ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Jussi Halla-ahon oikea vastus onkin Timo Soini – Näin ryöpytti videolla

Kun Sampo Terho viikko sitten kuulutettiin perussuomalaisten puoluetoimistolla puoluejohdon epävirallisen viralliseksi puheenjohtajaehdokkaaksi kannatustviittien kera, näytti Jussi Halla-ahon pelitila käyvän pieneksi.

Kaiken kukkuraksi Terho ilmoittautui presidenttiehdokkaaksi ja presidenttiehdokkuudellaan aiemmin spekuloinut varapuheenjohtaja, puolustusministeri Jussi Niinistö säesti, että puheenjohtajan on oltava presidenttiehdokas.

Halla-ahosta lyötiin ilmat pihalle, arvioi Helsingin Sanomien pitkäaikainen politiikan toimittaja, nyttemmin eläkkeelle jäänyt Unto Hämäläinen Ylen Politiikkaradiossa.

– Silloin kynnystä nostetaan niin korkealle, ettei Jussi Halla-aho pysty siitä – minun arvioni mukaan – ryömimään yli, Hämäläinen pohti Ylellä.

Viikkoa myöhemmin Halla-aho osoitti, ettei hän jäänyt mattoon. Hän on täysillä mukana kehässä kamppailemassa puheenjohtajuudesta. Presidenttiehdokkuudelle hän on antanut piut paut. Hallitusyhteistyökään ei ole itseisarvo.

Vastassa vain ei ole Terho. Halla-aho käy puheenjohtajakampanjaansa suoraan Timo Soinia vastaan. Sen Halla-aho kertoi suoraan tavoitteekseen jo videoviestinsä alussa ja kritisoi tätä yksinvaltiaaksi. Kritiikki oli suorempaa ja avoimempaa kuin mitä Soini eduskunnassa yleensä kohtaa.

– Kun ilmoitin todennäköisesti tavoittelevani ehdokkuutta, ajatukseni oli haastaa istuva johto ja Timo Soini.

– On tärkeää, että johdossa tapahtuu muutoksia. En halua, että seuraava puheenjohtaja istuu paikallaan 20 vuotta.

Kritiikki eteni myös hyvin henkilökohtaiselle tasolle, sillä Halla-ahon puhe sisälsi myös viittauksia miesten keskinäisiin väleihin.

– Suomalaisille kerrotaan, että on omituista tai monomaanista puhua vain maahanmuutosta. Sehän on lillukanvarsi ja vain yksi politiikan sektori, Halla-aho sanoi mutta jätti kertomatta, että häntä oli monomaaniseksi kutsunut juuri Soini omassa kirjassaan.

– Yksi ennakkotapaus (ikävästä ja omaa kannattajakuntaa suututtavasta ratkaisusta) oli vuonna 2009 päätökseni olla lähtemättä itsenäiseksi ehdokkaaksi eurovaaleissa sen jälkeen, kun puoluejohto (Timo Soini) aiemmasta poiketen pudotti minut perussuomalaisten listalta, Halla-aho muistutti ja kertoi, ettei osa hänen kannattajistaan ole antanut tätä vieläkään hänelle anteeksi.

Sitä Halla-aho ei sanonut, onko hän itse antanut tapausta anteeksi Soinille.

Nimittämällä Sampo Terhoa Soinin perintöprinssiksi Halla-aho pyrkii ohittamaan oikean kilpakumppaninsa ja kiinnittämään huomion Soiniin ja myös Soinin huomion. Taktiikan kannalta ratkaisevaa on, lähteekö Soini tanssiin mukaan.

– Tällainen argumentaatio ei ole kovin hedelmällistä. Sampo Terho on erittäin hyvä ehdokas, kuten kaikki ovat. Ei täällä ole prinssejä ja toivon, ettei myöskään herkkähipiäisiä prinsessoja, kommentoi Soini Ilta-Sanomille viitaten Halla-ahon termiin perintöprinssi.

Entä ketä Soini tarkoitti herkkähipiäisellä prinsessalla? Ei kai vain Halla-ahoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Soini symboloi sitä, miten hallituksessa vesitetään puolueen ajama politiikka. Kuka tahansa onkaan seuraava puheenjohtaja, hän tulee palauttamaan perussuomalaiset puolueen omalle linjalle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Suomen puoluekartalta on puuttunut todellinen protestivaihtoehto siitä lähtien, kun Perussuomalaiset siirtyi ns. salonkivaunuun hallitusvastuuta kantamaan.

Oltiinpa Halla-ahosta mitä mieltä tahansa, niin yksi on ilmiselvää: hänen valintansa puolueen puheenjohtajaksi toisi muutoksen tuulia maamme luutuneeseen poliittiseen kenttään. Perussuomalaisista alkaisi Halla-ahon johdolla muotoutua kansallismielinen "Suomi-ensin" puolue.

Ei taida olla kovin vähäinen se kansalaisten joukko, joka on odottanut juuri tuollaisen vaihtoehdon ilmaantumista puoluekenttää elävöittämään. Vähintään yhtä paljon on niitä, joita kauhistuttaa jo ajatuskin globaalin harmonian rikkoutumisesta. Aika aikaansa kutakin. Harmonian kupla on suurimmassa osassa Eurooppaa jo puhjennut aivan riippumatta Halla-ahon edesottamuksista.

Toimituksen poiminnat