ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

1 084 syytä äänestää – vähän liikaa jo?

Kävin äänestämässä, kuten tekin toivottavasti teitte. Kuitenkin olo on kuin sillä Ylen vaalikoneen palvelimella, joka kyykkäsi kuukausi takaperin, kun kuntavaaliehdokkaat rynnistivät yhtaikaa jättämään vastauksena.

Koko Suomessa ehdokkaita on yli 33 000 ja omassa kotikaupungissani Helsingissä ehdolla on 1 084 eri ihmistä. Näin yksittäisen äänestäjän näkökulmasta se on aivan holtiton määrä. Viime eduskuntavaaleissa meillä oli sentään vain 269 ehdokasta.

Näistä vaaleista minulle jäi (vielä kun tulosta ei analysoida) käteen lähinnä tukku flaijereita. Mieleen jäivät myös Helsingin katukuvaan ilmestyneet isot mainosliput. Varsinaista vaaliteemaa tai debattia ei ehdokkaiden välille oikein syntynyt. Mutta miten syntyisikään, kun 1 084 ehdokasta joutuu ensisijaisesti keskittymään oman tunnettuutensa kasvattamiseen ja sen kertomiseen, että hekin ovat ehdolla?

Puolueet aina toitottavat, että pitää saada mahdollisimman paljon ehdokkaita, jotta jokaiselle löytyisi varmasti se sopiva ehdokas. Vastalause. Miten ihmeessä minulta voidaan odottaa, että löytäisin tuhannen ehdokkaan joukosta yhden sopivan. Siis vain yhden. Olisi edes se siirtoäänivaalitapa.

Vaalikoneiden, blogien ja muun perkaamisen jälkeen löysin sopivia ja kelpo ehdokkaita oikein tukullisen. Vaaleista keskusteltaessa omat tuttavatkin ovat valitelleet, kuinka oman ehdokkaan löytäminen on ollut hankalaa, vaikka sopivia olisi pari–viisi. Silti tuntuu, että tutustuminen ehdokkaaseen jää flaijerin tasolle. Ilman kunnollisia vaalikeskusteluja ratkaisevia eroja ei pääse syntymään.

Medialla on toki merkittävä rooli keskustelun edistämisessä, ja joku voikin nälviä, kuinka typerää on toimittajan surkutella, että vaalikeskustelu jää vähäiseksi. Totta. Mutta kuinka moni lukija jaksaisi käydä läpi kaikki ehdokkaista kertovat uutiset? Katsoiko joku kaikki oman kuntansa ehdokkaiden vaalivideot Ylen vaaligalleriasta?

Anyone?

On tietenkin totta, että eduskuntavaalien ehdokasmäärää ei suoraan pidä verrata kuntavaalien ehdokasmäärään. Onhan luottamuspaikkojakin Helsingin valtuustossa 85, kun eduskuntaan pääkaupungista nousee 22 kansanedustajaa. Mutta tarvitseeko jokaista valtuustopaikkaa kohden todella olla 12–13 ehdokasta?

 

P.S.

Jos et vielä äänestänyt, niin käy. Kirjoituksen tarkoitus ei ole väheksyä yhtäkään ehdokasta tai kannustaa ketään olemaan äänestämättä, vaan – kuten otsikkokin sen sanoo – pohtia, onko 1 084 jo vähän liikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minä jaksoin katsoa kaikki oman kuntani vaalivideot läpi. Niitä oli tasan yksi eli omani. Tosin se ei vaikuttanut äänestyspäätökseeni :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset