertaa ehdolla (kokoomuksen tukemana) itsenäisenä ehdokkaana, myös se, että Niinistöllä on Tuomiojan mielestä SDP:lle sopiva ulkopoliittinen (lue Nato-) linja. Kokoomus päätti vuosi sitten, että sen tavoitteena on saattaa Suomi Naton jäseneksi lähivuosina, kun taas Niinistö ja demarit – Liisa Jaakonsaarta lukuun ottamatta – eivät näe syytä liittyä nyt Natoon.

Mutta vaikea olisi nähdä SDP tukemassa kokoomustaustaista ”työväen presidenttiä”. Se olisi selvä merkki äänestäjälle: Mihin sitä SDP:tä enää tarvitaan? Harakatkin ilkkuisi, enkä nyt välttämättä viittaa entiseen puheenjohtajaehdokkaaseen.

Rinne otti aikalisän ja sanoi, että porukalla pohditaan, elokuussa kerrotaan.

Maanantain tilanne näyttääkin SDP:n kannalta heikommalta kuin viime viikon lopussa: silloin oli sentään nimi pelissä ja muutama tukijakin. Railokin leukaili, että tilanteessa ”alkaa olla kansallisen hätätilan tunnelmaa: Mistä löydämme SDP:lle presidenttiehdokkaan?!”.

Hätiin riensivät toimittajat Matti Virtanen Talouselämästä ja Timo Haapala Ilta-Sanomista. He saivat nopeasti kokoon listat sopivista ehdokkaista, jotka kävisivät nyt kun Rinne, Heinäluoma ja Jutta Urpilainen ovat kieltäytyneet: Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen, Miapetra Kumpula-Natri, Sanna Marin ja Tytti Tuppurainen. Niin, ja tietenkin se Atlantti- (lue Nato-) seuran Liisa Jaakonsaari. Mutta onko kellään riittävän hyvää syytä tehdä valtakunnalliset tv-vaalit ja hävitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Näet selvästi jotain hauskaa tässä Niinistö-hurmoksessa. Ja kyllähän se naurattaa, kun jopa presidentin kannatuslappujen keräämisen alkaminen julkistetaan suurena uutisena kaikilla kanavilla. Mutta me Kekkosen kokeneet tiedämme, että kaikella tällä on se vakavampikin puoli.

Niinistön joka tuutista toitotetun kampanja-avauksen päivinä kerätyt gallup-mielipiteet eivät kerro vielä mitään siitä, mikä tilanne on silloin, kun muut ehdokkaat pääsevät ääneen. Tai siis jos uskaltautuvat ehdolle ja saavat kampanjoilleen julkisuutta.

Puheenvuoron kommenteissa on jo vaadittu, että muut ehdokkaat luopuvat ja eduskunta huutaa Niinistön - elinikäiseksi? - presidentiksi. Liberaalin sanomalehden toimittajan kannattaa suhtautua kriittisesti vallalla olevaan presidentin henkilöpalvontaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näistä esittämistäsi jo Liisa Jaakonsaari ehti jo tänään toisen kerran kieltäytymään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kumpula-Natrikin on kieltäytynyt jo aiemmin:

Kumpula-Natri kertoo sanoneensa häntä eri vaaleissa tukeneille pitkin matkaa, ettei presidentinvaalit ole hänen juttunsa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kumpula-natri...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Lukkala

Kuinkahan moni kerkiää kieltäytyä ennen kuin edes kysytään !

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei minun ongelmani. Ongelma on Rinteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tässä vaiheessa panostaisin Tuula Haataiseen. Jos hänkään ei suostu, luonteva ratkaisu olisi siirtyä vasemmiston ehdokkan Merja Kyllösen tukijaksi. Kyllä siinä demareiden mielipiteet hajovat niinistöläisiin ja kyllösläisiin, mutta puolueen kannalta se on parempi ratkaisu kuin mennä vaaleihin ilman mitään vaihtoehtoa. Rinne ei ehdokkaaksi ole sopiva hänen heikon yleiskannatuksensa vuoksi, vaikka hän puolueen puheenjohtaja onkin.

Kyllösen taakse meno saattaisi johtaa jopa siihen, että vaalissa tarvitaan kaksi kierrosta. Silloin ei demareiden eikä vasemmistolaisten tarvitsisi vasten tahtoaan äänestää toisella kierroksella porvaria tai jättää äänestämättä, kun aitoa työväen ehdokasta ei vaaleissa olisi. Selvää kuitenkin on, ettei yksinäisillä puolueiden ehdokkailla ole mitään mahdollisuuksia Niinistöä vastaa, mutta yhteisehdokkaalla tämä mahdollisuus on, vaikka ei lopulta valituksi tulekaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

SDP:n asettuminen Kyllösen taakse saattaisi olla se kivuttomin ratkaisu, vaikka puolue hetkellisesti repeäisikin kahtia kyllösläisiin ja niinistöläisiin. Ja onhan SDP periaatteessa hieman kiitollisuudenvelassa Vasemmistoliitolle, kun se tuki vuosina 2000 ja 2006 Halosta. Parempi nyt tämäkin, kuin vastahankainen ehdokas, joka ottaa pahasti turpiin Niinistöltä ja ehkä jopa Haavistoltakin. Lipposen tulos 2012 vaaleissa taisi olla huonoin tulos presidentinvaaleista, mihin SDP on yltännyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kyllösen taakse meno saattaisi johtaa jopa siihen, että vaalissa tarvitaan kaksi kierrosta."

Heh heh! ;)

Käyttäjän LeenaMariaHeikel kuva
Leena Heikelä

Olisiko yhtään MIESTÄ ehdokkaaksi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, Martti Ahtisaari. Toki hänen pitäisi vielä toinenkin kautensa hyödyntää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Soinia ei tällä kerralla vielä ole ehdotettu.

Ällistyttävä ehdotus saa jatkoa: ”Soinille ovi auki SDP:ssä”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79442-allistyttav...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jospa demarit toteaisivat suoraan, että nyt kannattaa viimein unohtaa varmasti häviävä oma ehdokas ja antaa tukensa Pekka Haavistolle. Arvomaailma on edes hiukan lähempänä omaa kuin sen valepukuisen kokoomusehdokkaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kertoo paljon SDP:n kriisin syvyydestä, että vastuullisille paikoille on niin vähän halukkaita, että nimitetyksi tulee se, joka ylipäätään suostuu. Niin kävi Helsingin apulaispormestaria valittaessa ja vielä pahemmalta näyttää presidenttihdokkaan kohdalla. Tässä tilanteessa Tuomiojan ehdotus Sauli Niinistön nimittämisestä tuntuu järkevimmältä, koska silloin puolue on sentään asettunut sen ehdokkaan taakse, jota kannattajat tulevat joka tapauksessa äänestämään. Mutta SDP:n kriisiä se ei ratkaise, sillä äärikärjekäs oppositiopolitiikka yhdistettynä suoranaiseen vastuunpelkoon ei kyllä minkäänlaista luottamusta synnytä. Ehkä enemmän rakentavia ehdotuksia ja vähemmän demagogiaa sisältävä linja olisi hedelmällisempi.

Hannu Rautomäki

Jo Lipposen suorittama manööveri SDP:n reivaamiksesi eräänlaiseksi valkokauluspuolueeksi oli surkuhupaisa.
Heti perään kokoomuksen johto julisti oman puolueensa työväenpuolueeksi.
Lipposen linjanmuutoksen seuraukset vaikuttavat tänä päivänäkin. Kokoomus sai uuden tontin, ja SDP luopui omastaan
Viite:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074118975/Kokoom...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen demareiden kannattaisi vilkaista Ruotsin suuntaan. Siellä istuu demaripääministerin Stefan Löfvenin hallitus, jonka koalition oleellinen osa ovat Vihreät.

SDP sai aivan ilmeisen shokin ja trauman v. 2012, kun Paavo Lipponen jäi presidentinvaaleissa kerrassaan viidenneksi. Lipposen hallituksen valtiovarainministeri Sauli Niinistö otti voiton.

Mutta toisella kierroksella mukana oli Pekka Haavisto. Kyllä demarien kannattaisi asettua nyt heti alkuun Haaviston taakse. Tuomioja olisi voinut luonnollisemmin ehdottaa Haavistoa kuin Niinistöä. Haaviston linja Nato-asiassa on tiettävästi hyvin samanlainen kuin presidentti Niinistöllä. Talouspolitiikassa sen sijaan Haavisto on paljon lähempänä demareita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset