ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Sijoittajagurujen vinkeistä tuli suomalainen kirjahitti

  • Kirjailijat Karo Hämäläinen (vas.) ja Jukka Oksaharju pääsivät signeeraamaan teostaan julkaisutilaisuuden jälkeen.
    Kirjailijat Karo Hämäläinen (vas.) ja Jukka Oksaharju pääsivät signeeraamaan teostaan julkaisutilaisuuden jälkeen.

Akateemisen kirjakaupan ja kirjoihin erikoistuneen verkkokauppa Adlibriksen myyntilistoilla on keikkunut elokuun alkuviikoilla hieman yllättäen suomalainen, sijoittamiseen erikoistunut tietokirja Sijoita kuin guru.

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen ja osakestrategi Jukka Oksaharjun kirjoittama kirja julkaistiin virallisesti vasta tänään, mutta kirjoittajat neuvottelevat parhaillaan jo kolmannen painoksen ottamisesta, mikä nostaisi painettujen kappaleiden määrän yli kymmeneen tuhanteen.

Kaksikko vaikuttikin silminnähden tyytyväiseltä keskiviikon julkistustilaisuudessa, eikä vähiten siksi, että kirja on jo tuottanut Oksaharjun mukaan sen kirjoittamiseen kuluneen viisinumeroinen summan.

– Ennen kaikkea ilahduttavaa on se, että ihmiset ovat kiinnostuneet ainakin ostamaan mutta toivottavasti myös lukemaan kirjan. Itselläni kun olin 15 vuotta pörssitoimittajana, niin koko ajan on ollut taustalla ajatus, että suomalaiset pitäisi saada innostumaan sijoittamisesta ja vielä ennen kaikkea sijoittamaan fiksusti, toteaa Hämäläinen.

– Jos kiinnostus indikoisi sitä, että suomalaiset alkaisivat sijoittaa paremmin, niin silloin on onnistuttu.

Käytännössä teos esittelee kahdeksan yhdysvaltalaisen ”sijoittajagurun” oppeja ja strategioita markkinoilla. Gurut ovat Benjamin Grahamn, Philip A. Fisher, Burton G. Malkiel, Peter Lynch, Jeremy J. Siegel, Robert Shiller, William J. Bernstein ja Warren Buffett.

– Tavoitteena on ollut, että jokainen voisi löytää oman strategian näiden joukosta. On mahdollisimman monta hyvää strategiaa, jotka eivät ole päällekkäisiä keskenään, vaan toisiaan täydentäviä vaikka itsenäisiä, Oksaharju sanoo.

Kirja myös lunastaa otsikkonsa ja tarjoaa sijoitusvinkkejä gurujen opeilla. Hämäläinen ja Oksaharju ovat sovittaneet kunkin sijoittajagurun housuja ja pohtineet, mihin osakkeisiin ja instrumentteihin nämä nyt Helsingin pörssissä sijoittaisivat. Esimerkiksi Buffett sijoittaisi Helsingin pörssissä kaksikon tulkinnan mukaan Sampoon.

Entä miten gurut suhtautuisivat valtion sijoitusyhtiö Solidiumiin?

– Sijoitustoiminta on OK, jos valtio harjoittaa tuottaviin, menestyviin ja kannattaviin yhtiöihin sijoittamista. Vieläpä, jos valtio käyttää kohtuullisessa määrin edullista lainaa, niin se on järkevää sijoittamista, Oksaharju toteaa.

– Mutta tuoreet linjaukset eivät puolla sitä, että Solidiumin toiminta olisi lähestymässä gurujen oppien mukaista sijoittamista. Pikemminkin nyt ollaan tuomassa lisää väliportaita, joilla ei ole mitään kompetenssia sijoitustoimintaan. Nyt puhutaan parlamentaarisesta neuvottelukunnasta ja kehitysyhtiöstä. Ei, eivät gurut ole tällaisista maininneet, Oksaharju jatkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat