ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Hokeman takaa paljastuu nyt Sipilän ideologia

”Taseet töihin” oli yksi kevään 2015 vaalihokemista. Sen sisältöä ei pahemmin julkisuudessa ymmärretty. Kysyttiin, mitä kaikkea valtion omaisuutta pääministeriksi aikova Juha Sipilä (kesk.) myisi. Ja Sipilä selitti, ettei hän suoranaisesti ollut myymässä, mutta että hän kehittää ”luovan ratkaisun”. 

Mitä pidemmälle hallituskausi on edennyt, sitä selvemmäksi on tullut pääministeri Sipilän poliittinen ideologia. Sanat ovat tulleet lihaksi – tai ainakin Metsähallitus Metsätalous osakeyhtiöksi. Sama ideologia näkyy myös pyrkimyksessä saattaa Suomen tiet osakeyhtiön haltuun.

Taseita siis ovat Sipilän mielessä muutkin kuin ne valtionyhtiöt, jotka tuotiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n eli kärjistetysti omistajaohjauksesta vastaavan Sipilän salkkuun. Taseet ovat myös sellaista omaisuutta kuten yhteiseksi mielletyt metsät ja tiet.

”Taseet töihin” taas tarkoittaa, että nämä valtion ”omaisuuslajit” on saatava tuottamaan rahaa. Ja siksi ne halutaan yhtiöittää. Osakeyhtiön lakisääteinen tehtävä kun on tuottaa omistajilleen voittoa. 

Valtion tiet ja maat – puut, marjat, sienet, kalat sekä riista – on totuttu ajattelemaan yhteisiksi. Niitä saa suomalainen käyttää vapaasti ja maksutta. Vanhakantaisesti ajateltuna näiden ”taseiden” tuottama voitto on jokaisen suomalaisen vastikkeeton oikeus käyttää teitä vapaasti sekä poimia sieniä ja hillaa. Tai vastikkeeton ja vastikkeeton. Kyllähän me veroja maksamme.

Valtiolle tästä luonnollisesti koituu kuluja: metsiä on hoidettava ja teitä korjattava. Sipilän yksinkertainen idea näyttää siis olevan, että jos ne kerran vaativat ”investointeja”, eivätkö ne samalla voisi ”tuottaa” rahaa.

Tässä kohtaa puiden myynti voittomielessä taisi olla suomalaisten selvästi helpompi hyväksyä kuin käyttömaksujen periminen teiden käytöstä.

Vero tai käyttömaksu – same shit, different name, totesi joku liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ajamasta uudistuksesta.

Mutta kun kyse ei ole vain siitä, maksammeko teistä veroa vai käyttömaksua! Tai tarkkaan ottaen on mutta selvästi periaatteellisemmalla tasolla: kyse on siitä, ovatko tiet demokraattisesti hallittua ja verovaroin rahoitettua yhteistä omaisuutta vai julkisen osakeyhtiön yksityisomaisuutta, jonka käytöstä peritään yksityisiä maksuja.

Jos ajatusjuoksua haluaa vielä pidemmälle, voi kysyä itseltään, pitäisikö kaikki Suomen tiet omistavan yhtiön saada itse määritellä tuottamansa palvelun ehdot eli liikennesäännöt. Entä kuka niitä valvoisi?

En tarkoita, että kaikki yhtiöittäminen pitäisi kieltää. Esimerkiksi alkoholin jakelua kansalaisille tuottava Alkoholivirasto olisi minusta todella huono idea. Kiinnostaa vain kuulla, mikä tase-erä pannaan seuraavaksi töihin, ja mitä suomalaiset ovat tästä mieltä.

P.S. Luvalla sanoen Sipilä olisi säästynyt monelta harmilta, jos hän ei olisi vaatimalla vaatinut itselleen valtion omistajaohjausta. Mutta jälki on julkisuudessakin nyt ollut sitä mitä voi odottaa, kun kohtalaisilla yhteyksillä varustettu liikemies pyrkii aktiivisesti hallitsemaan valtion omaisuutta ja ottamaan uusia omaisuuslajeja hallintaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ongelma sekin on että täällä periferiassa edelleen asuu tavallisia köyhänpuoleisia ihmisiä jotka kutsuvat itseään suomalaisten jälkeläisiksi. Kun aikajanalla x/y kaikki maat ja mannut on myyty, niin eipä juurikaan asu enää ketään. Sama lopputulos saataisiin muuten ydinsodalla, noin vartissa. Nyt menossa, eräänlainen hidas räjähdys, eikä tasan kenenkään hallinnassa ;O•

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valtion "metsienhoito" on tuottanut vain tuloja valtiolle ja ollut erittäin lyhytnäköistä, Piippolassakin hakattiin juuri tukkipuuksi järeytyvä männikko paljaaksi aukoksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Valtio lakkauttaa itse itsensä tätä menoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten voi olettaa että jonkinlainen maanpuolustustahto säilyy kun bisnesmiehet raiskaa metsät ja omistaa tiet ja terveydenhuolto on veroparatiisien käsissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://alternativemediasyndicate.com/2017/02/02/po...
Pian meilläkin näin?
Sipilä (vaikka metsien raiskaus on aikaisempaa perua kuin nykyhallitus) ei tajua että jos suomalaisilta viedään luonto niin viedään kieli ja hyveet ja juuret myös. Tai tajuaa muttei välitä.
Maantieverkosto yksityistämällä maa saadaan rikkaiden käsiin kokonaan. Köyhät eivät enää saa tulla ulos lähiöistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset