ossikurkisuonio Politiikan penkkiurheilija

Postilokerot rappukäytävään – 3 syytä kannattaa

Posti haluaa luopua kirjeiden jakamisesta suoraan kerrostaloasuntojen ovista sisään. Tammikuussa Postin toivetta väläytti toimitusjohtaja Heikki Malinen Uuden Suomen haastattelussa ja tänään sen toisti Ylen Aamu-tv:ssä postipalveluista vastaava johtaja Jani Jolkkonen.

Suoran jakelun sijaan Posti haluaisi Suomeenkin monesta Euroopan maasta tutut postilokerikot auloihin.

Helsinkiläisenä kerrostaloasujana kannatan ehdotusta lämpimästi, vaikka neljännessä kerroksessa asunkin. Muutosta ei vain voi tehdä ilman eduskuntaa. Postilain 8 luvun 43 pykälän 1 momentissa säädetään, että ”[k]errostalojen asuinhuoneistoihin jaettavat kirjelähetykset on kannettava huoneistokohtaisiin postiluukkuihin.” Lakiin on siis saatava muutos. 

Kuluttajan näkövinkkelistä luonnollinen syy kannattaa muutosta on tietenkin postipalvelujen hintojen nousun hillitseminen. Rappujen ravaaminen maksaa. Ja kuten Jolkkonen ja Malinen haastatteluissa toteavat, jaettavan kirjepostin määrä vähenee joka vuosi. Kun yksi jakaja kantaa kolmen kirjeen sijasta kaksi, kirjeistä tulee kalliimpia. Vaikka kyllä niitä jakajiakin on vähennetty. Se on uutisista luettu moneen kertaan.

Toinen syy itselleni kannattaa muutosta on nettikauppa, mistä Jolkkonenkin Ylen haastattelussa mainitsi.

– Jos tällaisia lokerikkoja tulee kerrostalojen auloihin, voidaan kenties yhdistää verkkokauppaostoksia sinne, hän sanoi.

Kalastus on yksi lempiharrastuksiani kesäisin, ja vaikka joskus olen kalaa saanutkin, on viehehävikki kivikkoisella järvellä merkittävä. Uusia rapaloita tilaan usein jo laiturilta kännykällä kalareissun jälkeen. Jos postiluukku olisi vähääkään suurempi, uistimenkokoinen paketti mahtuisi siitä sisään.

Ylipäätään postilokeron koko on asia, mistä toivon uutta koko EU:n laajuista standardia. Näin kaikista eurooppalaisista verkkokaupoista voisi jatkossa tilata pieniä paketteja – vaikkapa kosmetiikkaa ja kännyköitä – suoraan kotiin.

Ennen kaikkea aulalokero merkitsisi suurta mullistusta arkeeni: joutuisin kampeamaan itseni joka aamu aulaan hakemaan lehden ja voisin törmätä siellä naapuriini. Siitä tulisi ensimmäinen arjen rakenne, joka voisi tuoda naapurin nenäni eteen. Ja siis selvyyden vuoksi: minusta tämä on hyvä asia!

Tällä hetkellä en todellakaan tunne kaikkia naapureitani edes kasvoilta. Siksi kai eräs osuusliikekin mainosti myymäläketjuaan sloganilla Naapuri jonka tunnet nimeltä. Toistaiseksi olen tutustunut naapureihini vain pihatalkoissa ja muistanut sen jälkeen moikata yhtä jonka kanssa juttelin aina kaupassa kun törmäämme. Tosin en ole varma, onko hän jo muuttanut, koska kassalla häntä ei ole näkynyt.

P.S.

Jos kaikki naapurit ovat ärsyttäviä, niin miksei Posti voisi myydä ovijakelua lisäpalveluna taloyhtiölle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Ylipäätään postilokeron koko on asia, mistä toivon uutta koko EU:n laajuista standardia."

Tämä tästä nyt vielä puuttuisi!

Ps. Mitä tulee verkkokauppa-ostosten toimittamiseen lokerikkoihin, niin kun ajattelen sitä laatikkokokoelmaa Siwassa tai Ärrällä - saattaa olla, että joutuvat asukkaat kulkemaan kiertoreittejä asuntoihinsa. Sen verran tilaa vievää puuhaa verkkokaupan tavarantoimitus näyttää olevan.

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Säästöjä takuulla syntyisi; Suomen kotitaloudet jakautuvat melko tarkasti kahtia asumismuotoa tarkastelleessa. 1,2 miljoonaa kerrostalo asuntoa, 1,1 miljoonaa pientalo taloutta.

Ossille ja muillekin tarkennukseksi; Nyt puhe on postinjakelun järjestelyistä, lehtien varhaisjakelu on aivan eri asia. Hesari ostaa jakelupalvelunsa Postilta tiettävästi. Se että lehti jaetaan oviluukkuihin on ainoastaan pakon sanelema juttu koska vaihtoehtoista jättöpaikkaa ei ole ollut, vielä....

Ja toisinpäin; vaikka olikin olemassa alakerran lokerikot, aamun lehti saatetaan jatkossakin jakaa oviin... Lehtitalo päättää jakelujen palvelutason aikarajoineen.

Monitoimilokerikoista on jo olemassa prototyyppejä kokeiltavana:
https://www.posti.com/tiedotteet/2014/20141211_Kal...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Johan omakotitaloasukkaidenkin on pitänyt jättää laatikot nättiin riviin tienvarteen. Ei tämä ole iso harppaus kansalaiselle, vaan suuri ajansäästö postille.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aivan varmasti kerrostaloissa postinjako porraskäytävän laatikoihin tulee aiheuttamaan uutta meteliä ja kuten postin noutaminenkin laatikoista. Lisäksi hissimelu ja porrasmelu lisääntyy kun käydään tarkistamassa saanto heti postimiehen lähdettyä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Pertti Ikosen näkemys on realistinen. Miksi esim. porraskäytävän kymmenien asuntojen asukaat höyläävät hissillä edestakaisin aamutunneilla sen sijaan, että yksi varhaisjakaja ja Postin päiväjakaja hoitaa asiat kerralla suoraan luukkuun. Siitä kannattaa hieman maksaakin.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Tämä ehdotus ei ole uusi. Jo useita vuosia sitten mietittiin samaa. Kaikissa, varsinkin vanhemmissa, kerrostaloissa ei kuitenkaa ole mitään "aulaa". Eli millekään lokeroille ei yksinkertaisesti ole tilaa.

Luin tuon Postin tiedotteen Heikki Toikkasen linkistä. Puhutaan älylokerikoista, mutta ei kerrota, mitä "älykästä" niissä on. Itselleni kelpaisi lokero, jossa oleva ilmaisin lähettäisi minulle viestin, kun lokeroon on ilmaantunut jotain. Minulle kun tulee postia vain noin kerran kuussa, ei huvittaisi rampata alakerrassa katsomassa, onko sattumalta jotain tullut.

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti. Posti ei ole mikään pikaviestin. Ne laskut voi hyvin napata mukaansa töistä tullessaan.

Pikkuisen älyä mukaan vielä. Juuri kuten ylempänä oli mainittu, vaikka tekstari puhelimeen kun luukkuun tupsahtaa jotain.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kannatan lämpimästi. Nykyään postia tulee niin vähän, että sen voisi hyvin noutaa laatikosta (tai ottaa siitä ohi kulkiessaan). Melua, no sitähän rappukäytävässä on aina jonkin verran ja toisaalta, ne asukkaathan sen melun itse aiheuttavat tai eivät aiheuta. Pakkoko sistä on meluta? Mitä kyttäämiseen tulee, niin meitä nyt kytätään kaikkialla ja kaikin tavoin, joten sekään ei liene ongelma. Jos on asioita, joita pitää salailla, niin sitten pitää muutta asumaan "maan korpeen", jossa ei "aurinko paista eikä kuu kumota" ja linnutkin lentävät reppu selässä. silloin saa olla rauhassa, eikä tarvitse pelätä naapureiden kyttäystä. Aivan älytöntä juoksuttaa postinkantajaa, muutaman kirjeen takia monen kerroksen matka rappuja. Palaa vaan aikaa ja rahaa. Jos näin saavutetaan edes vähän säästöä, niin eikö sekin ole parempi kuin ei mitään? Eiköhän tämän(kin) vastustaminen ole taas yksi itsekkään ajatustavan ääri-ilmentymä?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Samaa mieltä. Itsekin asun kerrostalossa, mutta tiedostan että joka ovelle jakaminen vie jakajilta paljon työaikaa ja on merkittävä syy siihen miksi Postin palveluiden hinnat ovat räjähtäneet viime vuosina käsiin.

Odottaessa uudistusta paketit ja suurikokoiset kirjeet voitaisiin myös siirtää noudettaviksi SmartPostista, jolloin ei tarvitse jonottaa lähikiskalle minne paketit nyt tulevat.

Jukka Uhlgren

Katselin tässä viime viikolla vanhoja kuitteja: Vuonna 2011 nippu (20 kpl) helposti-kirjekuoria, joissa lähetetään iso osa maassamme kulkevista nettimyyntikohteista, maksoi 17 euroa + arvonlisäveron.

Tänä vuonna? 35 euroa, josta arvonlisäveroa on mitättömän vähän - kiitos eduskunnan pika pikaa säätämän lain, jolla posti vapautettiin tästä verosta perustoimintojensa osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkokauppiaan on laskettava postin perimän hinnan päälle arvonlisävero, joka palvelusta on valtiolle maksettava. Yhden lähetykset lähetyskulut viiden vuoden säteellä : 0,85 -> 2,2 euroa. Hups. Yritäpä myydä sen jälkeen verkossa jotakin 1-2 euron hintaisia härpäkkeitä kun postin taksa nostaa hinnan moninkertaiseksi...

Mikä tahansa, jonka hinta nousee yli kaksinkertaiseksi viidessä (5) vuodessa, menettää markkinaosuutta. Postin ratkaisu? Heikennetään palvelutasoa:
- Aikaisempi 1 arkipäivän toimitusaika venyy 2-3 kertaiseksi (2. luokka). - Asiointipaikkoja on vähemmän ja entistä kauempana.
- Maxikirjeet poistetaan valikoimasta.
- Pakettiautomaatteja kaikkialle. Hintataso aiempia paketteja kalliimpi jos kyseessä ei ole minikokoinen (entisen maxikirjeen kokoinen) lähetys.

Kyllä kaikki tämä näkyy väistämättä siinä jaksaako moni innostua postin kanssa asioinnista. Jos maassa olisi joku kilpailija kirjepostin osalta, moni muukin olisi jo äänestänyt jaloillaan.

Itse vastaanotan enemmän lähetyksiä Ärräpaketteina / Matkahuollon toimittamana lähikauppaan kuin kilometrien päässä sijaitsevaan peltomarketissa olevaan postin palvelupisteeseen. Näin siis suuren kaupungin lähiössä. Mitenkähän maaseudulla?

Monopoliasemassa postijakelun suhteen toimiva yhtiö on viime aikoina peruspalvelunsa tuhonneena laajentanut toimenkuvaansa toisten yritysten reviireille ja jakanut runsaskätisesti bonuksia johtoporsaalleen. Olisiko johdon syytä käydä vähän aikaa katsomassa peiliin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Huono idea. Jokainen asukas ajelisi aamuvarhaisella hissillä alas ja takaisin. Turhaa melua ja sähkön tuhlausta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Enemmän minä pidän tuhlauksena sitä, että postinjakaja juoksee joka talossa kerroksesta toiseen parin hurjan kirjeen kanssa, kun jokainen voi ohikulkiessaan ottaa postit laatikosta ja viedä ne ylös omaan kerrokseensa. Eletään kuitenkin nykyaikaa, eikä lehtiä juurikaan tilata paperiversioina, vaan ne luetaan netistä ja kirjeetkin ovat koko ajan vähenevä tapa viestiä. Ja käänneetäänpä asia vielä hyödyksikin, kun mietitään niitä ihmisiä, jotka eivät muuten pääse kämpistään liikkeelle, niin tuleepahan heidänkin käytyä edes kerran päivässä happihyppelyllä ja läskejään liikuttamassa.
Joku tuolla aiemmin pohti, että postilaatikot eivät mahdu heidän rappukäytäväänsä, mutta juuri eilen pisti silmääni yhden kaupunkikerrostalon seinässä kauniisti, talon seinän materiaaliin sovitettu rivi postilaatikoita ja talon asukas näppäili juuri tunnustaan koodilukkoon. Näin on toimittu useissa toimistotiloissa jo aikoja sitten, joten miksi se ei voisi toimia asuinkerrostaloissakin?

Ropi Jarrela

Tässäkin asiassa laki on torso.

Postin pitää jakaa posti maksuttaa luukusta jos kerrostalossa on vähintään kolme asuinkerrosta.

NOLLA KERROS ;-)

Itse asun "kaksikerroksisessa" kerrostalossa jossa on muutama asunto maan tasalla, eli ns. nolla kerroksessa. Jos ensimmäinen asuinkerros ei olisi nollakerros, niin postia ei olisi pakko jakaa joka asunnon luukkuun, vaan pitäisi olla laatikot esim. aulassa (tai pihalla).

Eräs henkilö asui kahden asuinkerroksen talossa jossa ns. nolla kerroksessa, eli maan tasalla, oli vain yhteisiä tiloja. Kerhohuone jota ei käytetty myytiin ja muutin asunnoksi - tuon jälkeen postin piti jakaa posti jokaisen asunnon luukkuun.

Itse jos saisin päättää, tai olla päättämässä, niin hyväksyisin kyllä sen, että olisi jokaisella laatikko tuossa pihalla, mieluummin pihalla kuin aulassa. Siin ävähenisi mainosten jakamisenkin meteli. Ja itse ainakin liikun portaissa hiljaisemmin kuin mainostenjakaja. Posti tulee päivällä, onneksi ennen iltakuutta - heh?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Näin sitä ajetaan alas hyvinvointiyhteiskuntaa palvelujen osalta ja samalla lisätään työttömyyttä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tälle virkavaltaiselle, ylimitoitetulle, sosiaalipummien mellastuskentälle olisi pitänyt panna stoppi jo hyvän aikaa sitten. Kaikki kun ovat valmiita vaatimaan ilmaiseksi kaikkea hyvää yhteiskunnalta, mutta kukaan ei halua toimia maksumiehenä, niin tyhmempikin huomaa, että sellainen järjestelmä ei voi pitkässä juoksussa toimia. Tai toimii niin kauan, kun velkarahaa on saatavilla, mutta entäs sitten, kun se velkaraha tyssää - syystä tai toisesta ja sekin pitää joskus maksaa takaisin. Olemmeko me niin pahansuopia vanhempia, että kuormitamme jälkeläisiämme valtavaksi pöhöttymeellä velkataakalla ja piiloudumme, kukin aikanaan, mullan alle häpeämään tekojamme.
Mitä Ilaskiven kommenttiin tulee, niin en ymmärrä sitä alkuunkaan, sillä kokoomuksen riveistä nyt viimeiseksi tällaista hätähuutoa olisi osannut odottaa, sen sijaan meiltä köyhiltä eläkeläisiltä tällainen parahdus olisi uskottava. Mutta ei, suurin osa meistä kärsii hiljaa itsekseen ja venyttää penniä äärimmilleen ja mikä häpeällisintä, se penni ei sittenkään aina veny edes niihin tuiki välttämttömiin menoihin, vaan esim. lääkkeet on jätettävä seuraavalle kuulle, jolloin tas joku muu asia täyatyy jättää odottamaan uutta "eläkepommia" ja uusia päätöksiä itsensä laiminlyönnin saralla. Näin se menee meillä, eikä mekään juuri valiteta, joten.....
Ja, jos kokoomuksen edustajat, puhuessaan hyvinvointivaltiosta, miltävät tarpeellisiksi ainoastaan nämä päivittäsiä toimintoja ja elämisen mukavuutta lisäävätja ylläpitävät palvelut, kuten posti ja poliisi, niin kovinpa on suppea käsitys siitä, mitä kaiikea me hyvinvointivaltiolla tarkoitammekaan. Jospa Ilaskivikin puolustaisi yhteiskunnassamme välttämättömia ja edes tärkeitä palveluja, jotaka eivät perustu pelkkään mukavuudenhaluun, niin ymmärtäisin tuon kommentin ihan toisella tavalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset