ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Kikystä tuli päävoitto – missä bileet?

Juha Sipilän lempilapsen, kilpailukykysopimuksen, kattavuus nousi sunnuntain neuvotteluissa yli 90 prosentin. Palkansaajat olisivat näin saamassa puolen miljardin euron veroalen. Mahtava uutinen. Eikö tämä ole sellainen kuuluisa win–win-tilanne, missä hallitus sai mitä tavoitteli ja kansalainen veroalen?

Alkukesästä hallitus ilmoitti, että jos kilpailukykysopimus saavuttaa ”riittävän” kattavuuden, hallitus antaa 315 miljoonan euron veroalen. Lisää veroalea saisi sitä mukaan, kun järjestöt neuvottelevat: ensin 415 miljoonaa 85 prosentin kattavuudesta ja sitten 515 miljoonaa euroa 90 prosentin kattavuudesta.

Nyt tuli päävoitto.

Jostain syystä hallitustriolta jäivät samppanjat poksauttamatta ja nyrkkitervehdykset lyömättä, kun järjestöt vahvistivat, että 90 prosenttia olisi nyt saavutettu. Ainoastaan ulkoministeri Timo Soini pääsi sovittelemaan hänelle vaalien jälkeen tarjottua valtiovarainministerin hattua, kun hän ilmoitti, että kattavuus riittää suurimpaan veroaleen. Hyvä tuli, Soini sanoi STT:lle.

Aika harvoin ulkoministeri vahvistaa 100 miljoonan euron verokevennyksiä. Useammin pääministeri tai kun pääministeri on valtiovierailulla Ruotsissa niin valtiovarainministeri.

Twitterin perusteella valtiovarainministeri Petteri Orpo on maanantaina juhlinut ainoastaan Turun telakan lisäinvestointeja. Hyvähän se tietenkin on omaa vaalipiiriä ja kotikuntaa hehkuttaa – etenkin, kun kuntavaaleihin on enää alle 8 kuukautta aikaa. Mutta onko se todella päivän ainoa ”erinomainen uutinen”?

Kilpailukykysopimusta kommentoitiin hänen ja Sipilän esikunnista STT:lle niukalti. Lasketaan, lasketaan ja sitten arvioidaan myöhemmin viikolla riihessä.

Kun juhlatunnelma kikyn ympärillä on näinkin riehakas, herää epäilys, saavuttiko hallitus tässä lopulta Pyrrhoksen voiton – sopimuksen johon ei olisi varaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Enempi minua ihmetyttää se että ne jotka ovat kohkanneet reilun vuoden veronkorotuksista ovat nyt aivan hiljaa eivätkä huomioi tätä ollenkaan. Viikon päästä taas voidaan suurilla otsikoilla mainostaa miten "hallitus sitä ja hallitus tätä mutta hallitus ei tee mitään".
Tämä on sitä mitä Soini ja Sipilä ovat painottaneet että sopimuksista pidetään kiinni kaikissa tapauksissa.
"Aika harvoin ulkoministeri vahvistaa 100 miljoonan euron verokevennyksiä. Useammin pääministeri tai kun pääministeri on valtiovierailulla Ruotsissa niin valtiovarainministeri."
Koskas niitä viimeksi onkaan pääministeri vahvistanut, 100millin verohelpotuksia ?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tässä keskinäisessä kehuskelussa ja 0,6 %:n ostovoiman lisäyksen mainostamisessa unohdetaan, ettei se koske julkista sektoria, jonka ostovoima laskee 0,6 % lomarahan leikkauksen takia. Muutenkin vuonna 2018 sosiaaliturvamaksut kasvavat jo 2 %-yksikköä nykytilanteesta, joten muidenkin palkansaajien +0,6 % kääntyy -0,6 %:ksi.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Kiky vesitettiin neuvottelujen pyörteissä niin, että siitä ei todellakaan ole juhlimisen aiheeksi. Kun hallitus samalla lupautui olla tekemättä enää mitään toimia työkustannusten alentamiseksi tai vinojen rakenteiden korjaamiseksi, ollaan selvästi sopimuksessa, johon "ei ole varaa".

Hallitus onkin siirtymässä seuraamaan galluppeja ja odottelemaan erilaisia tulevia vaaleja, kannatusta ei enempää riskeerata. Ollaan ikäänkuin ei oltaisikaan. Nuotithan teki jo Katainen. Siksi Orpokin oli Turussa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiky on vain tekosyy veronalennuksille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset